Witte watten hebben een hoog absorberend vermogen. Ze kunnen in de EHBO veelzijdig worden gebruikt, o.a. om te gebruiken bij het aanleggen van een dekverband. Een dekverband wordt aangelegd op plaatsen waar een snelverband moeilijk past. Een dekverband bestaat uit een gaaskompres, witte watten en hydrofiele zwachtel.
De verbandwatten op rol gebruik je onder een verband als bijvoorbeeld polstermateriaal of om vocht op te nemen of onder vochtvasthoudende wondverbanden. Witte watten worden voornamelijk gebruikt op wonden waarbij een snelverband niet past (bijvoorbeeld op vingers) en nemen vocht op.
Wanneer het drukverband zodanig knelt dat uw vingers of tenen dikker worden, verkleuren, kouder worden, tintelen, pijnlijk gespannen of gevoelloos worden, ook na een periode van rust en omhoog houden, dan moet u het drukverband opnieuw, maar iets minder strak aanleggen.
Een drukverband oefent druk uit op het lichaamsdeel dat u ermee verbindt. Het wordt vooral gebruikt bij blessures om verdere zwelling te voorkomen.
Het verband dient u 's nachts te laten zitten. Na 3 tot 5 dagen mag u het verband van de enkel halen, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft. Zorg ervoor, dat u uw enkel zo min mogelijk belast. Dit houdt in, dat u er niet op mag staan of lopen.
De arts heeft u persoonlijk verteld hoe lang u het drukverband om moet houden. Meestal is dit ongeveer 5 dagen.
Ook moet u er voor zorgen dat het verband niet nat wordt. Dit kan bijvoorbeeld door tijdens het wassen een plastic zak om uw enkel te doen. Het beste is om de enkel gedurende de hele dag (ook 's nachts) hoog te houden. Op deze manier wordt de zwelling minder en vermindert u de pijn.
Voorkom drukplekken door zwachtels glad en zonder kreukels aan te brengen. Pijn en blauwe tenen of vingers na het zwachtelen kunnen duiden op te strak zwachtelen. Raadpleeg de behandelend arts als de pijn na het opnieuw zwachtelen aanhoudt. Als de tenen wit blijven, raadpleeg dan ook de behandelaar.
Om stuwing in de ledematen te voorkomen dient men bij het aanbrengen van een zwachtel altijd in de richting van het hart te zwachtelen. Men begint dus aan het uiteinde van de ledemaat (distaal) en werkt naar het lichaam toe (ofwel 'in de richting van het hart' of proximaal).
Waarvoor worden de vette watten gebruikt? De watten worden gebruikt als polstermateriaal. Dit gebruikt u om lichaamsholtes mee op te vullen en om botstructuren mee te beschermen. Zo word overmatige druk vermeden en word het draagcomfort van bijvoorbeeld gipsverbanden versterkt.
Vette watten zijn gemaakt van ruw, ongebleekt katoen. Ze zijn waterafstotend en veerkrachtig. En van die laatste eigenschap werd gebruik gemaakt om de druk van een zwachtel bij een drukverband gelijkmatig te verdelen.
Een hydrofiele zwachtel of verband ziet er uit als een rolletje verband. De elastische zwachtel is rekbaar en neemt vocht op. Het elastische hydrofiele verband is door de rekbaarheid zeer geschikt om aan te wenden bij bloedingen aan de hand of vingers. Het is gemaakt van niet-steriel materiaal uit viscose en polyamide.
Om een drukverband correct te gebruiken is het belangrijk om enkele zaken bij de hand te hebben. Wat is er nodig? Een verbandschaar, diverse afmetingen van zwachtels, een kleefpleister en een mitella. Afhankelijk van de exacte blessure zult u al deze zaken of slechts een deel ervan nodig hebben.
Een ideaal zwachtel (ook wel ideaal windsel genoemd) is in combinatie met synthetische watten en een kleefpleister geschikt voor het aanleggen van een wondverband of drukverband.
Synthetische watten zitten op een rol en worden gebruikt onder de ideaalzwachtel bij het aanleggen van een (wond) drukverband om de druk die wordt uitgeoefend gelijkmatig te verdelen. Synthetische watten zijn veerkrachtig en nemen goed vocht op bij een doorbloedende huidwond.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
Zwachtels worden strak aangelegd, dit kan vervelend aanvoelen. Vaak moet u wennen aan de zwachtels. U mag de zwachtels niet zelf verwijderen. Krijgt u 's nachts kramp in uw been, ga dan even een stukje lopen.
Tip: Pak bij jeuk een föhn op de koudste stand en blaas hiermee tussen het gips en de huid. Niet de föhn op een warme stand zetten, u gaat dan transpireren onder het gips met als gevolg dat het vochtig wordt.
U draagt de eerste 2 dagen het drukverband. Daarna kan het verband eraf en mag u de hand langzaamaan steeds meer gebruiken. Als het nodig is, kunt u een pleister op de wond plakken. Nadat we de hechtingen hebben verwijderd, kunt u de wond met een crème of zalf masseren.
Het volledige herstel duurt bij de meeste mensen een half jaar tot een jaar. Voet hoog houden De eerste 2 weken is het van belang om uw voet regelmatig goed hoog te houden in verband met de zwelling en tegen de pijn. Indien u uw been te lang naar beneden houdt zal de pijn en zwelling toenemen en gaat de voet “kloppen”.
Doel van het drukverband is het laten afnemen van de zwelling en de pijn. In de meeste gevallen zult u als vervolg een tapebehandeling krijgen. Het is van belang dat de zwelling dan afgenomen is. Volg daarom de persoonlijke adviezen van uw hulpverlener over rust, al of niet belasten of hoog leggen op.
Een drukverband bestaat uit synthetische watten met daaromheen een zwachtel. Een drukverband wordt aangelegd wanneer je iets gekneusd of verstuikt hebt. De belangrijkste reden om drukverband aan te leggen is om zwelling te voorkomen.
Laat het been niet afhangen maar houd het been hoog, de voet hoger dan de knie en de knie hoger dan de lies. Hierdoor zal de zwelling sneller afnemen en de pijn verminderen. Leg 's nachts een kussen onder het voeteneinde van het matras. Beweeg de voet geregeld op en neer om vastzitten van de enkel te voorkomen.