Inktvisinkt heeft een licht zilte smaak en is goed te combineren met andere vissoorten. naast het feit dat je ontzettend veel kunt met inktvisinkt, wordt het voornamelijk gebruikt om pasta of risotto een zwarte kleur te geven.
Bereiding van calamares
Het visvlees is stevig en wit, met een milde smaak, soms bijna nootachtig. Het holle lijfje van de inktvis wordt overdwars in ringen van ongeveer twee centimeter gesneden.
Inkt uit de vis
Naast de tentakels staan inktvissen bekend om hun indrukwekkende afweermechanisme. Wanneer ze zich namelijk bedreigd voelen, kunnen ze een flinke hoeveelheid inkt spuiten om zo de vijand te misleiden of af te schrikken. Naast dat de inkt handig is voor de vis zelf, kunnen we er ook heerlijk mee koken.
De hele kleintjes kan je even kort opbakken of frituren. De wat grotere tentakels laat je eerst zacht laat garen en dan stoven. Van de pijlinktvis kan je zowel de kop als de tentakels eten.
Zwarte pasta is een pasta die gemaakt wordt met inkt van de inktvis. De inkt van de inktvis is zwart van kleur. Tijdens het kneden van het pastadeeg wordt er een beetje inktvis inkt aan het pastadeeg toegevoegd.
Het verschil tussen witte en volkoren pasta is dat voor volkorenpasta de hele graankorrel wordt vermalen en gebruikt. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen. Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta.
Je kan pasta kleuren met voedingskleurstof, natuurlijke kleurstof, verf en ecoline. Wij gebruiken voedingskleurstof… Ook heb je azijn nodig, zodat de kleuren in de pasta trekken en blijven zitten.
Inktvisinkt en zwarte pasta hebben een licht zilte smaak. De inkt is afkomstig van de inktvis en hierdoor heeft de inkt een licht zilte smaak.
Octopus is verschrikkelijk lekker. Het spierweefsel van inktvissen en octopussen is heel fijn, de vezels zijn meer dan tien keer dunner dan die van gewone vissen. Maar daarom bevatten ze wel heel veel collageen, bindweefsel. Vandaar dat het vlees snel rubberachtig kan worden.
Alle inktvissen zijn carnivoren. Het voedsel bestaat voornamelijk uit vis, krabben, kreeften en weekdieren die ze met de zuignappen op hun grijparmen vangen.
Ze dateren van 500 v. Chr. of ouder en ze waren gebaseerd op roetdeeltjes die in suspensie werden gehouden door gom of hars. Roet of lampenzwart kon onder meer worden verkregen door onvolledige verbranding van dierlijke sappen of plantaardige oliën, zoals sesamolie en Chinese houtolie.
Vaak worden ook de poten van de pijlinktvissen gefrituurd en dit wordt karaage genoemd. Let er wel op dat die 'tentakels' eigenlijk de 'poten' zijn. Met andere woorden, van pijlinktvissen eet men zowel het lichaam als de poten op! Smakelijk!
Meer informatie. Inktvisinkt wordt vooral gebruikt om gerechten kleur te geven, het heeft geen uitgesproken smaak. De inkt wordt gebruikt voor pasta, maar ook in risotto en paëlla kom je hem tegen. Een zakje bevat 4 gram.
Octopussen hebben 8 poten ("octo" is grieks of latijns en betekent "acht") en een ronde balachtige lijf. Pijlinkvissen hebben 10 poten, en hun lijf heeft de vorm van een torpedo. Calamari is gemaakt van pijlinktvis. "Calamari" komt van het Italiaans en maakt referentie naar de soort inktvis met 10 poten (pijlinktvis).
Het vlees van de inktvis is bijzonder rijk aan cholesterol. Klik hier voor meer informatie over de voedingswaarde van inktvis. Behoort tot de schaal- en schelpdieren.
Er zitten 36 kilocalorieën in 1 stukje (50 gram) inktvis.
In het midden van de octopus is een bol te zien die lijkt op een oog, verwijder dit harde deel van de octopus. Snijd vervolgens de tentakels los. Verwijder de huid van de tentakels zodat het vlees overblijft. Verwijder als laatste ook de huid van de mantel.
In Japan en Korea eet men octopus ook wel kort gegrild, maar in de rest van de wereld eet men octopus meestal lang gestoofd tot het zoet en mals is.
In Spanje worden calamares steevast van pijlinktvis gemaakt. Hiervoor wordt het tubevormige bovenlijf van de pijlinktvis inclusief de tentakels in ringen gesneden. Hierna worden de inktvisringen en tentakels gepaneerd, gefrituurd en belanden ze op jouw bord met een schijfje citroen en eventueel een dipsaus.
Doe enkele druppels kleurstof op een lepel, voeg de azijn toe en giet het in het zakje met rijst. Rits het zakje dicht, schud en kneed de vloeistof door de rijst. Schud net zo lang tot alle korrels een kleurtje hebben. Als je de kleur nog te licht vindt, kun je nog wat toevoegen.
Maak de gekleurde rijst in een handomdraai
Voeg aan elk zakje een paar druppels levensmiddelenkleurstof en drie eetlepels azijn toe. Sluit de zakjes en kneed en wrijf goed om de kleur door de rijst te mengen. Zorg dat alle rijst de kleurstof opneemt.