Moslims gebruiken de Arabische term Ied ul-Fitr, letterlijk vertaald: het feest van het verbreken van het vasten. Uiteraard dekt deze benaming de lading uitstekend. Ied ul-Fitr zijn twee Arabische woorden, maar internationaal geaccepteerd en gebruikt.
Wens ze komend weekend 'Eid Mubarak', ofwel 'vrolijk Suikerfeest'.
Eid ul fitr! Nederlanders noemen deze dag suikerfeest, waarschijnlijk gerelateerd aan al de zoetigheden die verorberd gaan worden de komende dagen. In het arabisch heet het Eid ul fitr, wat letterlijk vertaald 'Feest van het vasten verbreken' betekend.
Moslims vieren hiermee het eind van de maand Ramadan waarin ze overdag niet mochten eten. Daarom wordt er nu flink uitgepakt: iedereen heeft een enorme hoeveelheid zoete hapjes ingeslagen. Om die reden heet dit feest in Nederland het Suikerfeest. Dat komt van het Turkse 'şeker bayramı'.
Eid Al Fitr betekent letterlijk 'feest van het verbreken van het vasten'. 2. Daarnaast impliceert het woord 'Suikerfeest' dat de dag vooral in het teken staat van eten, terwijl het om veel meer draait. Pasen noemen we ook geen 'eierfeest', en Kerstmis ook geen 'bomenfeest', maar heeft het een grotere betekenis.
Gelukkig Suikerfeest. Ramazan Bayramı'nız mübarek olsun.
Het einde van de islamitische vastenmaand ramadan wordt vandaag gevierd met Eid al-Fitr, in Nederland beter bekend als het Suikerfeest.
Het Suikerfeest, Ramadanfeest of Eid-al-fitr (einde ramadan, Arabisch: عيد الفطر) is een islamitische feestdag waarop het einde van de vastenmaand ramadan gevierd wordt.
De twee belangrijkste Islamitische feestdagen zijn de dag van Al-Fitr en de dag van Al-Adha.
Het Offerfeest of het Grote Feest (Arabisch: عيد الأضحى, Id al-Adha) is het tweede eid-feest in de islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham), die bereid was zijn zoon te offeren voor God.
Ramadan mubarak of ramadan kareem. Dit betekent zoiets als: een gezegende ramadan.
Eid Mubarak is een traditionele islamitische felicitatie. Eid slaat op de festiviteiten zelf en Mubarak betekent gezegend, men wenst elkaar dus een Gezegend Feest. Deze felicitatie wordt bij alle feesten gehandhaafd, zoals bij Eid-al-Fitr (Suikerfeest) en Eid-al-Adha (Offerfeest). Dus wens elkaar vandaag Eid Mubarak.
Tijdens het Suikerfeest wenst iedereen elkaar Eid Mubarak ('een gezegend feest').
Indien je gaat vasten en de tijd voor Iftar is aangebroken, dan is het ook op zijn plaats om een smeekbede (dua) van de Profeet te verrichten. Dha-haba ddhama'oe wabtallati l-'oeroeqoe, wa thabata al-adjroe in shaa'Allah. ' 'De dorst is verdwenen, de aderen zijn bevochtigd en de beloning is zeker, als Allah het wil.
Verder zou vasten het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens en God vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien. Na de maand ramadan volgt het Suikerfeest (`id-oel-fitr), dat meestal gevierd wordt met familie en vrienden.
Het is een nacht van gebed en meditatie, vergeving van zonden en bepaling van het lot. Deze gebeurtenis wordt ook wel 'nacht van de vergeving' genoemd; er wordt aan Allah gevraagd de gestorven hun zonden te vergeven. In de moskee wordt ook druk gebeden ter voorbereiding van de Ramadan die twee weken later begint.
Een gezegende nacht, ook wel heilige nacht of kandil is binnen de islam een nacht of avond die met godsdienstige handelingen gevierd wordt. Met name in Turkije worden deze nachten gevierd.
Wat mag je iemand wensen tijdens de ramadan en Eid al-Fitr (Suikerfeest)? Tijdens de vastenmaand kan je iemand Ramadan Mubarak, Ramadan Kareem of Ramadan Mabrouk wensen. Dat betekent gezegende ramadan. Op Eid al-Fitr zeg je Eid Mubarak (gezegend feest).
Eerste viering van het Suikerfeest
Uit de historische overlevering van Anas komt naar voren dat Mohammed deze feestdagen initieerde in Medina: ''Toen de profeet arriveerde in Medina zag hij dat het volk twee specifieke dagen feest vierde en zichzelf daarbij vermaakte.
Wanneer begint het Suikerfeest? In Nederland spreken we van het Suikerfeest, maar de originele naam is Eid al-Fitr. Het is de eerste dag van de nieuwe maand: shawwal, de tiende maand volgens de islamitische kalender. Deze dag begint ook weer als de nieuwe maan zichtbaar is, net als de eerste dag van de ramadan.
Is de ramadan schadelijk voor je gezondheid? 'Als je gezond bent, kan de ramadan geen kwaad. Doordat je 's avonds wel gewoon eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen. Het enige nadeel is dat je je energiebalans in de war schopt.
Het is niet fout of beledigend om je collega een 'fijne ramadan' te wensen, maar moslims gebruiken zelf de Arabische groet 'ramadan mubarak'. Je kan ook 'ramadan kareem' zeggen. Dat betekent 'een gezegende ramadan gewenst', net als 'ramadan mubarak'.