In Zweden wil de regering dat in 2025 nergens meer gerookt wordt. Sinds vorig jaar mag er in het land niet meer gerookt worden op terrassen, stations of bij een bushalte. In Zweden wordt nog wel een andere vorm van tabak gebruikt: snus.
U mag binnen niet roken in de horeca, op het werk of in een openbaar gebouw. Buiten mag u niet roken op schoolpleinen en soms niet op terrassen, bij evenementen en op werk. E-sigaretten en waterpijpen met tabak vallen ook onder het rookverbod.
Een generatie creëren waarvan niemand meer rookt, dat is wat Nieuw-Zeeland wil. Om dat te bereiken kunnen jongeren die volgend jaar 14 worden nooit meer legaal sigaretten kopen, kondigde het land vandaag aan. De leeftijdsgrens voor tabak gaat vanaf het jaar dat zij 18 worden elk jaar met een jaar omhoog.
Rookverbod in de auto
In de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië is roken in de auto geheel verboden. Vooral wanneer er kinderen in de auto zitten. In Frankrijk geldt dit rookverbod bij kinderen jonger dan 12 jaar, in Groot-Brittannië voor kinderen tot en met 18 jaar.
De vergaande wet is de eerste ter wereld. Nieuw-Zeeland wil dat in 2025 minder dan 5 procent van de bevolking nog rookt. Het roken wordt in Nieuw-Zeeland en Australië al jaren succesvol ontmoedigd, met een verbod op tabaksreclame en hoge prijzen: een pakje sigaretten kost 25 euro.
De meeste (91,4%) rokers roken sigaretten of shag. Zij roken gemiddeld 10,2 sigaretten of shagjes per dag. De andere rokers roken bijvoorbeeld pijp of sigaar. Van de volwassen bevolking rookt 3,6% 20 of meer sigaretten of shagjes per dag (zware rokers).
Sigaretten zijn goedkoper in Zweden dan in Nederland. De gemiddelde kosten van een pakje lokale sigaretten is 5.00 EUR (54 SEK). Voor meer bekende merken zoals: Marlboro, L&M, Dunhill moet je betalen over 6.30 EUR (68 SEK).
Vanaf 1 januari 2022 geldt een rookverbod voor de gehele werkomgeving. Dat betekent dat rookruimtes binnen vanaf dan gesloten moeten zijn en het verboden is om te roken op alle werkplekken. Onder werkplekken vallen ook plaatsen waar buiten gewerkt wordt, cabines van bedrijfsvoertuigen en ander materieel.
Het land waar het meest gerookt wordt, is China. Eén op de drie, dat zijn 341 miljoen mensen, rookt. Slechts 10 landen vertegenwoordigen tweederde van de rokende wereldbevolking. Het gaat om China, India, Indonesië, de VS, Rusland, Bangladesh, Japan, Turkije, Vietnam en de Filippijnen.
Er mag niet in café's, restaurants en openbare gebouwen worden gerookt, tenzij er een afgescheiden ruimte is. Ook in biertenten mogen mensen roken. Scholen mogen zelf bepalen of ze een rookruimte inrichten.
Waar u in New York wél mag roken
Het antwoord is: ja, roken mag nog in privéwoningen en -auto's. Sommige uitgaansgelegenheden hebben een afgesloten rookruimte en in sommige hotels zijn er kamers waar gerookt mag worden. Verder vindt u in New York speciale 'cigar lounges', vaak met een bijbehorende sfeer en dresscode.
De forse prijsstijging komt door twee accijnsverhogingen dit jaar. De accijns op een pakje sigaretten is daardoor met 1,14 euro verhoogd. Meer dan driekwart van de prijs van een pakje sigaretten bestaat inmiddels uit belasting, in de vorm van accijns en btw.
Noorwegen spant de kroon. Daar kost een pakje 13 euro, maar het prijsniveau is daar in het algemeen een stuk hoger dan elders op het continent. In IJsland is roken eveneens duur. Je betaalt er 11,60 euro per pakje.
Roken in de auto is in Nederland niet verboden. In steeds meer EU-landen geldt wel al een rookverbod in auto's als er ook minderjarigen in de auto zitten, bijvoorbeeld in België, Frankrijk, Finland en Oostenrijk.
In Spanje is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
Roken in de trein? Roken in de trein is niet toegestaan. Het is wel mogelijk om op de stations in speciale rookzones een sigaret op te steken. Deze zones worden aangegeven.
Weinig rokers in Nederland
In Griekenland rookt 38,9 procent van de bevolking (15-plus). In alle landen roken meer mannen dan vrouwen, behalve in Zweden, het land met de minste rokers.
Er waren zes groepen: zware rokers (15 sigaretten of meer per dag), rokers die zich matigen (die minstens 50 procent minder sigaretten per dag zijn gaan roken dan de zware rokers), lichte rokers (1 tot 14 sigaretten per dag), rokers die gedurende het onderzoek stopten, mensen die voor de start van het onderzoek al ...
Dat kan, al is het niet erg waarschijnlijk. Ruim de helft van de rokers die blijven roken gaat dood aan de gevolgen ervan, een kwart sterft voor het pensioen en rokers gaan gemiddeld tien jaar eerder dood dan niet-rokers. Dat is een gemiddelde, en niet iedereen die rookt, gaat dus voortijdig hieraan dood.
Papier roken is slechter dan normaal roken. Het papier verbrand waardoor er stukjes terecht komen in je long en er gaatjes in branden.
Sigaretten worden niet duurder in 2022
Het demissionaire kabinet is niet van plan om de prijs van rookwaar te verhogen in 2022. In het Belastingplan van 2022 staat geen accijnsverhoging beschreven. Hoewel sigaretten in 2020 en 2021 duurder werden, is dat in 2022 dus niet het geval.
Roken op Schiphol
Even een sigaretje of een sigaar opsteken voor of na je vlucht? Dat is sinds 1 april 2020 niet meer mogelijk in de terminal op Schiphol. Dit is het gevolg van een besluit van de Hoge Raad, die heeft bepaald dat rookruimtes in Nederlandse horeca dicht moeten.
Zweden en Nederland hebben een overeenkomstig prijsniveau. Sommige dingen zijn in Zweden duurder dan bij ons, zoals kleding en alcohol. Andere zaken zijn ook weer goedkoper, zoals benzine. Ook de aanschaf van een auto, onroerend goed of grond is stukken goedkoper dan bij ons.
In Zweden is de fooi voor bediening en service in hotels en restaurants vaak al verrekend met de prijs. In restaurants wordt wel gerekend op een fooi van ongeveer 7 tot 10% van de totale rekening. Portiers en ander personeel rekenen eveneens op een kleine fooi.