De Biefstuk Bali 0.0 is er voor iedereen die eens iets anders dan vlees wil. Het is een vegetarisch gerecht maar het is niet veganistisch. Dat komt omdat er nog geen alternatief gevonden is voor de margarine die wij gebruiken voor onze jus.
De vegetarische biefstuk is vooralsnog beschikbaar in vijf Loetje vestigingen: Amsterdam Zuidas, Rotterdam Centrum, Ouderkerk aan de Amstel, Eindhoven en Nijmegen. De prijs van Loetje's biefstuk Bali 0.0 is gelijk aan de reguliere biefstuk.
We zijn enorm fan van Loetje en komen bij verschillende vestigingen maar Loetje Oost is wat ons betreft de beste van allemaal. Ondanks de standaard recepten van Loetje smaken de gehaktballen en kalfslever hier toch echt het lekkerst. Het personeel is aardig en lekker Amsterdams. De kalfslever is een echte aanrader.
'Alle biefstukken worden, typisch Loetje, geserveerd met heerlijke jus, en stukken wit brood', zegt Veldman. En goed nieuws voor wie erge honger heeft: er zijn ook XL-porties te krijgen. Je krijgt dan geen biefstukje van 200 gram, maar een exemplaar 300 gram.
De plantaardige ossenhaas is gemaakt van New Meat van Redefine Meat. Het bestaat onder andere uit een mengsel van water, plantaardige eiwitten (tarwe, soja en aardappel), plantaardige oliën (canola-olie en zonnebloemolie), maiszetmeel en tarwemeel. Alle ingrediënten worden met elkaar gemengd tot een printbare massa.
De kunst zit hem in het blijven roeren van het vlees. Laat hem niet op 1 plaats bakken, maar blijf hem bewegen met een tang of vork (niet in het vlees prikken!). Na 2 minuutjes draai je hem om en doe je hetzelfde kunstje nog een keer. Je blijft de biefstuk lekker bewegen over de bodem van de pan.
Met dank aan Tessa (I am cooking with love blog) voor het ontfutselen van dit geheim ð Bij Loetje wordt er ossenhaas biefstuk gebruikt voor alle recepten, want dat is een geweldig stuk vlees. Maar je kunt ook kogelbiefstuk gebruiken (is ook wat goedkoper).
De biefstukken liggen altijd in de jus en je krijgt veel brood om te soppen.
Wat is dat toch met Loetje?
In één stuk biefstuk van 100 gram zit: 108 kcal energie. 1,8 gram vet. 0,7 gram verzadigd vet.
De befaamde biefstukrestaurants onder de naam Loetje krijgen een nieuwe eigenaar. Nu de Autoriteit Consument en Markt groen licht heeft gegeven, wordt de Amsterdamse keten eigendom van de in Bussum gevestigde investeerder Waterland. Waterland neemt Loetje over via zijn onderdeel Restaurant Group.
Het door Redefine Meat ontwikkelde stukje nepvlees wordt laagje voor laagje op elkaar geprint, zodat er een structuur ontstaat die lijkt op de spieropbouw van vlees. Klanten die op sociale media durfden te zeggen dat het lekker was, werden bedolven onder haatreacties van vleesliefhebbers.
Hoewel de techniek achter het vlees geheim is, is duidelijk dat het vlees van Redefine Meat met een 3D-printer wordt gemaakt: laagje voor laagje plantaardige eiwitten van soja of erwten en plantaardige olie. ,,Het is geen dierlijk vlees”, erkent Seroussi.
Kies je vlees
Koop bij (de vrouw van) de slager 4 dikke biefstukken van de haas (heet ook ossenhaas, tournedos), 2 a 3 cm dik en 180-200 gram per stuk.
De soep is niet vers en er zit een soort maizena in waardoor het plakkerig is. Een soort fabriekssoep, erg ouderwets, het smaakt niet alsof het gemaakt is van verse groenten. Loetje heeft sowieso weinig gezonde maaltijden.
Geschiedenis. In 1977 begonnen Ludwig 'Loetje' en Dirk Klinkhamer een biljartcafé, Café Loetje aan de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam-Zuid. De ossenhaasbiefstuk die op het menu verscheen, werd een dermate groot succes dat het biljarten naar de achtergrond verdween.
Veel mensen willen franchisenemer worden bij Loetje. Helaas is Loetje geen franchiseformule. Loetje heeft alleen filialen. Dit betekent dat het momenteel niet mogelijk is uw eigen Loetje-vestiging te openen.
Biertjes kosten overigens 2,40 per glas, geen verkeerde prijs.
Loetje telt inmiddels 21 vestigingen door heel Nederland en maakt, na het samengaan van Restaurantgroep Loetje en Debuut zijn in 2020 onderdeel uit van Restaurant Company Europe (RCE). Binnen deze groep zitten naast ketens als Loetje, ook horecaconcepten als Stan&CO, Beers & Barrels en Popo the Mexican.
Bij de oprichting zo'n 40 jaar geleden, was het de bedoeling dat Café Loetje een succesvol biljartcafé zou worden. Toen maakte Ludwig 'Loetje' Klinkhamer een fortuinlijke fout door zijn ossenhaasbiefstuk op de kaart te zetten.
Wij namen een stiekem kijkje in de keuken, en vonden in Boris Deen en Rob Wagemaker het geheime ingrediënt. 165.000 koeien per jaar zijn er nodig om alle bezoekers van Loetje van hun in een plas vet geserveerde ossenhaasbiefstuk te kunnen voorzien. Een enorm aantal ja, waar dan ook een flinke omzet tegenover staat.
Welke pannen gebruikt Loetje? Tip van Loetje: Gebruik een pan met een dunne bodem, die goed heet wordt. En als je maar een of twee biefstukjes wilt bakken, gebruik dan een kleinere pan. Die wordt sneller en beter warm en je hebt minder margarine nodig.