Je kan een warmtepompboiler best plaatsen in een niet al te frisse omgeving. Zo kan het toestel makkelijker warmte opnemen. Vaak wordt het in de garage, de berging of de stookruimte geïnstalleerd. Sommige apparaten kunnen in plaats van binnenlucht ook buitenlucht aantrekken.
De GeniaAir warmtepompen vereisen een elektrische voeding van 230V. Voor een opstelling van een warmtepomp en een boiler dient er ongeveer een oppervlakte van 1m breed en 2m lang vrijgehouden te worden.
Wens je geen ruimte af te koelen kan de boiler lucht van buiten nemen, plaats hem dan best tegen een buitengevel of onder het dak om de kanalen zo kort mogelijk te houden. Verder plaats je de warmtepompboiler best zo dicht mogelijk bij de badkamer om lang wachten op warm water te vermijden!
In principe kan je de elektrische boiler overal plaatsen waar tappunten aanwezig zijn. Hoe dichter de elektrische boiler bij een tappunt zit, hoe beter. Warm water verliest namelijk hitte tijdens het transport vanuit de boiler naar het tappunt.
Door het ontbreken van een buitenunit is het aansluiten van een warmtepompboiler relatief eenvoudig. De binnenunit heeft, net als een wasdroger, alleen een doorvoer naar buiten nodig om koude lucht te kunnen afvoeren.
Een warmtepompboiler gebruikt een hernieuwbare bron voor het opwarmen van water. Hierdoor bespaar je tot 80% op jouw energierekening voor warm water, dankzij de prestaties van de warmtepomp en de voordelen van groene energie. Zodoende is de terugverdientijd van een warmtepompboiler nog geen 5 jaar.
Omdat een warmtepomp ingezet wordt op het vermogen van de verwarmingsbehoefte (in tegenstelling tot een cv-ketel) is voor tapwatercomfort een boiler nodig. Belangrijk is dat u een boiler kiest die ontworpen is voor gebruik met een warmtepomp.
Een boiler wordt in de keuken gebruikt om snel warm water te krijgen. De behoefte aan een boiler in de keuken onstaat vaak doordat mensen lang moeten wachten op warm water. Dit komt voor als er bijvoorbeeld CV-ketel boven op zolder hangt. Het warme water moet dan helemaal vanaf de zolder naar de keuken stromen.
Over het algemeen blijft water in een boiler echter hooguit een paar uur warm. Als u het water in uw boiler langer warm wilt houden, moet u de boiler vaker aanzetten. Dit kan door een timer te gebruiken of door de ketel handmatig aan te zetten wanneer u weet op welk moment u warm water nodig heeft.
Door de ruimte rondom de boiler goed te isoleren kan je bovendien ook heel wat extra geld uitsparen. Zoals je dus zal opmerken is een plat geplaatste boiler perfect toe te passen in jouw woning. Je kan hem inwerken in kasten, plaatsen op de zolder of zelfs gewoon aan het plafond hangen.
De warmtepomp produceert ook geen uitstoot, dus is hij beter voor het milieu. Als u op zoek bent naar een efficiënte en milieuvriendelijke manier om uw huis te verwarmen, is de installatie van een warmtepompboiler zolder in huis een goede optie.
De juiste afstand tussen binnen- en buitenunit
Voor het meeste rendement van de warmtepomp, plaats je de twee units niet verder dan 20 meter uit elkaar.
De conclusie is dat de combinatie van een warmtepomp en douche-wtw ervoor zorgt dat je 20-25 minuten langer kunt douchen.
Omdat een zonnepaneel gemiddeld 300 kWh aan elektriciteit per jaar opbrengt, kan je vervolgens eenvoudig de berekening maken. Je deelt het verbruik (2857) door het vermogen van een zonnepaneel (300). Dit betekent dat je gemiddeld 9 of 10 zonnepanelen nodig zult hebben voor je warmtepomp.
Ten opzichte van een klassieke elektrische boiler verbruikt een warmtepompboiler tot 75% minder energie, waardoor je, afhankelijk van je gezinsgrootte en verbruikspatroon tot ca.€ 1.050 op je energiefactuur bespaart.
Een vier-persoonshuishouden, waarbij alle gezinsleden 's ochtends (8 minuten) douchen, verbruikt dus 240 liter warm water op één moment. In dat geval adviseren we een warmtepomp-boiler zoals de VT2130-ECO, met een buffervat van 270 liter. Dan heb je op ieder moment 347 liter warm (38°C) water tot je beschikking.
Douche korter en minder
Het Nibud heeft berekend dat dit gemiddeld 1,09 euro kost bij het gebruik van een gasboiler en 1,19 euro bij een elektrische boiler. Wie douchen weet terug te brengen tot 5 minuten per dag, of zelfs nog minder, bespaart zowel op water- als energieverbruik.
Op basis van de gewenste temperatuur kan berekend worden wat de uiteindelijke opwarmtijd is. Een voorbeeld: een boiler van 180 liter wordt volledig gevuld met leidingwater van 10°C en het water moet door een warmtepomp met een vermogen van 6 kW worden opgewarmd naar 50°C, dan duurt dit circa 1,5 uur.
Kort antwoord: Ja een elektrische boiler is goedkoper dan een boiler op gas.
Nadelen elektrische boiler
Tenzij je de energie zelf opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen. De hoeveelheid warm water is beperkt tot de inhoud van de boiler. Boilers met een hoge capaciteit zijn vrij groot (je moet hier de ruimte voor hebben). Een elektrische boiler moet je geregeld ontkalken.
Door warm tapwater te produceren met doorstroomapparatuur (een geiser) in plaats van met een voorraadtoestel (een boiler) wordt energie bespaard. Een geiser verwarmt water wanneer het bij een tappunt gevraagd wordt. Er wordt geen voorraad water warm gehouden, zoals bij een boiler wel het geval is.
Ja dat kan!Maar dan wel in combinatie met een cv-ketel die hiervoor geschikt is.
U kunt de warmtepomp overal in huis laten plaatsen, ook in de kelder of een garage. Het is belangrijk dat die ruimte goed geïsoleerd is en dat er genoeg ruimte is voor de leidingen.
Een huishouden van 4 tot 5 personen heeft genoeg aan een volume van 150 tot 200 liter. Aan de hand van het aantal personen kies je het juiste volume. De warmtepompen van 150 tot 200 liter komen in staande- en wanduitvoeringen.
In theorie kan je een warmtepomp overal plaatsen en maakt het niet uit waar hij komt te staan. Zo kan hij bijvoorbeeld geplaatst worden in je woning, op het dak of in je garage. Wel moet je rekening houden met het leggen van eventuele leidingen.