Niet iedereen kan zijn haar zo lang laten groeien, want de maximale haarlengte is individueel bepaald. De haarlengte wordt begrensd door de duur van de actieve groeifase in de cyclus van het haar. Die fase duurt meestal 2 tot 6 jaar, en de duur wordt op twee manieren door genen bepaald.
Het haar van een gezonde persoon groeit ongeveer 1 centimeter per maand. Dat betekent dat na een jaar je lokken 12 centimeter zou moeten zijn gegroeid als het niet breekt of de groei ervan vertraagd wordt. Haar bestaat uit keratine, dit is een proteïne dat opgemaakt is uit aminozuren.
Met een mesje kun je heel makkelijk het haar uitdunnen en krijg je vloeiende lijnen in het haar. Wat wel een nadeel is, is dat snijden niet voor elk haar geschikt is. Dit komt door dat sommige haar typen zoals krullend, droog of beschadigd haar snel gaan pluizen. Zelfs met stijl en glad haar kan het haar gaan pluizen.
Als je haar niet langer wordt kan dat meerdere redenen hebben, zoals: je haar breekt af, je hebt je maximale haarlengte behaald, je haar groeit langzaam, je knipt te vaak of je haar valt uit. Het is belangrijk om erachter te komen welke van de vijf precies het probleem is.
Het effect van regelmatig je haar knippen
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder gaat splijten.
Als de lokken rond je gezicht niet lang genoeg zijn om mee in je staart te krijgen, laat ze dan gewoon loshangen. Idem voor de haren in je nek. Dé oplossing? Een half-up ponytail.
Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie! Verder zijn er nog wat feitjes die je moet weten.
Wil je je haar laten groeien, dan hangt het van de conditie van je haar af hoe vaak je je gespleten haarpunten moet laten knippen. Heb je van nature gevoelig en broos haar, dan zul je wat vaker moeten gaan, bijvoorbeeld om de 8 weken. Heb je echter sterk haar dan kun je om de 10 weken terugkomen.
Vitamine C, B-vitaminen zoals biotine (vitamine B7 of vitamine H) en niacine (vitamine B3) zijn essentiële vitamines voor de haargroei. Om gezond en glanzend haar te behouden en de voedingsstoffen te leveren die je haar nodig heeft, moet je een uitgebalanceerd dieet volgen met deze topvitamines voor de haargroei.
Zo gebruik je rijstwater
Ook dit is enorm makkelijk: was eerst je haar met je eigen shampoo en spoel hierna het rijstwater door je lokken. Het goedje spoel je niet meer uit. Tip van Girlscene: meng het rijstwater met een lekker ruikende, natuurlijke olie, zo ruikt je haar niet de hele dag naar rijst.
Bij heel dik haar en weinig talg is het juist goed om je haar minder te wassen. Zeker mensen met droog haar of krullen kunnen heel gemakkelijk het aantal wasbeurten afbouwen. Maar over het algemeen kan iedereen met gemak een tot drie dagen zonder shampoo. Er is geen standaard aanbeveling.
Olijfolie is perfect wanneer je droog of poreus haar hebt. Het verzorgt grof en beschadigd haar en maakt je haarstrengen weer soepel, zacht en glanzend. Olijfolie kun je ook perfect gebruiken als pre-shampoo.
Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”
Feit: een kapper knipt altijd meer van je puntjes dat je zou willen. Dat doet ie niet om jou te irriteren, wel omdat zijn of haar getraind oog ziet hoeveel centimeters er op de grond moeten vallen voor je haar weer helemaal gezond is. Het is maar haar, het groeit terug, flip dus niet over die extra centimeter.
Wel of geen laagjes in je haar bij dun haar? Heb je dun en steil haar en zou je je kapsel graag wat voller laten lijken? Dan kun je in de meeste gevallen beter geen laagjes laten knippen. Ze maken dun haar alleen maar erg springerig en dat is vast niet het effect dat je wilt.
Er zijn verschillende haaroliën die u kunt gebruiken om de haargroei te stimuleren. Gebruik een haarolie die past bij uw haartype. Veel gebruikte haaroliën zijn onder meer olijfolie, pure druivenpitolie, jojoba olie, rozemarijnolie, wonderolie, kokosnootolie, lavendel olie en sesamolie.
In de zomer groeit je haar inderdaad sneller dan in de andere seizoenen. Dit komt door de invloed van (zon)licht en warmte. Hierdoor wordt de groei van je nagels en haren versneld. Wist je dat bij sommige mensen het haar in de zomer soms wel twee keer sneller groeit dan in de herfst en winter?
In walnoten zit alfa-linoleenzuur, wat erg goed is voor de algemene conditie van je haar. Ook bevatten paranoten en walnoten zink. Zink vind je ook in pecannoten, cashewnoten en amandelen. Een handje vol noten per dag biedt dus al bijna een totaalpakket voor het haar!