Blijf altijd rustig, en praat tegen je paard. Let op de lichaamstaal van het paard, ontdek waar hij bang voor is en loop langs het object waarbij je over koetjes en kalfjes praat. Let op je stem, houd het laag en stabiel. Zorg dat je op een kalmerende toon tegen hem praat.
Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Controleer je ademhaling en tracht zelf rustig te blijven. Adem heel langzaam vanuit de buik en je zal direct merken dat je paard ook rustiger wordt (denk maar aan yoga en tai-chi). Je paard let op de manier waarop je hem benadert. Een paard houdt er niet van dat je recht op hem afstapt.
Met het pauzehokje vraag je het paard om te ontspannen als hij angstig of gestrest is. Door dit met de juiste timing toe te passen leer je het paard om te ontspannen als hij iets spannend vindt. Het paard krijgt dan even tijd om te verwerken en ontspannen, zodat je weer in rust verder kunt met de training.
Supplementen die helpen bij onrust
In het geval dat bijvoorbeeld beweging niet mogelijk is i.v.m. een blessure, kun je je paard supplementen geven. Zo kun je kiezen voor PUUR Rust/Tranquil of PUUR Onrust/Calm. Beide supplementen ondersteunen je paard in het geval van spanningen, nervositeit, onrust en prikkelbaarheid.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Weven, luchtzuigen en kribbebijten zijn zeer duidelijke signalen van langdurige stress bij een paard. Het uitvoeren van stalondeugden zorgt voor productie van het hormoon endorfine, wat een rustgevend en verdovend effect heeft. Paarden met langdurige stress hebben meer kans op maagzweren.
Om een paard zijn lichaam optimaal te laten gebruiken is het belangrijk dat hij een goede balans heeft tussen de aanspanning en ontspanning in zijn lijf. Halsstrekken is een mooie manier om een paard tot ontspanning te brengen, een manier om te controleren of je paard ontspant en je hand aanneemt.
5 Tips voor het omgaan met paarden
Benader je paard altijd rustig en praat tegen je paard, zodat hij weet dat je in de buurt komt. Kijk goed naar je paard: aan de stand van de oren kun je zien hoe hij zich voelt. Zet een paard nooit vast aan de teugel. maar gebruik een halster en halstertouw (met paardenknoop).
Laat hem z'n hoofd midden tussen beide voorbenen door buigen. Met een wortel daag je hem uit om zo laag naar de grond te gaan en zo ver mogelijk naar achter te strekken. Hou deze 'sit-up' even vast. Laat je paard weer rustig omhoog komen en herhaal dit een paar keer.
Om de achterhand sterker te maken zijn er diverse oefeningen die je kunt toepassen in je training. “Schouderbinnenwaarts is een prima oefening, want het paard moet hierbij meer op het achterbeen komen. De beenzetting loopt over drie sporen en hij moet zijn binnenachterbeen onder de massa brengen. Dat kost kracht.
Een paard gaapt vaak om spanning los te laten. Wanneer je bijvoorbeeld het Recuptex deken gebruikt, kan het paard gaan gapen omdat de spieren in zijn lichaam worden ontlast. Andere signalen dat je paard zijn spieren ontlast zijn: kauwen, zuchten, of een ontspannen lichaamshouding. Je paard kan ook gapen door stress.
Langdurige stress kan bijvoorbeeld ontstaan door te weinig contact met soortgenoten, te lange tijd (geïsoleerd) op stal staan, onvoldoende (vrije) beweging en/ of verkeerde training.
Vereniging Eigen Paard is van mening dat een paard in de zomer minstens enkele uren weidegang moet hebben, het liefst nog meer. In principe kan een paard 24 uur per dag in de weide staan.
De vraag is echter of paarden ook na meerdere jaren specifieke personen kunnen herkennen. Roelfsema antwoordt ook op die vraag bevestigend: “Veel onderzoek is daar niet naar gedaan, maar wat we wel weten is dat paarden in elk geval na acht maanden nog personen herkennen aan hun stemgeluid, geur en gezicht.
Zo is het goed om te weten dat paarden kuddedieren zijn. De eigenschap van een kuddedier is dat hij niet alleen wil zijn. Ook vinden paarden het fijn om in de natuur te lopen en naar voedsel te zoeken. De kosten van het onderhoud, zoals de stalling, de hoefsmid, de dierenarts en de verzekering komen hier ook nog bij.
Een hele goeie plek, is de plek vlak achter de schoft, daar waar het zadel zou liggen. Het is de plek waar paarden elkaar 'groomen' (=elkaar zachtjes kroelen en masseren met de voortanden en lippen), uiteraard alleen als ze elkaar leuk vinden.
Een paard geeft na als hij het teugelcontact accepteert en daarbij zijn nek- en kaakspieren ontspant. Een nageeflijk paard (aan de teugel) loopt met zijn hals in een mooie boog met zijn neus verticaal of net iets voor de loodlijn.
Bij stelling vraag je met (meestal) je binnenhand losheid in het nek- en kaakgewricht van je paard. Als je dit goed doet zal je paard daarop nageven en stellen, dus geen weerstand bieden maar fijn meegeven met je soepel blijvende hand. Je paard stelt naar binnen in de verbinding van zijn hoofd naar zijn hals.
Houd de lichaamstaal van de paarden steeds in de gaten. Sommige paarden vinden het niet erg om dicht naast elkaar te lopen. Andere laten duidelijk zien dat je best op afstandje blijft. Heb je een jaarling of tweejaar, wacht dan niet om hem aan nieuwe situaties en het verkeer te laten wennen.
Als hij een potentiële plek op het oog heeft zal hij rondjes gaan draaien en daarbij snuiven, slaan met de staart en schrapen met het voorbeen. Dit doet het paard om te testen of de grond geschikt is.
Nibbelink: “Paarden maken naar elkaar toe allerlei geluiden. Ze zuchten, hinniken zachtjes en snurken door met hun neusvleugels te trillen.
Wanneer een paard stress ervaart gaat het een manier zoeken om zichzelf van deze stress te kunnen verlossen. Dan kan het paard een bepaald handeling uitvoeren die zijn of haar stress vermindert, in dit geval weven. De stress wordt tijdens het weven vermindert omdat er endorfines vrijkomen in de hersenen van het paard.
In de omgang met mensen kunnen er verschillende oorzaken zijn waardoor het paard is gaan bijten. Het kan zijn dat het komt door een fysiek ongemak, zoals rugpijn, waardoor hij gaat bijten tijdens het opzadelen of aansingelen. Bij koliek zie je ook wel eens dat het paard richting zijn buik bijt vanwege de pijn.