Noten en pitten zijn erg vet en mogen daarom af en toe gevoerd worden. Een paar keer per week verschillende noten en pitten voeren, is voldoende. Noten en pitten zijn bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten, pompoenpitten, pijnboompitten, pinda's, zonnebloempitten en macadamia's.
Dwerghamsters eten van nature weinig tot geen groenten. Het voeren van gedroogde groenten wordt alleen gedaan als traktatie. Geschikte, gedroogde groenten zijn bijvoorbeeld courgette, broccoli, komkommer en pastinaak. Gedroogd fruit wordt liever vermeden.
Een verantwoord tussendoortje
Geef 1 à 2 snoepjes per dag en zorg altijd dat je hamster toegang heeft tot vers en schoon drinkwater.
Geef geen zuivelproducten, dit is slecht verteerbaar voor de hamster! Wat de hamster niet mag krijgen: chips, chocolade etc, dus alles met veel zout en suiker. Ook geen zuivelproducten, dus ook geen kaas!
Mogen hamsters banaan? Ja, maar niet te veel en niet te vaak. Hamsters mogen een klein beetje banaan (vers of gedroogd) wanneer er geen suikers of conserveringsmiddelen aan toe zijn gevoegd.
Noten en pitten
Noten en pitten zijn erg vet en mogen daarom af en toe gevoerd worden. Een paar keer per week verschillende noten en pitten voeren, is voldoende. Noten en pitten zijn bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten, pompoenpitten, pijnboompitten, pinda's, zonnebloempitten en macadamia's.
Hoe vaak moet je de vuile bodembedekking van je hamsterkooi schoonmaken? Gewoon iedere dag. De kooi is klein, dus voorkom dat 'ie gaat stinken door vies strooisel iedere dag even weg te halen. De bodembak volledig verschonen kun je wekelijks doen.
Je moet iemand vinden die je hamster zou willen verzorgen in de tijd dat jij er niet bent. Voor twee drie dagen kan hij wel alleen blijven, je geeft hem wat extra voer en water, maar langer alleen laten wil echt niet.
Hamsters solitair
Er zijn soorten (campbelli) die onder sommige omstandigheden in een groepje gehouden kunnen worden, maar ook dan is er grote kans dat dit uiteindelijk vechten wordt. Houd hamsters daarom altijd alleen. Dat ze alleen leven wil niet zeggen dat ze minder ruimte nodig hebben.
Hamsters hebben over het algemeen niet de neiging te snel te veel te eten. Naast hamstervoer mogen ze ook wat groenvoer krijgen. Bijvoorbeeld een stukje appel, wortel etc.
Tomaat – groene delen niet, die zijn giftig!
Voeder geen druiven of rabarber, want die kunnen giftig zijn voor de hamster. Wilgen- en fruitboomtakken zijn goed knaagmateriaal en helpen bij het gezond slijten van de tanden.
Syrische hamsters hebben ongeveer een klein handje voer per 2 dagen nodig, dwerghamsters nog minder. De meeste hamsters zullen hun voer in hun wangzakken meenemen naar hun nest om het daar te verzamelen (“hamsteren”). Als de voerbak leeg is wil dat dus niet zeggen dat er geen voer meer aanwezig is.
Naast hamstersnacks kun je ook gedroogde of levende meelwormen voeren. Hier zijn ze erg dol op en vaak worden ze helemaal gek wanneer je ze een wormpje aanbied! Bovendien bevatten gedroogde meelwormen veel eiwit en proteïne! Daarnaast kun je je hamster ook af en toe eens groente of fruit aanbieden.
Naast het hamstervoer eet een hamster een beetje groenten voor de vezels, gedroogde insecten voor de dierlijke eiwitten en af en toe een yoghurtdrop voor de darmen. Fruit en groenten vindt een hamster lekker, maar mag dit slechts beperkt eten. Hamsters zijn van nature niet gewend aan vochtrijk eten.
De Syrische hamster ('goudhamster') en de Chinese dwerghamster leven solitair en kunnen absoluut niet samen met soortgenoten worden gehouden. Ook de andere dwerghamsters kunnen het beste in hun eentje gehouden worden, omdat samenleven vaak niet goed gaat. Hamsters worden tussen de twee en drie jaar oud.
De meeste dwerghamsters zullen het gezelschap van hun soortgenoten waarderen, goudhamsters (en soms ook Chinese dwerghamsters) dienen echter alleen te worden gehouden. Als deze dieren samen worden gehouden ervaren ze veel stress, zelfs als ze in een groot onderkomen worden gehouden.
Goudhamsters zijn vaak vriendelijke dieren wanneer ze handtam zijn, en het is een geliefde hamstersoort omdat ze een vrij sterke band met hun eigenaren ontwikkelen. Goudhamsters zijn de grootste en een van de meest populaire hamsters die als huisdier worden gehouden.
Op de bodem mag een lekker dikke laag bodembedekking liggen. Hamsters graven namelijk graag tunnels en houden er van om ondergrondse kamers te bouwen. Houtvezel en Supreme bedding zijn goede voorbeelden hiervan.
Katten kunnen wel 16-20u per dag slapen, honden 12-14u per dag,een paard 2-3u per nacht een diepe (REM) slaap en meerdere keren 10-20min verdeeld over de nacht, een hamster 14u per dag en natuurlijk vooral overdag, een tijger 16u per dag, een vleermuis 18-19u per dag en een winterslaap van 3 maanden lang, een python 18 ...
Een dwerghamster eet ongeveer 6 gram voer per dag. Voor een goudhamster ofwel Syrische hamster houden we ongeveer 10 gram per dag aan. Het is belangrijk om elke dag vers voer aan hamsters te geven in ongeveer de hoeveelheid dat een hamster per dag opeet. Ze leggen van nature een voorraad aan voedsel aan.
Van nature zijn hamsters schuwe dieren die het niet fijn vinden om rond te lopen waar iedereen ze kan zien. Beschutting is daarom erg belangrijk. De dieren voelen zich veilig in een hamsterverblijf wat ingericht is volgens hamsterscaping.
Voorkom harde geluiden
Hamsters hebben gevoelige oortjes die hen helpen de omgeving 'af te luisteren'. Een onbekend, hard geluid betekent voor je dier maar één ding: gevaar! Enthousiaste kinderen, harde muziek, samen luid zingen… Het is allemaal reuzegezellig, maar doet dat dus niet bij de hamsterkooi.
Het zijn in principe solitair levende hamsters, dat betekend dat je ze het beste alleen kunt huisvesten. Ook hebben ze niet heel veel aandacht nodig, waardoor je ze ook prima kunt houden als je niet al te veel tijd hebt. Je hebt s' avonds geen tv meer nodig met een Dwerghamster in huis want je kijkt je ogen uit!