Twee op elkaar draaiende rollen met een draaihendel. U wringt de losse dweil uit boven een emmer. Trechtervormige zeef op een emmer om een dweilmop op steel in uit te wringen. Geschikt voor eenhandig gebruik.
Hoe werkt een dweil met wringmechanisme? Een wringmechanisme bestaat uit rollen, een trechtervormige zeef of een uitwringpers. Met een hendel of draai- en duwbewegingen wringt u de dweil of dweilmop uit.
Gemiddeld zou je twee keer per week moeten dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
De vloer dweilen doe je door een sopje te maken van schoonmaakmiddel en water. Doop de dweil in het sopje, wring 'm goed uit en poets de gehele vloer grondig. Spoel de dweil elke 2 á 3 vierkante meter uit en zorg dat je niet over het net gedweilde stuk vloer loopt.
Nog een nadeel van schoonmaken met warm water: er blijven zeepresten achter. Want warm water verdampt een stuk sneller dan koud water. Dweil je de vloer met warm water, dan verdampt dat water en zie je al gauw de resten van je schoonmaakmiddel. Je vloer wordt plakkerig en streperig.
Waarom? Eigenlijk is het heel simpel. “Wanneer het water warm is, verdampt het sneller en blijven de zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Deze resten zorgen ervoor dat er strepen op de vloer komen en de vloer gaat plakken.”
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Geen dweilstrepen op vloer
Je zal het misschien niet zo snel verwachten, maar je kunt het beste dweilen met koud water. Als warm water namelijk verdampt, blijven er zeepresten van het schoonmaakmiddel achter op de vloer. Dit zorgt voor strepen én een plakkende vloer. Dweil daarom met koud water.
Gebruik een sopje van allesreiniger of sanitairreiniger. Doe de spons/dweil (op steel) in het sopje en wring hem goed uit. Sla de vochtige dweil om de trekker/luiwagen indien u werkt met losse dweil en trekker/luiwagen.
Een vieze dweil door je huis halen.
De dweil is warm, vochtig en komt in contact met etensresten. Dé ideale plek voor bacteriën om te nestelen. Tip: Was de dweil elke keer nadat je hem hebt gebruikt op 60 graden. Kan jouw dweil niet in de was?
Een allesreiniger ontvet en dat wil je juist niet met een geoliede houten vloer. Dweil je houten vloer dus niet met een allesreiniger. Deze zal uiteindelijk de beschermlaag verwijderen en je vloer is dan gevoelig voor vuil en vlekken.
Bij het dweilen kun je ook een paar druppels Dreft door het water roeren. Dit is geschikt voor laminaat, pvc, keramiek, vinyl, kurk en linoleum. Een scheutje Dreft reinigt deze vloeren goed en laat geen sporen achter.
Vloer dweilen
Heb je tegels in je badkamer of keuken? Dan krijg jij ze weer helemaal spic en span als je de vloer dweilt met een sopje met afwasmiddel. Voeg ongeveer twee eetlepels afwasmiddel toe en jouw vloer gaat weer glimmen.
Knijp allereerst een groot deel van het water uit het doekje, gebruik hierbij zowel de vingers als de handpalm en knijp niet te hard. Of trek de doek met één hand van boven naar beneden half droog. Vouw het doekje in vieren of achten, zodat er verschillende vlakken gebruikt kunnen worden en het wringen beperkt wordt.
Droog na. Droog de vloer altijd na met een droge dweil, mop of microvezeldoek, dan krijgt u het mooiste resultaat, zonder vlekken of strepen. Doe dit steeds op de momenten dat u er nog makkelijk bij kunt en dus niet over de natte vloer terug hoeft te lopen. Door een raam op te zetten droogt de vloer ook sneller.
De meeste dweilen en doekjes mogen op 90 graden gewassen worden. 90-95 graden is het heetste dat een wasmachine kan draaien en wordt ook wel de kookwas genoemd. Kookwas kan door de hitte van het water de meest hardnekkige vlekken verwijderen.
Ajax allesreiniger fris (1000 ml)
Het effectieve en ecologische reinigingsmiddel bevat een aantal ontvettende eigenschappen en is hierdoor zeer goed in het schoon en glanzend maken van bijvoorbeeld vloeren, het aanrecht of (keuken)kastjes. Na het schoonmaken blijft er een heerlijk frisse geur achter.
Schoonmaken: warmer is niet beter
Hedendaagse schoonmaakproducten voor de vloer zijn echter bedoeld om met koud of lauw water te gebruiken. Hun doeltreffendheid vermindert dus zelfs als ze in contact komen met hoge temperaturen. Met koud water verspil je bovendien geen energie om het water te verwarmen.
Dweilen met azijn is dus niet altijd een goed idee. Alhoewel azijn een goede manier is om te ontkalken, werkt dat niet zo voor je strijkijzer. Het kan zelfs de interne delen van het apparaat beschadigen.
Dweil moppen en dweilbakken zijn broedplaatsen voor bacteriën, en zitten na één dag gebruik al vol met miljoenen bacterie sporen. Zelfs als de dweil moppen dagelijks worden gereinigd – iets wat bijna niemand doet – zal dit het probleem nog niet compleet oplossen. Dan is er ook nog de werkmethode.
Dweil en schoonmaakdoek:
Was iedere dweil en doek na gebruik in het wasmachine. Belangrijk: laat ze opdrogen in de buitenlucht. Zo vermijd je bacterievorming en krijgen stinkende geurtjes geen kans. Vervang iedere doek om de twee maanden.
Zeker agressieve middelen zoals bleek en chloor maar ook azijn raden wij af. Daarbij lees je ook wel eens dat wasverzachter voor een goed resultaat zorgt, waarschijnlijk ruikt de vloer dan lekker, maar schoon is het zeker niet. Uiteindelijk is goed boenen met een goede dweil en stok, de beste oplossing.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
5. Bleek + azijn. Het klinkt misschien als een krachtig ontsmettingsmiddel, maar deze twee middelen kun je maar beter nooit met elkaar mengen. “Samen produceren ze chloorgas, wat zelfs in kleine hoeveelheden al voor hoesten, ademhalingsproblemen en brandende, waterige ogen kan zorgen”, aldus Forte.
Wij krijgen vaak de vraag of het verstandig is om de houten vloer te dweilen met st marc. Dit is niet ons advies, dit namelijk geen product dat speciaal voor houten vloeren is bedacht, ook is dit een allesreiniger. Allesreinigers kunnen houten vloeren beschadigen.