Standplaats. Dille houdt van een plekje in de zon of halfschaduw en een losse voedzame grond die voldoende vocht bevat, maar niet steeds nat blijft.
Kies voor dille een plaatsje uit met veel zonlicht. Halfschaduw kan soms ook nog wel lukken. Deze plant kan vrij hoog worden, en het is vooral de bovenkant van de plant die goed in het zonlicht moet staan. Deze plant maakt een hele diepe penwortel, waarmee hij diep kan gaan om water te zoeken.
Dille gedijt in vochtige, losse en voedzame bodem, in potten en volle grond. Kies een standplaats met zon en halfschaduw en meng de bodem met compost. Zaai 0,5 cm diep met plantafstand van 10 cm en rijafstand van 30 cm. Plantjes uitdunnen om voldoende ruimte te bewaren.
Oogsten. Oogst dille en koriander ongeveer 6-8 weken na het zaaien: de groeiduur varieert behoorlijk, afhankelijk van het seizoen. Snijd de hele plant af met een mes, ongeveer vijf centimeter boven de grond. De dilleblaadjes kun je vers gebruiken, maar je kunt ze ook drogen voor later gebruik.
Dille is een eenjarige plant met een zeer dunne, ronde stengel en kan tot 1.20 meter hoog worden. De opvallende bladeren zijn fijn gevederd.
Ook Siererwt (Lathyrus) die tegen een gevel groeit, uit de koude wind en in de zon, kan in de winter nog groen blijven. Groenblijvende, winterharde kruiden zijn Citroenmelisse en Dille. Citroenmelisse doet het goed in dressings en als thee.
Dille zit boordevol gezonde voedingsstoffen. Het is bijvoorbeeld rijk aan vitamine C, een belangrijke vitamine die onder andere bijdraagt aan het behoud van een goede weerstand en je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Ook bevat dille veel bètacaroteen.
Het zaad is heerlijk te verwerken in gerechten en de bloem is eetbaar. Maar de bloem is ook prachtig om losjes te schikken in een veldboeket of te laten stralen in een vaasje.
Je kunt zelf stekjes maken van kruidenplantjes, knip hiervoor de bovenste 2 cm van het verse plantje af en haal alle blaadjes (op de bovenste twee na) eraf. Zet het uiteinde van dit stekje onder water en wacht tot het ontspruit.
Een bosje dille kun je in vershoudfolie of in een goed afgesloten bakje of zakje enkele dagen in de koelkast bewaren. Je kunt dille ook invriezen. Doe het kruid in een goed afgesloten zakje en bakje en dan blijft dille tot 12 maanden goed (minimaal -18°C).
Dille wordt in haar ene levensjaar zo'n 30 tot 40 centimeter hoog maar dat geldt dan voor het blad. Als de planten door gaan schieten worden de bloeistengels makkelijk zo'n 120 centimeter hoog (al is dat uiteraard ook mede afhankelijk van het ras en de omstandigheden).
Peterselie houdt niet van de zon, het blad wordt dan snel geel en ze groeit niet goed, maar ze schiet wel snel door. Peterselie houdt van een koele grond, voldoende vocht en een plekje in halfschaduw of lichte schaduw. Laat de planten ook niet uitdrogen.
Wie de smaak van dille wil bewaren moet het kruid absoluut niet koken. Wie de smaak in z'n meest pure vorm wil bewaren eet het vers en rauw. Bovendien wordt het effect van dille teniet gedaan als er andere kruiden aan een gerecht worden toegevoegd.
Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!
Als je een zaadje van een ui in de grond stopt, kan er een klein uienplantje uit groeien. Na een tijd wordt deze uienplant onderaan dikker. Die verdikking wordt straks een nieuwe ui. De buitenste blaadjes van de bol worden al bruin.
Gebruik de blaadjes en het zaad en snijd de dille fijn. Dille smaakt heerlijk bij vis zoals zalm maar is ook erg lekker in sauzen, in een komkommersalade of bij aardappels.
Het is een kruid met een heel verfijnde, anijsachtige smaak. Dille is vooral populair in soepen en sauzen. Het gedroogde zaad wordt gebruikt voor het wecken van komkommers en augurken. Ook kan azijn ermee worden gearomatiseerd.
Dille laat zich niet graag verplanten en kun je daarom het beste direct in de volle grond of in potten en bakken zaaien. Het kruid zaai je op een plek in de zon of halfschaduw in de maanden april en mei. Kies voor het zaaien bij voorkeur voor een beschutte plek en zaai de zaden op 0,5 cm diepte.
Dille is goed voor je spijsvertering. Het helpt bijvoorbeeld bij winderigheid en krampen. Dille heeft een antibacteriële en ontstekingsremmende werking, en ondersteunt hiermee je immuunsysteem. Dille helpt bij menstruatiekrampen.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.