Drones tot 250 gram met camera (categorie A1)
Heb je een drone van 249 gram of minder dan hoef je de drone alleen te registreren bij de RDW. Je hebt geen vliegbewijs nodig en mag vliegen boven mensen en gebouwen, maar niet boven menigten.
Vanaf dat moment valt de Mini 2 vanwege het lage gewicht in Open subcategorie A1. Je mag er dan zelfs mee boven bebouwing vliegen. Kortstondig boven niet-betrokken mensen vliegen is ook toegestaan, als het maar geen menigte is en je rekening houdt met de privacy. Vliegen in no-flyzones is met de Mini 2 niet toegestaan.
Algemene regels waar niet gevlogen mag worden met een drone: Je mag niet met een drone hoger dan 120 meter vliegen. Je mag niet in gecontroleerd luchtruim vliegen met de drone (binnen no-fly zones)
Overlast door een drone kunt u melden bij de plaatselijke politie. Vliegt er een drone boven uw huis of woonwijk? Geef de politie dan de datum en het tijdstip waarop u deze overlast ervaart. Maak ook een foto of video.
Je mag alleen geen foto's maken van militaire objecten of aangewezen gebouwen. Ook heb je met de privacywetgeving te maken. Je mag alleen filmen en fotograferen waar je normaal ook mag komen en met een normale camera mag fotograferen. Dus niet in tuinen of op afgesloten terreinen.
Door zijn camera valt deze drone NIET onder speelgoed drone.
Als gebruikers hun drones niet registreren, worden het vliegplafond en de actieradius ingeperkt en is de live videofeed niet meer te gebruiken. Gebruikers die hun drone hebben geactiveerd en geregistreerd, moeten eenmalig inloggen op hun DJI-account bij het updaten naar de nieuwste versie van de DJI Go- en Go 4-app.
Klein van formaat, maar groots qua prestaties met gestabiliseerde 4K-video en ruim een half uur vliegtijd. De DJI Mini 2 heeft als groot voordeel zijn lichte gewicht van 249 gram. Dat zorgt ervoor dat hij in de klasse C0 (<250 gram) valt en je geen opleiding nodig hebt om te mogen vliegen met de drone.
De rode zones op de kaart geven een no fly zone aan. Je mag in dit gebied niet vliegen met je drone. Deze zones vind je voornamelijk in de buurt van vliegvelden, havens of industriegebieden. Als je hier gaat vliegen, dan is de kans groot dat je ander vliegverkeer tot last bent of veiligheidsproblemen veroorzaakt.
No-fly zones (rode zones)
De no-fly zones worden op de Nederlandse dronekaarten weergegeven als rode gebieden. Deze no-fly zones, ook wel CTR's genoemd, vind je rondom vliegvelden en militaire basissen. Je mag hier niet vliegen met je drone.
Wanneer u een drone zwaarder dan 250 gram gebruikt dan moet u een vliegbewijs hebben. U vraagt het vliegbewijs aan bij de RDW. Het vliegbewijs moet u altijd bij zich hebben als u met uw drone vliegt.
U heeft een vliegbewijs nodig als u met een drone wil vliegen in de subcategorieƫn A1 en/of A3. Hiervoor moet u een (online) training doen.
De Mini 2 SE drone weegt slechts 249 gram! Vanwege het feit dat de drone minder dan 250 gram weegt, is het in de meeste landen (waaronder Nederland) niet verplicht een vliegbewijs te hebben. Wel dient u deze altijd te registreren bij het RDW.
Krijgt je huidige drone een Cx label? De enige drone op de markt met een Cx label is op dit moment de DJI Mavic 3 Classic. De DJI Mavic 3 en de DJI Mavic 3 Cine hebben standaard geen Cx label, maar deze drones kun je updaten naar het C1 label. Voor drones zonder Cx label geldt een overgangsregeling.
Kosten van een droneverzekering
Voor een zakelijke droneverzekering die de aansprakelijkheid dekt, varieert de premie veelal tussen 210 en 600 euro per jaar (incl. assurantiebelasting).
U vraagt een exploitantnummer aan bij de RDW. Dit exploitantnummer brengt u zichtbaar aan op uw drone(s). Dit mag een plaatje of een sticker zijn. Als het kan, zet u dit ook digitaal in de software van uw drone.
Geen exploitantnummer aanwezig op je drone? Dat kan je 100 euro kosten. Minder dan 150 meter afstand houden van een woonwijk tijdens een Open subcategorie A3-vlucht? Hiervoor wordt 350 euro boete als uitgangspunt genomen.
Zo koop je op bijvoorbeeld bol.com al een drone met camera voor onder de 100 euro, en kom je bij fotowinkels drones tegen die tussen de 400 en 4000 euro kosten.
Camera: 2.7 K & 12MP. Camera Live meekijken: Ja (smartphone/tablet)
Nee, dat mag niet!Iemand die jou wil fotograferen of filmen moet eerst jouw toestemming vragen. Wil hij of zij achteraf ook het filmpje of de foto op internet zetten, dan moet hij of zij ook hiervoor toestemming vragen aan jou.
Je mag alleen filmen en fotograferen waar je normaal ook mag komen en waar je met een normale camera mag fotograferen. Dus niet in tuinen of op afgesloten terreinen. Daarvoor moet je altijd toestemming hebben van de eigenaar, aldus de politie op hun website.
Op straat filmen mag altijd. De straat maakt onderdeel uit van de publieke ruimte en de regel is dat je daar mag filmen wat en wie je maar wil.