De bladluis verspreidt zich door te vliegen van plant naar plant. Bladluizen verspreiden zich door kruisbesmetting door kleding, tocht of door te vliegen van plant naar plant. Het komt dus niet door een slechte verzorging van de kamerplant.
Een mix van water en afwasmiddel doet bijvoorbeeld wonderen! Ook kun je knoflook, rode peper en citroensap mixen met water. Dit zouden de luizen niet lekker vinden en dus vertrekken. Je kunt ook andere planten in de tuin zetten om zo de bladluizen weg te lokken van je mooie plant.
Bladluis verspreidt zich vooral door tocht, via kleding of door te vliegen. Hier is helaas weinig aan te doen. Het enige wat je kunt voorkomen, is bladluis besmetting door tocht. Dit doe je door jouw kamerplant niet op een tochtige plek te plaatsen.
Ze voeden zich met het sap uit bladeren, bloemen en stengels van (jonge) planten en bovendien kunnen ze ook virussen overbrengen. Hierdoor krijgen je planten minder voedingsstoffen, waardoor ze minder goed groeien of zelfs kunnen doodgaan. Daarnaast scheiden bladluizen honingdauw af.
De gemakkelijkste en wellicht ook beste manier om van bladluis af te komen is door gebruik te maken van water met azijn met groene zeep. Je neemt een emmertje water en voegt (niet teveel) azijn toe. Doe vervolgens ook een kleine hoeveelheid groene zeep bij in het emmertje.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
Afwasmiddel is totaal niet giftig voor de plant noch voor de mens maar wel voor de bladluis. Vul een verstuiver met water en doe er een scheut afwasmiddel bij. Kies daarbij wel voor een natuurlijk afwasmiddel. Goed schudden.
- Bladluizen hebben een hekel aan de sterke geur van munt, salie, tijm, dille, lavendel, koriander, citroenmelisse, uien, knoflook en Afrikaantjes. Plant ze tussen je andere planten of groenten en je zal minder luizen aantreffen.
Bladluizen kunnen op een snel tempo jouw volledige moestuin overnemen, en dat willen we natuurlijk niet! Deze minuscule insecten lijken niet veel kwaad te doen maar ze prikken de bladeren vol gaatjes om de voedingsstoffen van jouw planten op te zuigen. Hierdoor zal jouw plant geel kleuren en verwelken.
Vrijwel alle planten met zachte bladeren zijn gevoelig voor bladluis. Voorbeelden van tuinplanten die vaak worden getroffen door bladluizen zijn rozen, klimop en de hortensia. Ook appelbomen kunnen last hebben van kleine bladluizen.
Bladluizen leven van plantensappen die ze uit het blad zuigen. Hoofdluis leeft van bloed en zuigt deze uit de hoofdhuid. Een bladluis kan daar niet leven en zal proberen zo snel mogelijk van je hoofd af te komen. Dus heb je daar geen last van.
Hoe ziet bladluis eruit? Je hebt ze in allerlei kleuren, van bijna wit tot groen, tot paars en zwart. Het lijf van een bladluis is zacht, vijf tot zeven millimeter lang, en heeft de vorm van een mango.
Treft u een heldere, kleverige substantie aan op uw planten? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk last van honingdauw, een nectar-achtige vloeistof die wordt achtergelaten door onder andere bladluizen, wolluizen, dopluizen en witte vliegen. Deze insecten voeden zich met de plantsappen van de plant waarop zij zich bevinden.
Bladluizen kunnen overspringen of zelfs vliegen naar andere planten. Hierdoor kan deze plaag zich snel verspreiden onder de planten in je huis.
Wolluis bestrijden met afwasmiddel
Gebruik alleen biologisch afbreekbaar afwasmiddel, anders is het schadelijk voor de plant. Afwasmiddel kun je verdund met een plantenspuit op je plant spuiten. Ook hier moet je blijven herhalen tot ze weg zijn.
Verschillende andere generaties van vrouwelijke bladluizen zijn geboren in de lente en de zomer. Vrouwtjes kunnen 25 dagen leven, gedurende welke tijd ze elk maximaal 80 nieuwe bladluizen kunnen voortbrengen.
Spuit de planten in met een mengsel van half water en half spiritus en de bladluis zal snel zijn verdwenen. Een beproeft recept is 20 ml groene zeep, 20 ml spiritus met een liter water mengen. Een aftreksel van tabak in water is ook een goed middel.
Een jonge hoofdluis komt na 7 tot 10 dagen uit het ei en is 7-10 dagen daarna volwassen. Alleen volwassen hoofdluizen kunnen eitjes leggen. Een hoofdluis leeft ongeveer één maand en legt in elke dag 5 of 6 eitjes. Uit deze eitjes komen weer nieuwe hoofdluizen.
Luizen zijn insecten die op je lichaam en hoofdhaar kunnen voorkomen. Het zijn parasieten die zich voeden met je bloed: Ze hechten zich vast aan je haren, steken hun zuigsnoet in je huid en zuigen zich vol met bloed.
Hoofdluis gaat niet vanzelf over. Hoofdluis behandelen kan op twee manieren. De beste aanpak is om het haar twee weken lang elke dag goed door te kammen met een fijntandige kam.
Zet sterk geurende planten bij de planten waar bladluizen op zitten. Bladluis houdt niet van deze planten zoals lavendel, bonenkruid, dille, salie, hysop, uien en knoflook.
Natuurlijke vijanden aantrekken
Lieveheersbeestjes, zweefvliegen, gaasvliegen, oorwormen, schildkevers, sluipwespen, roofwantsen, kameelhalsvliegen, merels, mussen: ze lusten allemaal wel bladluis in één van hun ontwikkelingsstadia. Toch vinden ze vaak de weg niet naar jouw tuin.
Ook de weersomstandigheden spelen een rol. De bladluizen die kunnen vliegen, gebruiken luchtstroming om zich van de ene naar de andere plant te verplaatsen. Ook mieren verhuizen bladluizen naar andere planten. Vervolgens stichten ze weer nieuwe kolonies.
Zout wordt van oudsher gebruikt voor het bestrijden (verzwakken) van hoofdluis. Het kan op verschillende manieren. Was het haar tweemaal per dag met zout water en gebruik de netenkam. Na ongeveer twee dagen (vier behandelingen) zij de luizen en neten verdwenen, volgens mijn bron.
In water kunnen ze even overleven maar in zwembaden zit chloor en daar kunnen ze niet gedijen. Er is ook een verschil tussen hoofdluizen en schaamluizen. Ze zullen elkaar niet contamineren (een hoofdluis zal dus niet in schaamhaar belanden en omgekeerd, nvdr.)."