Vlees laten stoven in melk, dat klinkt misschien een beetje gek. Toch is het in bijvoorbeeld Italië de normaalste zaak van de wereld. Daar maken ze Maiale al latte, een klassiek gerecht waarin varkensvlees in melk wordt gestoofd. De zuren in de melk zorgen ervoor dat de grote homp varkensvlees ultiem mals wordt.
Varkensvlees bereiden
Varkensvlees mag je niet rood eten. Het gaart door bij 70℃ graden en hoger, maar bij een te hoge temperatuur slaat het vlees door en wordt het taai. Het is de kunst om de garing te stoppen bij 68℃. De kern gaart dan nog iets door.
In (braad)pan olie verhitten en vlees snel rondom bruin bakken. Marinade toevoegen en vlees op laag vuur afgedekt ca. 50 minuten laten sudderen tot vlees zacht is.
Door het aanbrengen van baking soda op het vlees kunnen de eiwitten minder goed aan elkaar binden en hierdoor wordt het vlees dus zachter en malser.
Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt. Daarom is het draadjesvlees van jouw oma zo lekker en zo zacht!
Het marineren met maïzena is de basis van deze kooktechniek. Velveting doet meer dan enkel het mals maken van kip en vlees: het creëert een beschermende laag die het vlees gelijkmatiger kleurt, zorgt dat de sappen in het vlees blijven zitten en verbetert de algehele aanhechting van de saus.
Je kan varkensvlees laten sudderen, maar dat is niet echt nodig. Vroeger was dit een methode om taaiere stukken vlees gaar te maken en ze malser te maken door het collageen uit te dunnen; tegenwoordig zijn er veel gemakkelijkere manieren om dat te doen zonder dat het vlees in vloeistof hoeft te koken.
Zet het vuur niet te hoog: stoofvlees moet zachtjes stoven, en zeker niet koken. Zachtjes pruttelen is oké, maar van koken wordt het vlees taai. Het deksel hoeft niet meteen op de pan, dan krijg je te veel vocht in je stoverij.
Er zijn verschillende soorten vlees die je kunt gebruiken om te stoven met varkensvlees. Denk aan de varkensschouder, de hamlappen en de hamschijf (van de achterbout), en de procureur, die wordt gesneden uit de nek van het varken en is heel geschikt om 'pulled pork' van te maken.
Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op. -Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.
Door met de hamer op het vlees te slaan wordt het bindweefsel beschadigd waardoor het vlees malser wordt. Ook taaie stukken worden hierdoor zachter. Dankzij dit instrument kunnen bijvoorbeeld zachte schnitzels gemaakt worden.
Wanneer je vlees wil laten rusten alvorens te snijden, kan je best een goed warm bord of een warme ovenschaal nemen, het vlees daar op leggen en even afdekken met wat aluminiumfolie of een ander warm bord. Laat het vlees niet te lang rusten want dan is de kans natuurlijk groot dat het te sterk afkoelt.
Doe de laurier en de boterham met mosterd (met de mosterd naar onderen) erbij in de pan. Die boterham heeft een functie: het brood helpt voor de binding van de saus, het zuur in de mosterd geeft smaak én maakt het vlees zachter.
Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.
Als je het vlees afblust, dan moet het vocht, de saus of bouillon dezelfde temperatuur hebben als het vlees in de pan. Bij koud vocht, sluit het vlees zich af, wordt het minder mals en neemt het weinig smaken meer op. Laat je vlees helemaal onder de bouillon of saus garen. Op deze manier droogt het vlees niet uit.
Vochtig vlees spettert als het in aanraking komt met hete boter, en door het vocht koelt de boter meer af dan nodig is. Voordat het vlees in de pan gaat is het slim om het even door de bloem te halen. Het krijgt dan een mooie bruine kleur en de bloem bindt later het vocht wat aan het vlees wordt toegevoegd.
Begin soepvlees steeds te koken in koud water!
Zoniet blijft je vlees gegarandeerd taai. Als het water tijdens het lange pruttelen mindert, voeg je gewoon wat extra water toe. Kook runderbouillon nooit onder deksel.
Doe de bouillon, kruidnagel en laurier in de pan en breng aan de kook. Zet de pan op een klein pitje met een sudderplaatje en voeg het vlees, azijn/wijn en ketjap toe. Als het vlees niet helemaal onder het vocht staat, voeg dan nog wat kokend water toe. Laat het vlees met het deksel op de pan 3 à 4 uur zachtjes stoven.
Het varkenshaasje is een langdradige spier die weinig bindweefsel bevat. Het haasje (filet) is mager en zeer mals. Het haasje is het superieure stukje van het varken, maar ook het duurste.
Stoven is het langzaam garen van vlees in een vloeistof. Je braadt het eerst aan en dan laat je het rustig verder gaar worden in een gesloten pan, op een laag tot matig vuur in bouillon, wijn, cider of bier met groenten en kruiden. De temperatuur van de vloeistof maakt een groot verschil.
Varkensstoofvlees komt uit de schouder of spiering van het varken. Het is supermals, zelfs malser dan rundsstoofvlees, en moet dus ook minder lang garen.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
"Doe hem in een vacuümzak met allerlei specerijen en een beetje vocht naar smaak, en laat dat dan garen. Doordat het zo compact verpakt is - er kan dus niks uit qua smaak en vocht - blijft de kip supermals en valt het vlees van het bot. De kipfilet maak je daarmee echt botermals."
Bak de kipfilets op een hoog vuur. Laat de kipfilets goed aankorsten vóór je ze omdraait. Verlaag de temperatuur na het aankleuren om te vermijden dat de buitenkant te sterk uitdroogt en aanbrandt. Laat de kipfilets gedurende 7 à 8 minuten garen op een zacht vuurtje.