Met bloemkool kun je dus veel kanten op. De smaak is zachtzoet, rond met een klein bittertje. Hier passen volle witte wijnen het beste bij. Denk aan Pinot Gris uit de Elzas, Colombard uit Frankrijk of Vermentino.
Rauwe groente
- Lichte salade op basis van rauwe groenten: Kies voor een droge, frisse en fruitige witte wijn zoals een sauvignon blanc, pinot blanc of een riesling Kabinett. - Een salade op basis van tomaat: lekker met een Touraine uit de Loire.
Broccoli: schenk fris wit
Welke bereidingswijze je ook kiest – koken, bakken, stomen of pureren-, bij broccoli past het best een frisse witte wijn. Denk aan Sauvignon Blanc, Verdejo, Pinot Blanc, Gaillac, Vermentino, Pinot Grigio.
Kies je voor rood, neem er dan een met fruitige zuren en zo min mogelijk tannine. De tannine versterkt namelijk met het stroeve van de spinazie, waardoor de combinatie bitter wordt. Met rijpe Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland, Chili en Languedoc voorkom je dat probleem. Ook passend en leuk: een volfruitige rosé.
Met een Chardonnay uit Bourgogne of Noord-Italië blijft het geheel licht, met een iets vollere wijn uit Zuid-Afrika, Chili of Californië wordt de smaak rijker. In plaats van Chardonnay zijn wijnen van grenache blanc, marsanne en/of roussanne ook goede keuzes.
Bij een bitter gerecht bijvoorbeeld met witlof of spruitjes, kun je beter een frisse of milde wijn kiezen zoals witte wijnen of een pinot noir. Hartig eten doet de wijn voller en romiger lijken en vermindert de wrangheid en zuren.
Kies een wijn met een niet al te hoog smaakgehalte, niet te complex en met frisse tonen. Bijvoorbeeld een wijn van Muscadet, Sauvignon Blanc uit de Loire, Muscat, Pinot Blanc o.i.d. Wanneer u naast de komkommer in uw gerecht meer smaakvolle ingrediënten gebruikt mag de wijn ook wat rijker worden.
Qua wijnkeuze moet je vooral rekening houden met de knoflook en de pepers. Het best kun je dan ook kiezen voor een wijn met een fruitig smaakprofiel en frisse zuren. Het fruitige karakter kan de peperigheid opvangen, de frisse zuren combineren goed met de knoflook.
Caponata Pugliese met burrata Balsamico heeft een mooie zoet-zuur verhouding en vraagt daarom ook om een wijn die dit ook heeft. Een mooie wijn zou zijn een fruitige riesling als de Mertz Riesling. Maar ook een Valpolicella Ripasso is een goede match kunnen zijn, beide hebben een dikkere structuur.
Rauwe paprika en gestoofde paprika vragen om een ander type van wijn. Bij rauwe paprika lijkt een witte wijn eerder aangewezen, van hetzelfde lichte, frisse type als de groente zelf, zoals sauvignon blanc uit Oostenrijk, Nieuw-Zeeland of Zuid-Afrika of Rueda uit Spanje.
Een middelzware, zachte Chardonnay, met een beetje houtrijping, maakt dit feel-good-gerecht helemaal af. Denk aan een Mâcon Villages, Chardonnay uit de Languedoc of één uit de nieuwe wereld. Ook spruitjes zijn heel geschikt om een Hollandse ovenschotel mee te maken.
Een klassieker voor op zomerse dagen is een salade van buffelmozzarella met tomaat en wat basilicum. En daar hoort uiteraard een gepaste wijn bij. Zowel een droge witte wijn met voldoende smaak en zuren, als een droge en frisse rosé passen perfect bij deze salade.
Basilicum versterkt de frisse bessenachtige smaak van jonge wijnen gemaakt van de sangiovesedruif en de kruidige aroma's in witte wijnen van lokale druivenrassen als garganega en trebbiano. Omgekeerd benadrukken de wijnen het groenkruidige in het gerecht.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
Bij Gambas kun je het beste een frisse witte wijn met lekkere zuren drinken. Vermijd witte wijnen met houtrijping en houd rode wijn al helemaal uit de buurt.
Toch is er verschil of je de tomaat rauw of gestoofd gaat eten. Gebruik je tomaten in een salade, kies dan voor een Sauvignon Blanc waar ook vandaan, want die past altijd. Maar ook de friskruidige witte wijnen uit Italië, als Vermentino of Verdicchio, zijn een goede match.
Voorspelbaar misschien, maar een droge rosé uit de Provence, de streek waar deze salade werd uitgevonden, is briljant erbij. De slanke stijl van de wijn, ingetogen aroma's van rood fruit, lichte mediterrane kruidigheid en de lekkere frisheid van milde zuren houden het scala aan smaken bij elkaar en in balans.
De befaamde Tomates Farcies, met hunvulling van gehakt, vaak sterk gekruid vlees, vraagt natuurlijk een andere aanpak. De algemene regel hier luidt: er zijn veel alternatieven, zowel in wit, rood als rosé, op voorwaarde dat we niet té tanninerijke of té eikgedreven crus uitkiezen.
Een droge, geurige witte wijn met verkwikkende zuren benadrukt de frisse smaak van de couscous. Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Grigio en ook wijnen gemaakt van een druivenblend uit bijvoorbeeld Gascogne, Zuid-Afrika of Australië smaken er goed bij.
Welke rode wijn bij couscous? Er worden ook lokale (soms pikante) kruiden gebruikt, vaak in een smaakregister dat vraagt om een zuiderse, kruidige rode wijn, zoals Gigondas, Lirac en Vacqueyras, een rode wijn uit Languedoc, een shiraz uit Australië, of een rode wijn van cabernet sauvignon en cinsault uit Libanon.
In eerste instantie past er altijd een goede frisse en droge witte wijn met milde zuren bij gerechten met pompoen. Denk bijvoorbeeld aan een wijn van de chardonnay of de riesling. Maar ook rode wijn, zoals een stevige Italiaanse wijn of Spaanse wijn past goed bij pompoen.