Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
Geef nooit avocado, koolsoorten, aardappels, rabarber of groene bonen. Parkieten lusten graag een stuk appel, aardbei of banaan. Snij de banaan in schijfjes met de schil er nog aan. Wen de vogels geleidelijk aan vers voer om diarree te voorkomen.
Groente. Voorbeelden van geschikte groente voor vogels zijn: Wortel, broccoli, spruitjes, andijvie, sla (niet te veel om waterige ontslasting te voorkomen), komkommer, boerenkool, prei, witlof.
Geef uw parkiet gerust eens een stukje fruit of wat groenvoer, bv.Andijvie, witlof, komkommer, wortel, appel of sinaasappel.
De meeste grasparkieten zijn dol op de jonge bladeren van de paardenbloem, vogelmuur en vlierbessen. Ze knabbelen graag aan de schors van verse takken en van fruitbomen.
Zo kunnen uw parkieten een rustig plekje zoeken als ze ergens van zijn geschrokken. Vensterbanken zijn geen goede plaatsen voor parkietenkooien. Het kan hier te warm worden als de zon door het raam schijnt, of ze kunnen kou vatten als het tocht.
Het is vrijwel onmogelijk om gif bij de meeuwen te krijgen, zonder gevaar voor andere dieren of de mens. Bovendien is het vergiftigen van deze beschermde vogels verboden. In uitzonderlijke omstandigheden kan de overheid een vergunning krijgen om curatief op te treden als er reeds nesten gevormd zijn.
Ook kregen huismussen korrels strooizout te eten. Nu blijkt hoe zwaar giftig NaCl is voor huismussen: Een hoeveelheid van slechts 5 korrels strooizout, bestaande uit NaCl, blijkt binnen 20 minuten al apathie te kunnen veroorzaken en binnen 2 uur al dodelijk te zijn voor huismussen.
4. Maak gebruik van geur: Vogels hebben een sterke reukzin. Maak gebruik van geuren die vogels afstoten, zoals pepermuntolie of azijn.
Als je een vogel niet zelf kunt doodmaken, kun je het best even met hem naar de dierenarts gaan. Die weet wat hij/zij doet en heeft de juiste spullen in huis. De vogelarts geeft hem een spuitje en hij overlijdt dan binnen enkele minuutjes.
Ziektesymptomen veren
Zieke vogels hebben het vaak koud en zetten zich daarom uit. Is het verenpak rommelig en vormt zich geen enkele lijn tussen staart en rug, dan is dat vaak een alarmsignaal. Soms zit een parkiet die zich niet goed voelt ook scheef, gebogen of met de pootjes uit elkaar.
Grasparkieten worden gemiddeld 5-10 jaar oud.Maar als je jouw grasparkiet goed verzorgt met goede voeding, klimaat, UV-licht, enzovoorts, dan kunnen ze zelfs wel tot maximaal 15 a 20 jaar oud worden.
Parkieten zijn als het donker is volledig gedesorienteerd. Als het donker is slapen ze in de natuur en ook in de natuur zullen ze schrikken van, spinnen, muizen, rondlopende beesten. Ze vliegen dan op en door hun gedesorienteerd zijn vliegen ze gewoon ergens tegen aan.
Het is belangrijk om voer en water dagelijks te verversen voor de dieren. In geval van zaden moeten de lege zaaddoppen verwijderd worden en ook moet het badje dagelijks schoongemaakt worden.
Wanneer de parkiet eenmaal praat, zal hij ook woorden of zinnetjes gaan zeggen die je hem nooit geleerd hebt. Ook kan het zijn dat je hem ineens hoort lachen, hoesten of zijn keel schrapen, zoals wij mensen wel eens doen.
Brood of toast is niet iets dat vogels regelmatig mogen eten. Vermijd brood uit de winkel omdat dit zout bevat dat de nieren van parkieten kan beschadigen. Een biologisch volkoren brood zonder toegevoegd zout is oké, maar met mate.
Hoewel grasparkieten niet veel drinken, moet er toch altijd een bakje met vers drinkwater voor hun klaar staan. Het drinkwater moet gegeven worden in een proper bakje. Net zoals wij drinken grasparkieten ook liever uit een proper bakje. Het drinkwater is bijna even belangrijk als de voeding zelf.
Enkele fruitsoorten die je prima aan je vogel kunt geven zijn: appel, banaan, kiwi, mandarijn, sinaasappel, wortel, tomaat, peer, druif en ananas.
Dit mogen vogels wel eten:
Ongebrande en ongezouten noten. Zaden. Insecten. Broodkruimels en havermout (met mate)
Vogels in de tuin zijn op zoek naar eten en fruit is een van de favorieten. Onze eigen fruitvoorkeuren zoals appels, aalbessen, druiven en natuurlijk kersen worden door veel vogels gezien als een cadeautje. Met meer exotisch fruit zoals kiwi duurt het even voordat ze doorhebben dat daar ook niks mis mee is.
Spinazie is gezond voor onze vogels mits je een aantal zaken daarbij niet uit het oog verliest. Niet vaker verstrekken aan de vogels dan één maal per week met mate, dus niet te veel geven. Dat heeft te maken met het oxaalzuur dat diarree veroorzaakt.