Reacties. Een gemiddelde broccoli weegt zo'n 240 gram, na het verwijderen van de niet-eetbare delen.
Reken ongeveer 350 gram broccoli per persoon voor 250 gram op je bord.
Het gewicht van broccoli kan variëren van 350 gram tot meer dan 500 gram. De markt bepaalt altijd het gewenste gewicht van de kroppen broccoli. De gemiddelde grote broccolikop weegt 0,5 kg en de kleine kop weegt normaal ongeveer 0,35 kg.
De stronk is net zo smakelijk en zelfs voedzamer dan de roosjes. Schil de stam en snijd hem in kleine stukjes of dunne plakjes, zo gebruik je de hele broccoli in je gerecht en voorkom je onnodige voedselverspilling. Je kunt de stam ook verwerken tot een pesto.
Een gemiddelde broccoli weegt zo'n 240 gram, na het verwijderen van de niet-eetbare delen.
Handig om te onthouden: 250 gram groente komt overeen met ongeveer 5 opscheplepels. In de groentedatabase van het Voedingscentrum kun je alle groentes opzoeken.
bloemkool of spruitjes eerst te ontdoen van de stronk(jes) maar bij broccoli is de stronk juist een heel belangrijke bron van voedingsstoffen. Gooi deze niet weg! Haal de buitenste kantjes er van af en snijd dan ook de stronk mee in kleinere stukjes zodat dit gemakkelijk meegaren.
Zoals we al zeiden: de stam van de broccoli is gewoon eetbaar. De volgende keer dat je soep maakt kun je de stronken gewoon aan de roosjes laten zitten en de stam in stukjes meekoken.
De groente zou veel voordelen hebben. Broccoli is goed voor je hart, je ogen, het zou preventief tegen kanker helpen en houdt ook je cholesterol laag. Daarnaast helpt broccoli je darmbacteriën gezond te houden en zorgt de groente voor een goed immuunsysteem.
Hoeveel is 200 gram groente? 200 gram groente is ongeveer 4 opscheplepels gekookte groenten bij je avondeten. 1 opscheplepel groente is namelijk ongeveer 50 gram. Voor rauwkost, zoals sla, komkommer en tomaat, kun je ervan uitgaan dat 1 schaaltje ongeveer 50 gram is.
Broccoli is prima rauw te eten, je krijgt dan veel antioxidanten binnen, al kan het even wennen wat betreft de smaak en structuur.
Door de neutrale smaak passen veel kruiden bij broccoli, zoals bijvoorbeeld laurierblad. Onze tip? Rooster jouw broccoliroosjes eens in de oven met knoflook en Italiaanse kruiden. Zo worden ze nog intenser van smaak én lekker knapperig!
Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten. Wil je snel en simpel zien of je broccoli wel echt vers is voordat er bruine plekjes ontstaan, kijk dan simpelweg aan de onderkant van de broccoli.
In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed. Buiten de ijskast is het te warm om broccoli lang te bewaren.
Je kan een broccoli met gele plekken dus nog prima eten. Even goed schoonmaken en eventueel de gele knopjes eraf wassen en je kan lekker eten.
Wat is het gezondst? Bloemkool en broccoli zijn dus beide erg gezond. Ze bevatten weinig calorieën en veel gezonde voedingstoffen. Toch is broccoli net wat gezonder dan bloemkool, het bevat namelijk meer calcium, vezels en vitamine K.
Tijdens het sporten verbruiken je spieren ijzer, ook wanneer je zweet verlies je ijzer. Daarom zou je broccoli goed kunnen gebruiken na het sporten, aangezien daar veel ijzers in zitten. Omdat het ook veel vitamine C bevat, wordt het ijzer ook nog eens makkelijker opgenomen.
Gebruik 300-375 gram bloemkool per persoon om na het schoonmaken en bereiden 250 gram bloemkool over te houden. Verwijder de bladeren en snijd de onderkant eraf. Ook de stronken kun je opeten. Deze zijn prima te gebruiken in bijvoorbeeld soep.
Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente per dag te eten. Voor de 250 gram tellen de groente zoals je het eet, dus bijvoorbeeld rauw of gekookt. Kijk ook hoeveel ongekookte groente je nodig hebt voor 250 gram klaargemaakte groente.