Je kat mag niet aan de wond likken voordat hij genezen is, aangezien dit ervoor kan zorgen dat de wond weer opengaat of geïnfecteerd raakt. Gebruik indien nodig een beschermkraag of een sok, zodat de kat niet bij de wond komt. Let bij het gebruik van beschermende kleding op dat de kat niet de kleding nat likt.
Indien uw kat veel aan de wond likt is het verstandig bijvoorbeeld een sok of een lichte bandage aan te leggen. Bij blijvend likken aan een wond doet u er goed aan de wond door de dierenarts te laten controleren.
Houd kleine wondjes open, dan kan ´het vuil´eruit. U kunt zelf een zoutoplossing maken om mee te spoelen, door een eetlepel keukenzout op te lossen in een liter lauw water. Doe een antiseptisch of desinfecterend middel (bijvoorbeeld Betadine) op de wond. Bedek grote wonden met gaas, verband of een schone (thee)doek.
De wond en hechtingen: De hechtingen lossen vanzelf op en dit duurt ongeveer een maand. De wond wordt onderhuids gehecht zodat zo min mogelijk hechtmateriaal aan de buitenkant zichtbaar is. Hierdoor geneest de wond mooier en heeft uw dier minder de neiging de hechtingen eruit te likken.
Ervaringen met de lampenkapkraag
Dierenartsen schrijven de lampenkapkraag voor om te voorkomen dat de kat aan de operatie-hechtingen of een huidaandoening likt, bijt of krabt. Uit een enquête die ik heb gehouden blijkt dat de kap door de meeste katten slecht verdragen wordt.
Je kat mag niet aan de wond likken voordat hij genezen is, aangezien dit ervoor kan zorgen dat de wond weer opengaat of geïnfecteerd raakt. Gebruik indien nodig een beschermkraag of een sok, zodat de kat niet bij de wond komt. Let bij het gebruik van beschermende kleding op dat de kat niet de kleding nat likt.
Een kat moet altijd even aan de kraag wennen en kan na het eerste omdoen achteruit gaan lopen of rollen. Het blijkt het beste de kat even geen aandacht te geven maar wel in de gaten te houden. De meeste katten accepteren de kraag dan na een tijdje vanzelf.
Katten hechten zich net zo sterk aan hun baasje als honden. Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse dierwetenschapper Kristyn Vitale. “We hebben het belang van sociaal gedrag bij katten altijd onderschat.” Deze kat ontwijkt zijn baasje in een onbekende omgeving.
Om te kunnen genezen na een operatie moeten katten niet hoeven springen, op trappen klimmen of zichzelf uitrekken om noodzakelijke dingen te bereiken. Gebruik tot zeker een week lang na de operatie geen gewone kattenbakvulling. Het kan in de operatiewond komen en een infectie veroorzaken, vooral bij katers.
De poes hoeft dezelfde dag nog niet te eten of te drinken, maar mag dat wel. Het is belangrijk dat ze de volgende dag wel weer gaat eten en drinken. Mocht dit niet het geval zijn neem dan contact met ons op! Na de sterilisatie moet de poes meerdere dagen binnen gehouden worden.
Het herstel van wonden bij katten duurt twee keer zo lang als bij honden. Dit komt omdat een kat minder bloedvaten heeft en minder snel nieuw weefsel aanmaakt, zeker in het geval van een volwassen kat die al uit de groei is.
Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt.
De opgenomen stof is sterk irriterend (zoals desinfectiemiddelen, benzine, terpentine, gootsteenontstopper) De opgenomen stof is schuimvormend (zoals zeep) De opgenomen stof kan de longen beschadigen zoals babyolie, paraffine, vaseline, zonnebrandolie.
Wonden kun je ontsmetten met water en een zoutoplossing. Daarnaast kun je ook bij je kat betadine gebruiken.
Het middel voorkomt en behandelt infecties van kleine en grote wonden en vermindert zo de kans op littekens. Het middel prikt niet, waardoor het erg diervriendelijk is.
Wanneer een abces onbehandeld blijft, knapt het vaak open waardoor de pus eruit loopt. Er blijft dan een wondje over dat in sommige gevallen vanzelf kan genezen, maar ook opnieuw een abces kan vormen.
De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u uw kat pijnstillers om de pijn te onderdrukken. Blijf ook de wond goed in de gaten houden. Tijdens de operatie hechten we de wond onderhuids. De hechtingen lossen dan ook vanzelf op en hoeven niet in de praktijk verwijderd te worden.
Onrustig gedrag wordt meestal veroorzaakt door de narcose en verdwijnt met tijd dus ook weer. Hals en kop moeten gestrekt liggen, zodat de kat vrij kan ademen. Katten die nog niet helemaal zijn bijgekomen hebben de neiging om weg te kruipen of ergens op te klimmen.
Door de gebruikte narcosemiddelen kan uw kat na de operatie nog wat instabieler lopen, rustiger zijn dan normaal en in een enkel geval wat minder eetlust hebben of misselijk zijn. Zoals aangegeven kan uw kat na de operatie nog wat misselijk zijn.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Signalen van verlatingsangst kunnen zijn: Overdadig miauwen. Onzindelijkheid. Sloopgedrag.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn; de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Het aantal bakken
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
Gebruik voor het wennen aan de kattenbak eventueel dezelfde kattenbakvulling als de fokker. Zet de kattenbak op een geschikte plaats. Verschoon de bak regelmatig. Zet je kitten op vaste momenten op de kattenbak en beloon het goede gedrag!