Een kunstgrasmat weegt tussen de 2 en 3 kilo, afhankelijk van het type dat u kiest. U moet zich indenken dat dat niet zo heel zwaar is. Kunstgras wordt meestal gelegd op stabilisé of chape. Dit is een harde maar ook gladde ondergrond.
De lengte van de rol varieert per producent maar bedraagt gemiddeld 20 of 25 meter. Eén rol grastapijt beslaat dus 80 of 100 vierkante meter. Uiteraard kunnen de rollen best langer geproduceerd worden. Maar met deze lengte is de diameter van een rol al snel 60 tot 80 centimer, het gewicht al snel 200 kilo.
Onze experts adviseren om het kunstgras te verwerken met een houten afrastering. Je kunt het kunstgras hier dan in vast schroeven en blijft het kunstgras goed op plek liggen. Je kunt er ook voor kiezen om te werken met grondankers.
In de tuin wordt kunstgras vaak geplaatst op een grond waar eerst zand of klei lag. Dit is niet geschikt als ondergrond, omdat deze in de loop van de tijd kunnen verzakken. Hierdoor zal het kunstgras niet meer strak liggen. De beste optie als ondergrond voor kunstgras in de tuin is betongranulaat.
Kunstgras in de tuin
Als ondergrond voor kunstgras volstaat het om de aarde te bedekken met zo'n 5-10cm stratenmakerszand. Deze laag zand kan, nadat deze is ingewaterd en egaal is gemaakt, bedekt worden met een stabilisatiedoek.
De ideale ondergrond voor kunstgras is brekerzand. Dit voldoet namelijk aan alle gewenste eigenschappen. Het is makkelijk te egaliseren, stevig, goed waterdoorlatend en biedt onkruid weinig kans. Een laag van 5 centimeter kunstgras ophoogzand is voldoende wanneer de onderliggende grond goed water doorlaat.
Hoogte van kunstgras: 20 tot en met 25 millimeter
In de regel geldt dat het kunstgras realistischer oogt naar mate het hoger wordt. Wel zijn vuiltjes, zoals losse bladeren, weer lastiger te verwijderen van hoog kunstgras.
Een ondergrond van kunstgras hoort tussen de 5 en 10 centimeter te zijn. Hoe vaster en minder waterdoorlatend de grond is waar u uw kunstgras op gaat plaatsen, hoe dikker de kunstgras ondergrond moet zijn. Een voorbeeld hiervan is klei.
Het beste resultaat zal je bereiken door een stabiele, egale en voldoende waterdoorlatende ondergrond kunstgras aan te leggen. Afhankelijk van de bodemcondities is een stabiele laag van 5 tot 20 cm meestal voldoende als kunstgras ondergrond.
Kunstgras belast het milieu meer dan echt gras. Bij kunstgras in de schaduw kun je nog steeds last hebben van algen en mos. En ook onkruid kan door de grasmat groeien. Kunstgras kun je platlopen en voelt niet lekker aan je voeten.
Hoe lang gaat kunstgras mee? Mits kunstgras goed onderhouden wordt kan het gemakkelijk tot wel 10 jaar mee gaan.
Net als op tegels is het goed mogelijk om kunstgras te leggen op een betonnen ondergrond. U kunt het kunstgras tapijt direct aanbrengen en vastplakken op het beton met kunstgras tape of met kunstgras lijm en band. Om het kunstgras vast te lijmen op betonband kunt u het beste gebruik maken van kunstgras kit.
Ja, net zoals op echt gras, kun je je trampoline, speeltoestel of zwembad ook op je kunstgras plaatsen. Kunstgras wordt speciaal gemaakt om goed tegen intensief gebruik te kunnen; dit zal je kunstgras dus niet verpesten. Bovendien is kunstgras UV-bestendig, waardoor het goed tegen zonlicht kan.
Er zijn verschillende opties voor kopen van kunstgras inclusief leggen. Kies je bijvoorbeeld voor optie 1, dan wordt het kunstgras aangebracht, vastgezet en geborsteld. Maar ook het restmateriaal wordt opgeruimd en afgevoerd. De prijs als je deze optie kiest voor een tuin van 25 m² is € 349,95.
Er zit verschil in kosten kunstgras wat de locatie betreft. Gemiddeld ben je voor kunstgras leggen prijzen tussen de €8,50 per vierkante meter kwijt als je dit op een stuk doet waar je eerst ook grasveld had. De hovenier kan niet zomaar kunstgras aanleggen.
Het zand valt tussen de kunstgrassprietjes en zorgt ervoor dat de vezels omhoog blijven staan. Het vertraagt het proces van platliggen. Het zand beschermt de grasmat en zorgt tevens voor stabiliteit, daardoor komen er geen vouwen of kreukels in het gras bij veelzijdig gebruik.
Zorg ervoor dat u de ondergrond tot ongeveer 5 centimeter diep uitgraaft. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark. Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 3 tot 5 cm dik.
Hoeveel haken heb ik nodig? Het aantal haken dat je nodig hebt is twee keer de omtrek van het kunstgrasveld. Als je dus een veld hebt van 3 bij 2 meter, dan heb je een omtrek van 10 meter. Voor dit veld gebruik je dus 20 haken.
Het feit dat kunstgras waterdoorlatend is, komt door de rug van het kunstgras. De rug van het kunstgras is namelijk voorzien van een grote hoeveelheid piepkleine gaatjes. Deze gaatjes zijn precies groot genoeg om er water doorheen te laten stromen, wat ervoor zorgt dat het kunstgras waterdoorlatend is.
Kunstgras is een investering voor de toekomst. U verwacht het misschien niet, maar kunstgras is uiteindelijk goedkoper dan natuurgras. Dit heeft alles te maken met de lange levensduur én u bespaart tevens op onderhoudskosten.
Dan is kunstgras iets voor jou. Door de hoge kwaliteit van modern kunstgras, ook wel grastapijt genoemd, is deze nepgrassoort nauwelijks te onderscheiden van echt gras. Een uitgebalanceerde mix van groene en bruine sprieten zorgt voor een natuurlijke uitstraling en een heerlijk zachte grasmat.
Kunstgras dient vanaf de onderzijde/rug (zwarte kant) gesneden te worden. Snijd dan netjes langs de rijtjes met steken om de kunstgrassprieten niet te beschadigen en houd het Stanleymes een beetje schuin bij het snijden.
Vaak krijgen wij de vraag: Kun je kunstgras op maat knippen? Dit is echter niet mogelijk. Kunstgras is flexibel en kan dus in elke vorm tuin geplaatst worden. Let bij het plaatsen goed op dat het evenredig vastgemaakt wordt.