Garnalen, oesters, krab, mosselen en andere zeevruchten: kies voor lichte, frisse witte wijn zoals Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet.
Wijn bij Magere Vis
Kiest u voor een magere vis, kabeljauw, dorade, koolvis, schelvis, tong of forel, dan komt deze perfect tot smaak wanneer u deze serveert met een lichte en frisse witte wijn als Pinot Grigio, Sauvignon Blanc of een mousserende wijn, of een droge Rosé.
Kabeljauw is een magere vis. Hierdoor passen lichte wijnen die frisse zuren hebben het best bij kabeljauw. Dit zijn eigenlijk dit altijd witte wijnen zoals, sauvignon blanc, pinot grigio, chenin blanc en chardonnay.
Het type wijn dat daar het beste bij past, is droge witte wijn met eveneens uitgesproken frisse zuren, niet teveel alcohol en geen hout. Daarnaast heeft de wijn fruitigheid nodig om de pittigheid van de chilipeper op te kunnen vangen. Sauvignon Blanc is bijvoorbeeld een uitstekende match.
Bij rauwe tonijn werkt beendroog wit het best. Denk aan Chablis, Muscadet, Vinho Verde, Assyrtiko, droge Tokaj of Albariño. Een mooie droge (Vintage) Champagne werkt ook erg goed met bijvoorbeeld tonijnsashimi. In combinatie met ingrediënten als limoen, koriander of rode peper werkt een aromatische Riesling uitstekend.
Overzicht wijnen bij schaal- en schelpdieren:
Ga voor een lichte, frisse witte wijn, zoals een Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet. Ga voor een witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Verdejo, Riesling of rosé wijn.
De basisregel voor wijn bij zalm
Ook een lichtgekoelde rode Pinot Noir past goed. Volle witte wijn uit de Bourgogne, Champagne of Elzas past hier goed bij. Pinot Gris d'Alsace, Riesling d'Alsace, Riesling spätlese, Grüner Veltliner, Furmint, Sauvignon Blanc uit Chili en Nieuw-Zeeland.
Skrei komt niet uit Nederland, maar is wel een wit vis. De vissoort komt uit de Noorse Lofoten en de naam heeft te maken met het feit dat de winterkabeljauw daar als zwerver wordt betiteld. Het grote voordeel van skrei is behalve dan dat het een lekkere vis is, hij meestal ook betaalbaar is en goedkoper dan kabeljauw.
Wijn bij gerookte zalm
Gerookte zalm is vaak erg zoutig en vrij vettig. Bij een koud gerecht met gerookte zalm past een Pinot Gris of Sauvignon Blanc perfect. Drinkt u liever rood? Kies dan voor een fruitig rode wijn met weinig tannines, zoals een Pinot Noir.
Tannines en eiwitten: geen ideale combinatie
Rode wijn bevat meer tannines dan witte wijn, en vis is zeer eiwitrijk. Hierdoor is de combinatie van beide niet ideaal. Integendeel: eiwit versterkt de tanninesmaak, wat leidt tot een bizar resultaat.
Bij gourmet met vis kun je, afhankelijk van je smaak, veel verschillende witte wijnen inzetten. Van grüner veltliner, sauvignon blanc, tot chardonnay, een mooie witte wijn past vaak goed bij gegrilde vis. Eet je voornamelijk groenten gourmet, ga dan voor een fruitige rode wijn, zoals een syrah of pinot noir.
Tonijn rauw eten
Een gekoelde sake kan altijd. Maar wil je toch liever druivenwijn? Kies dan voor een witte droge, zoals Chablis, Muscadet-sur-lie of Grüner Veltliner. Bij toevoegingen als limoen en koriander past een fruitige droge Riesling, Sauvignon Blanc, of een gekoelde lichtrode.
De vroege uitlopers hebben ook kans op bevriezing, maar door nevelinstallaties en kacheltjes in de wijngaard probeert de boer de vorst tegen te gaan. Dat is best een kostbare bestrijding. Daarom is dat ook een van de reden waarom chablis wijnen duur zijn. De Chabiswijnen worden gemaakt van de Chardonnay druif.
Voor een Chablis Grand Cru betaal je ongeveer 40-60 euro. Voor dit bedrag kun je misschien net een Premier Cru uit de rest van de Bourgogne vinden. Een Chambertin Grand Cru uit 2012, gemaakt door de familie Girourd uit Beaune, wordt verkocht voor 273 euro.
Het wijngebied Chablis vinden we in Noord-Frankrijk. Officieel hoort de streek tot de Bourgogne. Alle wijnen die er gemaakt worden zijn wit en altijd 100% van de Chardonnay gemaakt.
De ideale premisse voor lekkere en magere visfilet... Skrei, ook winterkabeljauw of Noorse kabeljauw genoemd, is een vis van topkwaliteit. Hij is rijk aan eiwitten, vitamine D, mineralen en omega 3. Skrei (gadus morhua) wordt verkocht met herkomstlabel en is verkrijgbaar van januari tot eind maart (soms iets langer).
Skrei heeft een bijzonder zachte smaak en stevig wit, mals vlees. Dat komt doordat de vissen tijdens de lange zwemtocht naar de Lofoten weinig eten. Traditioneel wordt skrei gepocheerd: een lekker recept vind je hier.
De naam skrei is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid) en slaat op de lange tocht die d vis elk jaar maakt. Skrei is een volwassen winterkabeljauw die op het punt staat te paaien.
Welke wijn bij Zalm Belle Vue? – Denk aan witte wijnen van de variëteiten grenache blanc, roussanne en/of marsanne, bijvoorbeeld witte Rhône en ook witte Beaujolais. Ook witte wijnen uit Italië als Gavi en Soave en een delicate, droge rosé uit de Provence sluiten geruisloos aan bij gestoomde en gepocheerde zalm.
Bij het rokerige smaakje van gerookte zalm, passen houtgerijpte witte wijnen en rosés met ronde, zachte zuren die rond en tamelijk vol overkomen. Kijk uit voor wijnen met een hoog gehalte aan frisse zuren. Die botsen met zaken uit de rookoven en kunnen zelfs een onaangenaam ijzerachtig gevoel in je mond veroorzaken.
Zo'n droge champagne accentueert de ziltige smaak van de gerookte zalm en biedt een mooi tegenwicht bij het 'vetje' van de vis. De snelle wijntips: Druivenrassen: Chardonnay, Sylvaner, Pinot Gris, Chenin Blanc, Riesling, Pinot Grigio, Kerner.
Veelal kiest men een wijn van het droge type, met wat fruitigheid en wellicht wat mineraliteit. Elzasser (Franse) wijnen zoals die van Domaine René Muré zijn een prima keuze te denken valt daarbij aan een mooie Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc.
Mooie combinaties: pinot blanc uit Alsace of uit de Luxemburgse Moezel, orvieto en pinot grigio uit Italië, of Spaanse rueda. Krachtige en smaakvolle witte wijnen doen het dan weer heel goed bij scampi's met saus. Denk aan grote witte bourgognes, witte rioja of chardonnay-wijnen uit Chili, Australië en Zuid-Afrika.
Haring, Hollandse Nieuwe, is wereldberoemd vanwege zijn volvette, zilte smaak en het zachte visvlees dat op je tong smelt. Het hoge vetgehalte vraagt om een frisse wijn, die tegenwicht biedt maar niet botst. Vinho Verde, Rías Baixas, Muscadet en ook droge Sherry's als Manzanilla en Fino zijn goede haringmaatjes.