Je zult dit water dan wel zeer regelmatig moeten verversen, want loopeenden poepen overal, dus ook in het water.
Een vijver is niet noodzakelijk maar zullen ze zeker op prijs stellen om zo nu en dan hun veren nat te kunnen maken. Loopeenden vragen voor hun bescherming een beschutting tegen extreem weer en roofdieren. Denk hierbij aan een schuurtje of een eendenhok. Je kunt ze voer voor watervogels geven als basis.
Ze kunnen heel goed met kippen leven mits de haan niet agressief is. Eén woerd kan heel goed met een paar eenden gehouden worden. Let wel op dat de woerd apart gezet wordt als de eenden jongen hebben uitgebroed.
Loopeenden zijn niet veeleisend, ze zijn intelligent en je kunt ze veel leren. Ze blijven vaak dicht bij elkaar, waardoor je ze zelfs zou kunnen hoeden. Het ras is afkomstig uit Zuidoost-Azië waarbij onze voormalige kolonie Nederlands Indië een belangrijke rol speelde.
Indische loopeenden hebben minder behoefte aan een waterplas alhoewel ze een poeltje om te snabbelen wel lekker vinden. Ze eten meer grotere insecten zoals dikke naaktslakken, torren en vliegen en in mindere mate vegetatie. Dat maakt dat je ze, in tegenstelling tot kippen, rustig los in je tuin kan laten lopen.
In vergelijking met het ei van een kip is de dooier groter en heeft het dus meer eigeel. Het eiwit is wat dikker. Ze schijnen erg goed te zijn voor het bereiden van banketproducten en gehaktballen. Maar uiteraard smaken ze gebakken, gekookt, gevuld of in een eiersalade ook prima!
Vogels hebben natuurlijk geen tanden, al hadden ze dat ooit wel, maar alle vogels met tanden zijn uitgestorven. Hedendaagse vogels kunnen niet kauwen. Ze hebben een spiermaag - de vogel slikt dan af en toe steentjes in en door het samentrekken van die spiermaag kan ie alsnog zijn voedsel malen.
Grootte: lengte: tot 50 cm voor de vrouwen en tot 66 cm voor de mannen. Leeftijd:8-10 jaar. Gewicht: Man: 1,75 tot 2,25 kg. Vrouw: 1,5 tot 2,0 kg.
Omdat Indische loopeenden enorm veel eieren kunnen leggen hebben ze ook veel schelpengrit nodig. Verder heeft elke eend een eigen niet te groot nestkastje met stro nodig dat goed schoon en droog moet blijven. Mogelijk moet u niet elke avond de eenden in een nachthok opsluiten.
Naar de wapens grijpen is geen oplossing. Niet alleen vossen maar ook steenmarters, loslopende honden en eventueel roofvogels laten een gemakkelijk bereikbaar hapje niet liggen. Hoe zou je zelf zijn? Bovendien durven ook bruine ratten en wezels wel eens kippeneieren te stelen.
Ze eten met name slakken, wormen, insecten, kleine kikkers en zelfs baby-muizen gaan er graag in. Als ze dit uit je tuin kunnen halen zal je ze niet veel hoeven bijvoeren. In hoeverre ze het uit je tuin halen merk je aan hoeverre ze hun schaal eten leegeten.
Wil je loopeenden houden, zorg dan dat je een afgesloten gebied hebben waar ze vrij rond kunnen lopen. Naast de ruimte om rond te scharrelen hebben loopeenden een nachthok nodig waarin ze beschut kunnen zitten bij slecht weer. Een kleine schuur of een groot hok is hiervoor prima.
LET OP: Indische loopeenden zijn groepsdieren en kunnen NIET alleen gehouden worden! Je kunt dus kiezen uit; Minstens 2 vrouwtjes; eieren. Minstens 2 mannetjes; geen eieren, maar minder luid.
Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam. Watervogels slapen meestal op het water, waar ze veilig zijn voor landroofdieren.
De prijs voor de Indische loopeendjes is vanaf €12,50 , dit hangt van de kleuring af.
Eenden zijn gemakkelijk te houden dieren. Je moet ze echter dagelijks verzorgen, ze hebben veel ruimte nodig en moeten zwemwater ter beschikking hebben. Denk daarom goed na voordat je eenden gaat houden: Heb je voldoende ruimte om een koppel of groep eenden te houden?
Hoeveel eenden? Eenden zijn groepsdieren en om die reden is het absoluut niet aan te raden en verantwoord om één eend zijn of haar hele leven alleen te houden. Omdat het groepsdieren zijn hebben ze graag het gezelschap van soortgenoten.
Zwemmen. Alhoewel Indische loopeenden geen water nodig hebben om hun voeding uit te halen, hebben ze wel water nodig om in te zwemmen. Ze gebruiken dit water om zichzelf schoon te maken. Ook vinden ze het simpelweg gewoon enorm leuk!
Soms proberen de mannetjes elkaar zelfs te verdrinken om het vrouwtje te kunnen bemachtigen. Als je wilde eenden hoort kwaken, dan zijn dat vooral de vrouwtjes. Mannetjes maken niet het bekende kwak-geluid, maar een ander raspend geluid en als de baltstijd is aangebroken, fluit hij zelfs.
Ze groeien echt ongeloofelijk sne, 1/3 gewichtstoename per 48 uur op dit moment. De grootste weegt na 10 dagen 160 gram. Ze hebben het erg naar de zin, maken wel een bende, en het zwemwater moet erg veel ververst worden. Als het ververst is, dan gaan ze echt tekeer in het water.
De spiegel bij een vogel zit op de vleugel . Het zijn duidelijk andere veren dan op de rest van de vleugel. Ze zijn opvallend gekleurd. Bij een vliegende vogel zie je de spiegel goed en groot boven op de vleugel, in het midden, aan de achterkant.
- Ze mogen zeker niet rauw verwerkt worden omdat deze eieren sporen of bacillen van tyfus of salmonella kunnen bevatten. Dit omdat het ei tijdens de opbouw in de cloaca van het dier terechtkomt vooraleer de schaal volledig gevormd is. Daardoor kunnen bacteriën in het ei doordringen.
Bent u geïnteresseerd in een biologisch eendenei? Ze kosten €0,30 per stuk. Bij aankoop kunt u ze het beste bewaren in de koelkast met de smalle punt van het ei naar beneden.
Eendeneieren zijn erg geschikt voor de cake. De dooier bevat meer vet en dat komt de smaak en textuur van de cake ten goede. We hebben er pannenkoeken mee gebakken. Maar daar konden we niet echt een smaakverschil merken met de kippeneieren.