De N-termen voor het 2de tijdvak worden bekendgemaakt op vrijdag 1 juli 2022 om 8.00 uur.
Wanneer is de N-term bekend? In 2022 wordt de normering van het eerste tijdvak van de examens bekendgemaakt op donderdag 9 juni om 8.00 uur. Voor het tweede tijdvak wordt de normering bekendgemaakt op vrijdag 1 juli om 8.00 uur (hierna weet je of je geslaagd bent of niet!).
Wanneer wordt de normering bekendgemaakt? Dit schooljaar zal de normering van het eerste tijdvak van de examens VMBO, HAVO en VWO bekend worden gemaakt op donderdag 9 juni 2022 om 08.00 uur. Voor het tweede tijdvak wordt dit bekendgemaakt op vrijdag 1 juli 2022 om 8.00.
bij Normering centrale examens 2022
Voor de leerlingen in het vmbo basis en kader die de flexibele en digitale centrale examens hebben gemaakt, is dat op woensdag 15 juni. Pieter Hendrikse, voorzitter van het College voor Toetsen en Examens: “Van harte gefeliciteerd aan alle leerlingen die vandaag geslaagd zijn.
De N-term. Je kunt bij elk examen zeggen dat je een voldoende hebt als je de helft goed hebt. Je houdt er dan geen rekening mee dat het ene examen moeilijker kan zijn dan het andere.
Als een examen relatief makkelijk is, wordt de N-term laag (minimaal 0,0). Je moet dan meer scorepunten halen voor een voldoende, dan wanneer een examen relatief moeilijk is. Is een examen relatief moeilijk, dan wordt de N-term hoger (maximaal 2,0, in principe).
Het coronavirus heeft ook dit jaar grote invloed op het onderwijs. Dit maakt een andere aanpak van de normering noodzakelijk zoals ook in 2021. Nadere informatie hierover is te vinden op de pagina Normering centrale examens 2022.
70% normering voldoende 6.
Is een herexamen makkelijker of juist moeilijker? Er zit altijd verschil tussen de examens uit het eerste en tweede tijdvak. Maar het is niet gezegd dat een herexamen moeilijker is dan het originele examen. Beide examens worden zorgvuldig samengesteld.
Dit jaar is alles rondom de eindexamens door de coronacrisis een beetje anders dan anders, ook de N-term. Sowieso besloot het College voor Toetsen en Examens al om de N-term dit jaar voor alle vakken 0,1 tot 0,3 hoger te maken dan eerdere jaren.
'Geen zin om te leren' is geen optie. Op donderdag 15 juli krijg je de uitslag van het derde tijdvak. Op deze dag weten alle eindexamenkandidaten van Nederland of ze geslaagd zijn.
Voor de meeste scholieren niet, al komen hierdoor natuurlijk wel meer leerlingen in de gevarenzone. Dat levert meer herkansers en ook meer zakkers op. Want helaas: ook het aantal geslaagden op havo en vwo is de laatste vijf jaren gedaald: van 93% naar 89% op het vwo en van 89% naar 85% op de havo. Waarom die daling?
Wanneer / hoe laat is de examenuitslag 2022? Voor vmbo (algemeen), havo en vwo: De examenuitslag van het eerste tijdvak is op op woensdag 8 juni 2022 (voor vmbo beroepsgericht) en donderdag 9 juni 2022 (voor vmbo algemeen, havo en vwo). Om 08:00 uur worden de normeringen bekendgemaakt.
Doorgaans worden leerlingen tussen 12:00 uur en 17:00 uur gebeld over de examenuitslag. De normering van het tweede tijdvak wordt op vrijdag 30 juni 2023 bekend gemaakt.
Een examen dat makkelijk blijkt te zijn, krijgt in de normering een lage N-term (kleiner dan 1,0), bijvoorbeeld 0,5 of minimaal 0,0. Als een examen als moeilijk wordt beoordeeld, dan stelt het CvTE een hoge N-term (groter dan 1,0) vast, tot 'in principe' maximaal 2,0.
Het gemiddelde van al je cijfers op het centraal examen is een 5,5 of hoger (voldoende). Je voldoet aan de kernvakkenregel. Dit houdt in dat je maximaal één 5 als eindcijfer mag staan voor de kernvakken Nederlands, Engels of Wiskunde. Het gemiddelde van al je eindcijfers is een 6 of hoger (voldoende).
Meestal heb je recht op 1 herkansing in hetzelfde schooljaar. De volgende herkansing is vaak gepland in het nieuwe schooljaar. Centrale examens mag je volgens de wet altijd minimaal 1 keer herkansen.
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
- Een kandidaat krijgt in het begin van de bovenbouw vwo in totaal 7 herkansingen: 2 in het vierde leerjaar, 3 in het vijfde leerjaar en 2 in het zesde leerjaar. Deze herkansingen kunnen worden ingezet voor de schoolexamens die herkansbaar zijn. Elk (herkansbaar) schoolexamen mag slechts eenmaal herkanst worden.
Ook het vijfde jaar (pre examenjaar) wordt genoemd als zwaar jaar. Maar als je het vierde jaar goed doorkomt zal het vijfde ook wel lukken.
Voldoende wil zeggen: 5,5 of hoger.
Op het vwo waren de verschillen het grootst. Het gemiddelde eindcijfer bedroeg daar in 2019/'20 6,87 tegen 6,73 een jaar eerder. Het gemiddelde eindcijfer steeg het laatste jaar sterker bij meisjes dan bij jongens; het nam bij meisjes toe van 6,76 naar 6,97, bij jongens van 6,70 naar 6,77.
De N-termen van de afgelopen jaren worden gepubliceerd op de site van het CITO.
Op 10 juni om 08:00 werden de n-termen (de normering) bekend gemaakt van de eindexamens van het eerste tijdvak op de website van Cito. Veel van jullie -eindexamenleerlingen- zullen ook vandaag gebeld worden met de boodschap of je wel of niet geslaagd bent.
Bij Schrijven en Spreken een of meer punten per vraag. Bij Lezen en Luisteren voor elk goed antwoord een punt; men kan dus 40 punten halen. De scores van de examens worden geprojecteerd op een 500-punten-schaal. Een score boven de 500 punten betekent geslaagd, onder de 500 punten gezakt.