Door elke dag te bewegen en voldoende aan krachttraining te doen, bouw je meer gezonde stofjes op. Vooral krachttraining is belangrijk voor de aanmaak van spiermassa en activatie en het verhogen van testosteron. Met name door een lager vetpercentage en/of meer spiermassa en een verminderde insulineresistentie [15][16].
Uit onderzoek blijkt dat het belangrijk is om te kiezen voor gezonde, enkelvoudig onverzadigde vetten om de testosteronspiegel gezond te houden. Deze zitten bijvoorbeeld in olijfolie, noten en avocado's. Een dieet dat rijk is aan dit soort vetten blijkt een boost te kunnen geven aan de productie van testosteron.
“Bij een te laag testosteronniveau kan de man een gel krijgen, die hij dagelijks op de huid moet smeren. Er zijn ook tabletten, of je kunt iedere drie maanden een injectie met testosteron krijgen.
Vitamine D is een hormoon dat o.a. voor de aanmaak van testosteron zorgt. Helaas heeft de meerderheid van de Nederland bijna altijd te weinig vitamine D in zijn bloed heeft. Dat komt omdat onze voeding weinig vitamine D bevat en we het dus vooral van onze lichaamseigen aanmaak van vitamine D moeten hebben.
Waar wordt testosteron gemaakt? Het lichaam maakt testosteron in de bijnieren en de teelballen (ongeveer 7 mg/dag). Vrouwen maken testosteron aan in veel kleinere hoeveelheden. Dit gebeurt in de eierstokken en in de bijnieren (ongeveer 1-2 mg per dag).
Testosteron is bij zowel mannen als vrouwen het belangrijkste hormoon op het vlak van seks. Het stimuleert namelijk het seksueel verlangen.
Bij zowel mannen als vrouwen piekt het testosterongehalte rond de leeftijd van 20 jaar.
Testosteron wordt alleen gebruikt bij jongens, mannen en vrouwen na de overgang. Als vrouwen in de vruchtbare leeftijd dit medicijn gebruiken: het is schadelijk voor de ontwikkeling van de baby. Het kan zorgen voor mannelijke kenmerken bij de baby. Gebruik het daarom NIET als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
Waarom hebben we testosteron nodig? Als we geen testosteron in ons lichaam hadden, zagen we er allemaal uit als prepuberale jongens. Testosteron is verantwoordelijk voor alle dingen die veranderen in ons lichaam tijdens de puberteit, zoals het indalen van de testikels en lichaamshaar.
Meer over laag testosteron (hypogonadisme)
De oorzaak is niet altijd bekend. Soms hangt dit samen met een aangeboren ziekte, zoals Klinefelter (aangeboren chromosomale afwijking). Het kan ook optreden bij problemen met de testikels, zoals niet ingedaalde zaadballen of als een van de zaadballen is verwijderd.
Anabole steroïden zijn hormonen die de opbouw van de spieren bevorderen. Ze zijn afgeleid van het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Ze worden veel gebruikt om sportprestaties te verbeteren, vooral bij gewichtheffen, bodybuilding, discuswerpen e.d. Ze worden beschouwd als doping, en zijn daarom verboden.
Een klein beetje cafeïne kan de afgifte van testosteron stimuleren (58, 59). Pas wel op, want te veel koffie kan juist voor de aanmaak van cortisol zorgen (60, 61, 62). Er zijn aanwijzingen dat veel groene thee weer ongunstig is voor het testosteronniveau (63, 64).
#1 Gember. Deze wortel werkt verwarmend en stimulerend, verbetert de bloedcirculatie en pept je seksleven op. Geen wonder dus dat gember een van de bekendste afrodisiaca ter wereld is. Heerlijk als thee samen met een schijfje citroen.
Testosteronboosters zijn supplementen waarvan wordt aangenomen dat ze de testosteronniveaus van je lichaam verhogen. Het zijn vaak natuurlijke verbindingen zoals kruidenextracten en zijn in de oude geneeskunde gebruikt. (1) Voorbeelden hiervan zijn tribulus terrestris en Ginseng (Eurycoma longifolia Jack).
4. Kan vitamine B6 je testosteron een boost geven? Vitamine B6 heeft zowel direct als indirect invloed op de testosteronspiegel. Het bevordert de productie van androgenen, waardoor de testosteronniveaus stijgen.
Een hoge testosteronspiegel wordt onder andere in verband gebracht met een gespierd lichaam, vroeg ontstaan van gezichtsbeharing, oksel- en schaamhaar en vroege verandering van de stem bij mannen. Bij een overmaat kunnen mannen zich agressief en antisociaal gedragen en worden ze vroeg kaal.
Door seks maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan (ook wel het knuffelhormoon genoemd). Dit hormoon zorgt voor een gevoel van vertrouwen, hechting en verbondenheid. Rondom de bevalling maken vrouwen extra oxytocine aan, zodat ze zich extra aan hun kind gaan hechten.