Leg een vliesdoek over de wortels, en ze hebben er geen last van. Ook koolplanten kun je beschermen tegen ongedierte. Leg je een vliesdoek over de planten, dan kan het koolwitje er niet onderdoor, en heeft ze dus niet de kans om haar eieren onder te bladeren te leggen.
Je kan je planten inpakken met jute, oude dekens, varens, stro, vliesdoek, rietenmatten, kokosmatten, lagen krantenpapier,... om bovengrondse delen te beschermen. Pak wel nooit natte planten in, dan kan er broei ontstaan!
Passiebloem is redelijk winterhard. In een strenge winter kan de passiebloem al zijn blad verliezen. Bij matige tot strenge vorst moet de basis van deze klimplant beschermd worden. Dek de voet van de plant af met een dikke laag compost, droog blad of stro.
Vliesdoek is zeer licht, waterdoorlatend en wordt gemaakt van polypropeen. Doordat het vliesdoek op het gewas ligt kunnen sommige schadelijke insecten, zoals de koolvlieg en de wortelvlieg er niet bij komen. Vliesdoek is te verkrijgen in de diktes van 17 grams (= 17 g/m²), 30 grams of 60 grams.
Een jasmijn in pot, moet je altijd beschermen wanneer er vrieskou op komst is. Haal de ranken los van de spandraden of schutting, en draai deze in een grote cirkel. Leg de cirkel ranken op de pot en zet de pot op een lichte koele plek.
Bij strenge vorst, bij temperaturen van -10 graden Celsius, kun je tuinhortensia's het beste afdekken met vliesdoek. Doordat de lucht tussen de takken dan stilstaat blijft de temperatuur wat constanter. Dit is vooral een slimme oplossing voor planten die in de volle grond staan.
Je moet de Toscaanse Jasmijn wel snoeien, omdat 'ie in de zomermaanden heel hard groeit en bijna constant in bloei staat. Je kunt dit het beste na de bloeiperiode in de herfst en na de winter doen, in het begin van de lente. Knip tijdens het snoeien de oude takken af, want hier zullen geen bloemetjes meer groeien.
Vliesdoek is zeer licht en weegt dan ook niet door op de planten. Het is lucht- en waterdoorlatend. Als er vliesdoek op het gewas ligt kunnen sommige schadelijke insecten, zoals de koolvlieg en de wortelvlieg er niet bij komen. Ook vogels kunnen niet aan de gewassen die zich onder de vliesdoek bevinden.
De klimaatdoek bied bescherming tegen vogels, vlinders, motten en knaagdieren. Het creëert een microklimaat waardoor gewassen sneller groeien en beschermt zijn tegen kou en hagel in het voorjaar. Het is verkrijgbaar per twee lopende meters en heeft een standaard breedte van 4 meter.
Eigenlijk is er maar één manier die echt helpt en dat is je koolplanten onder een tunneltje van insectengaas of vlies zetten. Daarmee voorkom je dat de vlinders hun eitjes op het blad kunnen afzetten.
Na een strenge winter met veel vorst, kan het gebeuren dat je passiflora het niet meer gaat doen. Ze kunnen namelijk heel slecht tegen vorst. Wees alleen niet te snel met de conclusie dat de plant dood is. Soms kun je aan de tak zien of een plant het begeven heeft.
Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom die van u lege knoppen geeft. Als de plant in de volle grond staat kan het zijn dat hij te nat of te koud staat, te weinig zon krijgt of teveel mest. In het laatste geval geeft de plant vooral veel blad, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Passiebloemen die in de tuin kunnen staan, staan het liefst op een lichte, hittebestendige en halfschaduwrijke standplaats. De bodem is vochtig, goed waterdoorlatend en matig voedingsrijk. De standplaats moet zo worden gekozen dat deze beschut is tegen ijzige en uitdrogende winden.
Planten beschermen tegen vorst met een laag stro
Dat doe door een jasje te maken van kippengaas rondom de plant. Bedek de bovenkant met plastic wanneer het nat is om het stro droog te houden. Bij boomvarens en palmen kun je ook nog de kroon bedekken met stro voor extra isolatie.
Gaat het vriezen dan kun je een Oleander beschermen tegen vorst door de plant binnen te zetten. Dit kan zijn in een tuinhuis, garage of tuinkas. Belangrijk is dat de Oleander voldoende licht krijgt. Laat je de plant buiten staan, gebruik dan een thermobeschermhoes.
Denk aan lavendel- of pepermuntgeur. Maar ook van citroen, sinaasappel en koffie zijn katten vaak geen fan. Je kunt een kant-en-klare flacon met zo'n geur kopen, maar je kunt natuurlijk ook zelf een paar takjes lavendel, koffiedik of schillen van een citroen tussen de planten leggen.
Een afdekvlies versterkt het kweekkas-effect doordat het water en lucht doorlaat. De Nature Afdekvlies is gemaakt van polypropyleen, is UV-bestendig en heeft een dichtheid van 17 g/m². Naarmate de planten zich ontwikkelen is het nuttig om de bevestigingen losser te maken.
De geur van de “gewone” jasmijn is het sterkst.
Snoeien is alleen nodig om de plant in de juiste vorm te knippen; de plant moet niet te drastisch teruggesnoeid worden. Dit kan het beste in het vroege voorjaar. Ook na de bloeiperiode (augustus/september) kan de plant bijgesnoeid worden. Bij het snoeien kan wat wit, melkachtig vocht uit de plant vrijkomen.
De toscaanse jasmijn heeft een goede alkalische mest nodig, een mest met een hoog kaliumgehalte dus. Dit wordt op de verpakking aangegeven in de combinatie: n f k, Hoe hoger de K des te beter voor de Toscaanse jasmijn. Goede mest met alle voedingstoffen zijn oa koemest korrels, kippemest enz.
Kies altijd voor de dode takken, de takken die het meest overhangen aan de buitenkant van de plant, de allerhoogste takken of de oudste twijgen. Op de takken die je dit jaar niet snoeit, ontstaan nog dit jaar bloemen. Zo heb je een hortensia die rijk bloeit in de zomer!
Dit gebeurt meestal eind februari, begin maart. Knip de takken tot 10-15 cm boven de grond af. De hortensia snoeien in de winter is niet nodig. De oude planten beschermen de knoppen tegen de vorst.
Je kunt in dit geval het best de takken waar deze bladeren aanzitten (ook de bevroren knoppen) wegsnoeien. Knip het helemaal terug tot net boven een stel gezonde knoppen. Door alle onherstelbaar beschadigde delen te verwijderen is de kans groot dat de hortensia zich herstelt en in het voorjaar weer volop zal bloeien!