Bij een malse en sappige biefstuk is de ideale begeleider een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon.
Biefstuk: ga voor lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad. Bijvoorbeeld een merlot, barbera of sangiovese. Steak of Ribeye: kies voor een stevige rode wijn met veel tannines. Bijvoorbeeld een cabernet sauvignon, malbec of syrah.
Aanraders zijn: krachtige en kruidige rode wijnen als Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Merlot, Pinot Noir, Chianti Classico, Bourgogne, Amarone, Côtes de Provence of Barolo. Liever wit? Ga dan voor een stevige houtgerijpte wijn met voldoende frisheid als Chardonnay, Rhône, Viognier of Muscat.
Bij de intense smaak van gebakken of geroosterd rood vlees als entrecote doet een krachtige rode wijn met een stevige structuur het altijd goed. Met mooie, evenwichtige wijnen van grote druiven als cabernet sauvignon, syrah, sangiovese en tempranillo zit je zeker safe.
Bij een pepersausje is het belangrijk dat u daar een wijn tegenover zet die het aankan, maar niet te krachtig van smaak is waardoor het allemaal te veel van het goede wordt. Ga in dit geval voor een volle rode wijn met lichte houtrijping als de Cabernet Sauvignon, Sangiovese, Salentejn of Shiraz.
Wijn bij barbecuevlees
Rode wijn en vlees passen goed bij elkaar. Dat heeft er ook vooral mee te maken dat de eiwitten in het vlees de tannines van een rode wijn verzachten en de wijn soepeler maken.
Bij pittige gerechten doen wijnen met een restzoetje het goed. Denk aan Duitse kabinett of spätlese. Maar ook wijnen die bijna droog zijn maar toch vaak iets meer restsuiker dan andere droge wijnen hebben: chenin blanc (vooral uit de Loire), bijna alle witte wijnen uit de Elzas, moscato d'Asti, etc.
Voor de ultieme smaakbeleving van uw perfect bereide hertenbiefstuk gaat u bij voorkeur voor een stevige, klassieke rode wijn als krachtige Rioja, een fijne Brunello of stevige Chianti Classico. Maar ook een goede Merlot, Pinot Noir of Cabernet Sauvignon misstaan zeker niet.
Waar drink je pinot noir bij? Bij gerechten met een aardse smaak zoals paddenstoelen, wortels, pastinaak en bietjes.Maar ook bij charcuterie of witvlees zoals kip, kalf of varken.
Rundvlees heeft een stevige structuur en smaak. Kies daarom ook een stevige wijn met veel tannines. Die tannines gaan goed samen met de eiwitten in het vlees. Over het algemeen gaat een Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon hier goed bij.
Welke wijn bij schnitzel? Wanneer Wienerschnitzel op het menu staat ligt de wijnkeuze voor de hand: een droge en kristalheldere Grüner Veltliner uit Oostenrijk. De opwekkende zuren sluiten naadloos aan bij de krokante en licht vettige schnitzel. Op dezelfde manier is een Riesling eveneens een uitstekende keuze.
Houd er ook rekening mee dat lichtere rode wijnen (zoals Pinot Noir of een Mencia) zeer goed samen gaan met steak en rundvlees dat via een slow-cooking methode is bereid (bijv: draadjesvlees).
Op zoek naar een lekkere wijn voor bij dit kerstige hoofdgerecht? Schenk er dan een Barbera d'Asti bij. Door de stevige Barbera structuur past de rode wijn uit Piemonte heel goed bij bavette waar je door de grovere structuur iets steviger op moet kauwen. Dit maakt de tannines van de wijn zachter.
Wijn of bier bij Diamanthaas
Denk aan een merlot, bordeaux, moulis, barbera of sangiovese. Drinkt u liever bier? Donkere bieren passen bij rood vlees, bij gegrild vlees past een gebrande bier.
Wijn bij hert
Pinot Noir is een prima keuze, maar ook rode Bordeaux wijnen passen goed bij hertenvlees. Bij een stoofschotel van hertenvlees met lekker wat kruidigheid, past ook een kruidige wijn. Neem dan een Syrah uit de Rhône of een Australische Shiraz.
De meeste delen van het hert kun je rosé eten. Rood zelfs!Dat gaat zeker op voor hertenbiefstuk. Dit vlees is namelijk heel fijn van structuur.
Het wijnadvies voor wild luidt grofweg: 'klein wild' gaat goed samen met elegant-ferme wijnen, en 'groot wild' schittert bij stevig, smaakvol rood. De snelle tips: Druivenrassen: cabernet sauvignon, merlot, syrah/shiraz, sangiovese, touriga nacional, zinfandel, pinot noir, grenache.
Druivensoorten die perfect geschikt zijn voor de productie van soepele rode wijn, zijn bijvoorbeeld Merlot, Pinot Noir (ook Spätburgunder, Blauburgunder of Pinot Nero genoemd) en Barbera. Deze wijnen worden bovendien overal op de wereld geproduceerd, zoals in Italië, Spanje, Oostenrijk en natuurlijk ook in Frankrijk.
Tussen de 8 en 16 euro vind je geweldige wijnen, waar de wijnboer aandacht aan heeft besteed. Ook in de categorie 5 t/m 8 euro heb je wijnen die erg goed smaken, dit zijn meestal wijnen van wijncoöperaties. In het segment boven de 16 euro vind je vaak de wijnen van de grotere namen, top wijngebieden en top wijnboeren.
Melk zorgt ervoor dat de capsaïcine en de pijn receptoren worden gescheiden. Dat komt door de vetten die in melk aanwezig zijn. Andere dranken waar vet in zit kunnen het brandend gevoel ook verminderen. Olie helpt ook bij het verminderen van de pittigheid.
Volle rode wijn past goed bij rijk vlees; geroosterd, gerookt en gegrild (barbecue) vlees. Maar ook bij rund, lam, varken, wild, worsteen gedroogde ham.
Amerikaanse wetenschappers vergeleken bij ruim zeventig deelnemers welk drankje het beste werkte om een hete hap, in dit geval pittige tomatensap, te blussen. Ze testten magere melk, volle melk, mineraalwater, limonade, alcoholvrij bier, cola en water. Melk bleek het beste om het brandende gevoel te verminderen.