Klassieke witte vis bereiden Ook bevat ze een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren en onverzadigde vetzuren die het lichaam onder andere beschermen tegen hart- en vaatziekten. Daarom eten wij op Kreta ontzettend graag verse, witte vis van de grill. Eigenlijk kan je hier allerlei vis voor gebruiken.
Griekse Kalamari, Ansjovis of Dorade zijn onmisbaar in de Griekse keuken. Een fijn gegrild visje met een klein glaasje ouzo of gefrituurde kalamari op het terras bij de zee doen denken aan een Griekse zomer.
Onderwaterleven op Kreta
U zult alles zien, van murenen tot garnalen, van sponzen tot zeesterren en nog veel meer. Er zijn ook grotere soorten vissen en zoogdieren die je hier kunt zien, zoals grote baarzen, octopi's, pijlstaartroggen en soms zelfs dolfijnen.
“Vasten in de Grieks-Orthodoxe kerk houdt in dat je geen vlees en geen vis met bloed eet. Een groot deel van de vastenperiode mag je alleen vegan eten. Op de strengste dagen mag je zelf geen olijfolie gebruiken.
Grieks eten
Vleesgerechten, ovenschotels, vis, groenten, salades en veel meer. Er is voor ieder wat wils. Dat maakt de Griekse keuken misschien ook één van de populairste keukens wereldwijd. De bekendste gerechten zijn pita gyros, mousaka, tzatziki en souvlaki.
Uit eten gaan in Kreta is voordelig, vooral als je alleen een hoofdgerecht besteld. De prijs van een hoofdgerecht zit tussen de €10 en €15,-.
Ze eten laat op de avond, op z'n vroegst om 21:00, en houden van uitgebreid tafelen. Daarbij is het gezelschap bijna net zo belangrijk als het eten zelf. Het avondeten wordt namelijk gezien als een sociale aangelegenheid, waardoor Grieken vaak in grote groepen eten.
Water drinken op Kreta
Wij raden het af om op Kreta het water uit de kraan te drinken. Het is dan weliswaar drinkbaar, maar er zit een zeer hoog gehalte aan chloor in. Daarom kunt u beter water uit de fles drinken. Drink ook minimaal 2 liter water per dag, want door de warmte kunt u snel uitdrogen.
Haaien worden regelmatig waargenomen voor de kust van het schiereiland Attica, in de nabijgelegen Saronische Golf en de Golf van Euboea en langs de noordkust van Kreta. In de afgelopen 170 jaar zijn er 20 haaienaanvallen bekend in Griekse wateren, waarvan de meeste plaatsvonden in de buurt van het eiland Corfu.
In principe kunnen alle vissen met tanden bijten. In Nederland gaat het bijvoorbeeld om de snoekbaars, snoek en meerval. "Die laatste heeft heel kleine tandjes, die zie en voel je bijna niet." De tanden van snoekbaarzen en snoeken zijn wat groter.
Chania heeft een van de drie belangrijke broedgebieden op Kreta. Jaarlijks leggen de schildpadden ongeveer 3000 tot 4000 eitjes. Helaas wordt slechts 1 op de 1.000 babyschildpadden een volwassen schildpad. Het is dus extra bijzonder als je er eentje spot.
De meest gegeten vissoorten zijn zalm, tonijn en kabeljauw met een consumptie op 4,8%, 2,1% en 1,3% van de dagen.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
Grieken beginnen meestal rond 21.00 uur te eten en kunnen gemakkelijk doorgaan tot 23.00, want ze willen hier goed de tijd voor nemen. Ze zitten vaak met veel mensen aan een grote tafel en maken er een gezellige gelegenheid van. Het avondeten is dan ook niet bepaald rustig.
In de meeste gevallen besteden de Grieken niet veel aandacht aan het ontbijt. Wanneer er wel wordt ontbeten, bestaat de maaltijd vaak uit een simpel broodje met een kopje koffie. Zowel de ijskoffie als het 'gewone' kopje koffie zijn beide populair.
Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knieën. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen (en soms zelfs mannen) in een broek.
De Grieken noemen hun siësta “messimeri”. Rond 14:00 uur en 17:00 uur doen de Grieken een dutje en sluiten ze de deuren van hun winkeltjes. Voor de Grieken is dit middagdutje heel normaal en het is dan ook erg onbeleefd om iemand te storen rond dit tijdstip.
In Griekenland wordt het zeer gewaardeerd wanneer u een fooi geeft, maar dit is geen verplichting. Wanneer u een fooi geeft in een restaurant kunt u denken aan 5 tot 10% van de rekening.
Valuta en betalen
Pinnen: Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd.
Wil je hier een lekker biertje drinken, dan betaal je daar ongeveer €2 voor. Een glaasje wijn kost rond de €3 en een cocktail heb je voor ongeveer €4. Liever een avondje geen drank? Dan betaal je hier voor een glaasje fris rond de €2 en voor een energy drink €4.
Vlees. Varkensvlees wordt het meest gebruikt in de Griekse keuken. Daarnaast gebruikt men kip, konijn, lams- of schapenvlees, geiten- of rundvlees.
Een van de meest bekende Griekse sterkedrank is ouzo, die menig puzzelaar tegenkomt bij een puzzel. Griekse drank met vier letters. Maar dit kan ook het andere Griekse drankje raki zijn. Bij ons vindt u de Griekse sterkedranken allemaal, hoge kwaliteit ouzo, raki, tsipouro, metaxa en verschillende Griekse likeuren.