Als vrouw kun je soms ook flauwvallen tijdens je menstruatie of zwangerschap. Tijdens de menstruatie kan dit veroorzaakt worden door pijn of je onwel voelen.
"Sommige van de vrouwen geven aan dat ze flauwvallen van de pijn tijdens de menstruatie, anderen verliezen zo veel bloed dat ze daardoor flauwvallen. Soms is de menstruatie zo pijnlijk zonder duidelijke reden, bij andere gevallen zijn problemen als endometriose of poliepen in de baarmoeder de oorzaak."
Menstruatieklachten zijn een scherpe of doffe pijn in onderbuik en -rug, hoofdpijn, transpireren en diarree. In ernstige gevallen gaat dit gepaard met braken en flauwvallen. Behalve pijn, kunnen zich ook zeer zware bloedingen voordoen.
Welke symptomen duiden op een menstruatiestoornis? Klachten die passen bij een menstruatiestoornis zijn buikpijn- en kramp, hoofdpijn, duizeligheid, pijnlijke borsten, misselijkheid, moeheid, een opgezette buik, diarree, obstipatie of een neerslachtig gevoel.
Dat lijkt misschien heel gevaarlijk en eng. Maar je lichaam zet flauwvallen eigenlijk in als veiligheidsmechanisme, om zichzelf de mogelijkheid te geven je bloeddruk weer op orde te krijgen. Je bent meestal binnen enkele seconden tot minuten weer bij kennis. Zo snel herstelt je lichaam zichzelf.
Dit gebeurt doordat je bloeddruk zakt en je hersenen onvoldoende zuurstof krijgen. Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid.
Wat is menstruatie? Menstruatie is het deel van de menstruatiecyclus waarbij een vrouw een paar dagen uit haar vagina bloedt. Gemiddeld duurt de menstruatie tussen drie en acht dagen, meestal ongeveer vijf dagen. Veel vrouwen melden dat hun zwaarste bloeding in de eerste twee dagen plaatsvindt.
Duizeligheid tijdens de overgang, is een ander symptoom dat veel vrouwen ervaren. De hersenen ontvangen voortdurend chemische berichtensignalen en wanneer hormoonspiegels fluctueren, beïnvloeden ze deze signalen. Tegelijkertijd wordt de overgang geassocieerd met verhoogde insulinespiegels en cortisol.
Een normale menstruatiecyclus varieert van 23 tot 36 dagen, meestal 26 tot 30 dagen. De menstruatie zelf duurt 2 tot 7 dagen en normaal bloedverlies bedraagt doorgaans tussen 25 en 40 ml, tot maximum 80 ml. Een meisje krijgt haar eerste menstruatie (menarche) gemiddeld op de leeftijd van 12,5 jaar.
Flauwvallen komt door even te weinig bloed in de hersenen. U raakt even bewusteloos (maximaal een paar minuten). Meestal is flauwvallen niet erg. U kunt proberen om te voorkómen dat u nog een keer flauwvalt.
Direct voor het flauwvallen, ontstaan vaak waarschuwingssignalen. De belangrijkste signalen zijn: een licht gevoel in het hoofd, zwarte vlekken voor de ogen en zoemen in de oren. Vaak maakt iemand als hij bewusteloos raakt onwillekeurige bewegingen en soms verliezen mensen hun urine.
Oestrogeen zorgt voor je energielevel; oestrogeen maakt je doorgaans energiek. Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau.Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen.
De bloedvaten worden wijder in plaats van nauwer en er kan veel bloed naar de benen zakken. Iets later vertraagt ook de hartslag. Gevolg hiervan is dat het hart onvoldoende bloed naar de hersenen kan pompen en het zwart wordt voor de ogen en/of iemand bewusteloos raakt.
Flauwvallen is een aanval waarbij u kortdurend het bewustzijn verliest en vanzelf weer bijkomt. De oorzaak is vaak onschuldig maar het kan soms wel ernstige gevolgen hebben zoals bijvoorbeeld een ongeval of botbreuk. Door leefstijladvies kan flauwvallen vaak worden voorkomen.
Een menstruatie is hevig als je genoeg bloed verliest om elk uur een maandverband te doorweken en dat enkele uren achter elkaar. Andere symptomen zijn grote bloedproppen in het afgescheiden bloed of regelmatig doorlekken op je kleding of beddengoed. Raadpleeg in dit geval je huisarts.
Vermoeidheid en duizeligheid kunnen het gevolg zijn van bloedarmoede, dat meestal ontstaat door een tekort aan ijzer waardoor de productie van rode bloedcellen wordt afgeremd. Gevolg? Er gaat minder zuurstof rond in je lichaam.
Omdat de overgang ervoor zorgt dat je natuurlijke oestrogeenproductie afneemt, maakt je lichaam in deze fase van je leven meer visceraal vet aan om de hormoonbalans van oestrogeen alsnog op pijl te houden. Dit resulteert direct in meer buikvet.
Menstruaties tijdens de overgang
De menstruaties komen korter na elkaar en worden vaak heviger; soms zijn er ook stolsels. Vervolgens wordt de pauze tussen de menstruaties steeds langer en uiteindelijk blijven ze helemaal weg. De menopauze heeft plaatsgevonden als er een jaar lang geen menstruaties meer zijn geweest.
Hoeveel kilo weeg je meer als je ongesteld bent? Het is volkomen normaal om tijdens je menstruatie tussen de 0,5 en 2,5 kilo meer te wegen. Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen.
Ook je menstruatie kan zorgen voor een opgeblazen buik. Dit komt doordat je hormonen schommelen, maar ook doordat je darmen iets anders werken. Het kan wel zo'n 10 dagen voor je menstruatie opkomen en pas erna weer weg gaan. Daarnaast kan ook de pil zorgen voor een opgeblazen gevoel.
De menopauze is de laatste ongesteldheid. Gemiddeld is dat bij vrouwen als ze 51 jaar zijn.
Tijdens een syncope kunnen de ogen open of dicht zijn. Een deel van de kinderen en volwassenen laat de urine lopen tijdens een syncope. Ook dit maakt vaak dat er wordt gedacht aan een epileptische aanval, maar dit komt dus ook bij syncope voor. Na de wegraking komen kinderen en volwassenen weer snel bij bewustzijn.
Na flauwvallen, weet de psychiater, is het heel normaal dat je slap en misselijk bent, trilt en dat het zweet van je lichaam gutst. "Je voelt je een vaatdoek, je bent namelijk ontregeld." Dat lijkt op een paniekaanval, maar dat is het niet.
Bij flauwvallen gaat het om een lichte variant van bewusteloosheid. In tegen stelling tot bewusteloosheid reageert een slachtoffer bij flauwte vaak wel op een pijnprikkel. Flauwte kan onder ander worden veroorzaakt door hitte, benauwdheid of het kortstondig tekort krijgen van bloedtoevoer naar de hersenen.