De spieren rondom je nek en hals worden weer in een goede balans gebracht en voor veel mensen geeft dit een gevoel van ontspanning en verruiming in de keel. Omdat je wat meer kracht nodig hebt om door het water heen te bubbelen heeft het ook nog een positief effect op de ademspieren en dus de ademhaling.
Het rietje is een S.O.V.T oefening (Semi Occluded Vocal Tract). Wanneer we op het rietje blazen gaat er een deel van onze lucht door het rietje naar buiten, een ander deel weerkaatst terug naar binnen in onze mond. Dit noemen ze 'tegendruk'. Die tegendruk kan je beschouwen als een lekkere massage voor je stembanden.
Het wordt gebruikt als warming up en cooling down. Bij de semi-amateurs en amateurs dringt het inmiddels ook door dat deze oefeningen bijzonder goed werken. Het bubbelen helpt de spieren in en rondom je strottenhoofd te ontspannen.
Doe stemoefeningen voor je begint te zingen
Neuriën en toonladders zingen op verschillende klinkers zijn goede oefeningen. Wanneer je regelmatig stemoefeningen doet zal je steeds lager en hoger leren zingen. Door de tijd te nemen voor het zingen van toonladders warm je jouw stem op en vergroot je het bereik.
Stembandknobbels zijn kleine zwellingen of knobbeltjes op de stembanden. Ze komen voor bij jonge kinderen en mensen die voor hun beroep veel gebruikmaken van hun stem, zoals leraren en zangers. In het algemeen komen ze meer voor bij vrouwen dan bij mannen en vaker bij jongens dan bij meisjes.
Zangers wordt over het algemeen aangeraden veel water te drinken en uit de buurt te blijven van sigaretten, alcohol en frisdrank. Ook sterke kruiden, sambal, knoflook, menthol en suiker zijn niet erg goed voor de stem.
Lichamelijke conditie kan een rol spelen bij stemproblemen. Bij vermoeidheid wordt de stem misschien niet krachtig genoeg gebruikt. Emoties kunnen ook een oorzaak van verkeerd stemgebruik zijn, bijvoorbeeld door een te hoge spierspanning. Het komt echter vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak wordt gevonden.
Drink water
Het is belangrijk om genoeg water te drinken. Dit geldt eigenlijk altijd voor ieder mens, zanger of niet. Water zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft, zo ook je keel. Hydratatie zorgt voor gezonde stembanden die niet snel uitdrogen.
Water met citroen werkt zuiverend en is goed voor je stem. Drink voldoende water, maar niet meer dan nodig is. Tabaksrook is slecht voor je stem. Vermijd ook de rook van de anderen.
Wat je drinkt maakt niet zoveel uit maar je moet wel zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Koffie droogt je keel uit, dus drink daarbij altijd wat water als je hees bent. Kruiden zoals salie en kamille kunnen je keel verzachten.
Zorg dat er een flesje (500 ml) klaarstaat dat tot de helft gevuld is met water en gebruik een siliconen slang (de bubbelbuis) van ongeveer 33 cm lang met een doorsnede van 11 mm.
Door het geluid maken (zoals neuriën of een vergelijkbaar geluid als "hoe") door een flexibele buis in een flesje water, worden de stembanden als het ware gemasseerd en sluiten deze na oefening beter.
Blazen verlaagt stress
Doordat de mond door de hersenen als belangrijk wordt gezien hebben regulatiestrategieën waarbij de mond betrokken is dan ook meer impact en effect dan als andere zintuigen worden ingezet. Zo kan je blazen daarom met uitstek gebruiken als een belangrijke regulatiestrategie bij stress.
De eenvoudigste manier om jouw zangstem te bepalen is het zingen van de toonladder. Zing de octaven van de toonladder van laag naar hoog. Bepaal welke lage noot je helder kunt zingen en ga dan steeds een toon hoger tot je niet verder kunt. Je weet nu wat het bereik van je stem is.
Het is een perfect middel tegen hoesten, heesheid of keelontsteking. Gemberwortel zorgt voor warmte in je keel. Voeg een beetje honing toe dit verzacht je keel nog meer en bevat veel voedingsstoffen.
Als je een diepere stem wil, dan moet het je doel zijn om je ademhaling omlaag te brengen. Maak er een doel van om niet door je keel te ademen en praten – en ook niet door je borst, maar nog lager: door je buik. Adem uit je middenrif voor een krachtigere, meer zekere, en jawel, een iets diepere stem.
Bij hoesten en heesheid
Lauwwarm afgekoeld met een lepel honing slok voor slok opdrinken. Enkele grote uien schillen en in schijven snijden. Deze een uur in 1 liter water laten koken, door een zeef gieten en tot onder 40 graden Celsius laten afkoelen. 250 g honing toevoegen.
Cafeïne en alcohol
Als je veel koffie, zwarte thee of alcohol drinkt droogt dit het beschermende slijmvlies van je stembanden uit, waardoor je je stem sneller kwetsbaar is. Je kunt hierdoor sneller hees worden.
Veel vocalisten zweren bij een mengsel van water en appelsap. Dat zorgt niet alleen voor hydratatie van de stembanden en -plooien, maar ook voor een vochtige mondholte waardoor je minder last krijgt van smak- en klikgeluiden.
Stress of angst kan ervoor zorgen dat je (onbewust) de spieren in de hals en keel aanspant. Dit kan een brokgevoel in de keel veroorzaken. Sommige mensen slikken heel bewust speeksel en slijm door dat gedurende de hele dag geproduceerd wordt. Door dit bewust slikken, de hele dag door, kan ook een brokgevoel ontstaan.
Tips om te voorkomen dat je stem overslaat
Duidelijk articuleren. Door langzaam te praten en duidelijk te articuleren kun je voorkomen dat je stem overslaat. Ga vooral niet heel erg snel praten, maar probeer ook niet te aarzelen omdat je dan over woorden kunt gaan struikelen. Rustig doorpraten is het beste.
Bij een verloren stem kun je maar beter zuivel, chocola, citrusvruchten, peper, tomaten en alcohol uit je dieet schrappen. Het kan namelijk de productie van maagzuur verhogen en zo je stembanden verder verzwakken. En deze vitamine C zuigtabletten zijn een aanrader.
Bij het ouder worden veranderen de stembandspieren mee; ze verliezen volume. Hierdoor ontstaat er een dunnere stem die vaak wat meer kraakt en wat minder krachtig is. De stembanden staan soms wat hol (= presbyfonie) en sluiten minder goed.
StemvermoeidheidBij stemvermoeidheid kost het spreken veel moeite en kan je last hebben van een groot aantal klachten. De meest voorkomende zijn heesheid, gebrek aan stemkracht, moeite om luid te spreken en het niet kunnen aanhouden van een bepaalde toonhoogte.