In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
Bij pasgeboren baby's zijn de ogen in de meeste gevallen blauw. In de loop der jaren kan dit veranderen in iedere kleur. In principe staat de oogkleur na drie jaar vast, maar ondanks dat kunnen er toch kleine veranderingen ontstaan. Zo kan de oogkleur veranderen door bijvoorbeeld contact met de zon.
Kan je oogkleur veranderen? Het is mogelijk om je oogkleur te veranderen. Je kunt je oogkleur tijdelijk veranderen met gekleurde contactlenzen. Tegenwoordig worden ook wel operatief implantaten voor de iris ingebracht die de oogkleur permanent veranderen.
De kleur van je ogen wordt bepaald door de hoeveelheid melanine in de iris. Voor blauwe ogen heb je bijvoorbeeld maar een klein beetje melanine nodig. Bij iets meer melanine heb je groene ogen en veel pigment (melanine) zorgt voor bruine ogen.
Er zijn bepaalde ziektes en oogaandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat de kleur van je ogen verandert. Zoals bijvoorbeeld heterochromie. Als je heterochromie hebt, heb je twee verschillende kleuren ogen. Dit kan een genetische oorzaak hebben, het kan ook komen door een verwonding aan het oog.
Blijkbaar zijn blauwe ogen wetenschappelijk gezien het meest aantrekkelijk. Onze lijst bestond voor 23,25% uit blauwogige knapperds, terwijl slechts 9% van de mensen blauwe ogen heeft. Als je een man bent met blauwe ogen, heb je drie keer zoveel kans om op de lijst 'Meest sexy mensen aller tijden' te komen.
De oogkleur is dus afhankelijk van het licht, vooral bij ogen die weinig pigment bevatten. De oogkleur verandert door zonlicht, net als bij de huid.
Groene ogen
Mensen met deze oogkleur zouden namelijk beschikken over de leiderscapaciteiten van mensen met bruine ogen en over de innerlijke kracht van mensen met blauwe ogen. Bovendien zijn mensen met groene ogen vaak erg creatief.
Vanaf het eerste jaar heeft de iris voldoende pigment ontwikkeld om te weten wat de definitieve oogkleur van je baby is. Tot het derde jaar kan de oogkleur nog wat veranderen, vooral bij kindjes met lichte ogen. Bij baby's met een donkere huid zijn de veranderingen minder groot.
Mensen het groene ogen zijn het meest verleidelijk. Bovendien bleek uit het onderzoek dat ze minder snel boos zijn, onafhankelijk zijn, een onvoorspelbaar kantje hebben en het creatiefst zijn. Dat maakt dat anderen hen vaak sexy en mysterieus vinden.
Over het algemeen zal de oogkleur zich op de leeftijd van drie jaar vormen. Op oudere leeftijd kunnen de ogen echter lichter worden, net als het haar wit wordt. Dit komt doordat de productie van melanine afneemt met het ouder worden.
Groene ogen accentueren
Koele groene ogen kun je accentueren door smaragdgroen en turkoois. De complementaire kleur van groen is rood omdat deze twee kleuren tegenover elkaar in de kleurencirkel zitten. Dus als je groene ogen hebt, zullen je ogen nog groener lijken wanneer je kleuren draagt met een rode basis.
Een kind met bruine ogen van ouders met blauwe ogen? Onmogelijk, dat moet er eentje van de melkboer zijn. Nieuw genetisch onderzoek laat zien dat die theorie in de prullenbak kan. De genetica van oogkleur blijkt ingewikkelder dan gedacht: minimaal 61 genen spelen een rol.
Als beide ouders bruine ogen hebben is er een kans van 75 procent dat hun kind bruine ogen krijgt, 6,2 procent kans op blauwe ogen en 18,8 procent kans op groene ogen.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen. Het zou dus wel heel bizar zijn als de kleur van je ogen iets over je karakter zegt.
Breng je een vuilniszak vol maden weg? Dan krijgen je ogen een iets lichtere kleur. Dit klinkt als een fabeltje, maar is het niet. Je oogkleur fluctueert zelfs de hele dag door.
Met lichte kleuren lijken je ogen groter. Probeer daarom eens een lichte oogschaduw aan te brengen op het hele ooglid. Doe ook een beetje lichte oogschaduw of highlighter in je binnenste ooghoeken.
Meestal hebben kinderen dezelfde kleur ogen als hun ouders. Welke kleur ogen je hebt, is dus afhankelijk van de kleur ogen van je ouders, maar ook van je verre grootouders. Daardoor komen soms ook onverwachte oogkleuren voor. Bruin is genetisch gezien de dominante kleur.
Het bruine pigment melanine (zit ook in onze huid) komt in twee soorten voor. Het ene beschermt tegen te veel zonlicht. Hoe meer blootstelling aan de zon hoe meer pigment er ontstaat en hoe dieper het bruin wordt. Zo worden bruine ogen in de zomer donkerder van kleur.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
Groene ogen komen nog minder vaak voor (2%) en vind je vooral in het Midden-Oosten, Centraal-Azië en India. Bruin, blauw en groen zijn de meest gangbare oogkleuren. Maar er zijn nog meer zeldzame oogkleuren, zoals grijs, amber en hazel. Daarnaast kunnen mensen met albinisme rode ogen hebben.
Mensen met lichte ogen zoals groen, blauw of grijs, zijn namelijk veel gevoeliger voor (zon)licht dan mensen met donkere ogen, zoals bruin. Het zit 'm niet zozeer in de kleur, maar wel in de hoeveelheid pigment die met je oogkleur samenhangt.
Kan de kleur van mijn ogen veranderen? In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen.
"Als je dat pigment bij een bruin oog wegneemt met lasertherapie, dan krijg je een blauw oog. De pigmentlaag wordt in hele kleine stukjes verdeeld, waardoor het makkelijk kan worden afgebroken." Gregg Homer richtte Stroma Medical op, dat nu volop bezig is met het testen van de procedure op mensen.
Hoe meer pigment iemand heeft, hoe donkerder de ogen zijn (bruine ogen) en hoe beter iemand in het zonlicht kan kijken. Mensen met lichte ogen (blauw of zelfs albino) hebben minder pigment en kunnen dus slechter tegen zonlicht in de ogen. Deze mensen hebben vaak ook een lichtere huidskleur.