Uw dierenarts kan uw hond chippen en registreren. Ook chippers (bijvoorbeeld van de Raad van Beheer) mogen dat doen als zij geregistreerd staan in het chippersregister van RVO.
Het is niet mogelijk om het chipnummer van een hond over te schrijven naar een nieuwe eigenaar. De voormalige eigenaar dient in zijn/haar eigen profiel het chipnummer af te melden.Vervolgens kan de nieuwe eigenaar het chipnummer opnieuw registreren.
Binnen 14 dagen na aankoop van een hond moet u de registratie op uw naam laten zetten. Dat doet u bij één van de portalen die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hiervoor zijn aangewezen. U vindt deze onder 'Welke portalen' en op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
De NDG registreert chipnummers voor huisdieren. Voor éénmalig € 6,50 is uw huisdier geregistreerd.
De NDG is één van deze databanken
Valt uw hond onder deze chip- en registratieverplichting, dan bent u ook voor de rest van het leven van de hond verplicht de registratie actueel te houden.
U heeft altijd een UBN nodig als u runderen, varkens, schapen of geiten houdt. Voor paardachtigen heeft u een UBN nodig als ze daar langer dan 30 dagen blijven. Ook als u maar één of meer van deze dieren als hobby houdt.
Voor de registratie moet u uw gegevens aanmelden bij de NDG (dat kunt u zelf doen via de website van de NDG, maar de dierenarts kan het ook voor u verzorgen). Het gaat om uw naam, adres en een of meer telefoonnummers. Dat kost eenmalig € 5,90. U krijgt een NDG-pasje als bewijs van inschrijving thuisgestuurd.
Hoe weet ik of een hond gechipt en geregistreerd is? De dierenarts of eventueel een asiel of dierenambulance kan voor u de chip aflezen. Hiermee kunt u via de zoekmachine op www.chipnummer.nl controleren of en waar de hond geregistreerd staat.
Een rashond met stamboom staat bij ons geregistreerd. Als je een hond aanschaft, verkoopt of gaat verhuizen is het belangrijk dat dit bij ons ook wordt geregistreerd.
Als u net een nieuw huisdier heeft, dan zal uw dierenarts hem voorzien van een chip met zijn identificatienummer. Bij het invoeren worden uw gegevens gekoppeld aan die van uw hond, zodat het geregistreerd staat dat hij een thuis en een verantwoordelijke heeft.
Als uw hond een nestje heeft gekregen, moet u ervoor zorgen dat de pups voor ze 7 weken oud zijn gechipt worden en een EU-dierenpaspoort krijgen. Het chippen kan gebeuren door een dierenarts of een beroepsmatige chipper, bijvoorbeeld een chipper van de Raad van Beheer.
Het klinkt voor sommige hondenvrienden misschien absurd maar dogsharing is inmiddels zeer succesvol geworden. Vooral in grote steden met krappe woonruimtes, waar werken vanuit thuis vaak niet mogelijk is en mensen niet de tijd hebben om met hun hond naar het bos te gaan, is dogsharing erg populair.
Wie het dier in bezit heeft, wordt in principe als rechthebbende eigenaar van het dier gezien. Je bent echter niet altijd automatisch tevens eigenaar. Dit is bijvoorbeeld niet het geval indien je te kwader trouw bent en weet dat eigenlijk iemand anders de eigenaar is van het dier.
Je geeft je hond aan bij de gemeente, dit kan meestal gewoon op de website.De gemeente bepaalt dan hoeveel je moet betalen en je krijgt dan waarschijnlijk een automatische incasso.
Een dier hoort dus ook geen last te krijgen van een chip. De chip wordt in het onderhuidse weefsel ingebracht en is soms ook te voelen door de huid heen (als een soort rijstkorrel). Omdat het lichaam niet op de chip reageert wordt de chip niet ingekapseld en kan die ten gevolge van beweging wat verplaatsen.
2/ Wat is het verschil tussen identificatie en registratie? De identificatie of het chippen is het inplanten van een microchip met uniek nummer bij de hond. De registratie is het opnemen van de gegevens van de chip, de hond en van de verantwoordelijke in een databank(dit is een externe link).
Houders van honden zijn verplicht hun dieren te registreren en te laten chippen. Sinds 1 november 2021 moeten eerste houders van honden er ook voor zorgen dat hun hond een hondenpaspoort heeft.
Een chip gaat normaal gesproken een dierenleven lang mee. Uw huisdier voelt niets van de chip, alleen het prikje bij het inbrengen kan even een beetje pijn doen. Uw dier kan de chip niet verliezen, in tegenstelling tot een bandje met penning of adreskoker. Uw dier kan er ook niet achter blijven hangen.
De puppy heeft snel door dat hij naar jou toe moet komen al is het maar uit nieuwsgierigheid wanneer de puppy bij je geef je hem een snoepje. Als je dit geregeld herhaald zal de pup in een paar dagen zijn naam goed herkennen en dan associeert hij namelijk de klanken van met een hele leuke gebeurtenis.
Zorg dat je het juiste nummer aan de nieuwe eigenaar overhandigt. Deze overdrachtscode geef je aan de nieuwe eigenaar mee. Met deze code en het chipnummer kan de nieuwe eigenaar het dier op hun naam zetten. Zodra de nieuwe eigenaar het dier op zijn naam zet, wordt het dier automatisch bij je uitgeschreven.
1) Houd de naam kort
Namen met 1 of 2 lettergrepen zijn het beste. Roepen gaat gemakkelijker met een naam met veel klinkers en weinig medeklinkers. Max en Luna zijn niet voor niets populaire hondennamen.
UBN-nummer opzoeken? Ga vanuit 'mijn dossier' naar 'Dieren en percelen' en klik daaronder op 'Identificatie en registratie dieren'.Op de volgende pagina staat linksboven het UBN-nummer.
De fokker vraagt een UBN-nummer aan via het RVO-loket. Dit moet voor het bezoek van de chipper gedaan zijn. Registreren kan via de knop 'direct UBN-nummer aanvragen' op de RVO-website www.rvo.nl/hond-kopen. De fokker registreert het UBN-nummer in zijn account op mijnrvb.nl.
Een UBN is een uniek nummer voor de locatie waar je de hond of honden houdt. De regel is dat een UBN nodig is voor het injecteren van een chip, voor het melden van een import en voor elke paspoort uitreiking voor een hond. Is dat niet het geval dan heb je geen UBN nodig!