Toch bleven ongeveer 100 000 doden gewoon liggen. Na de strijd kreeg de Russische bevolking opdracht om die, ter voorkoming van epidemieën, te begraven in oude loopgraven en bomtrechters. De 'weinige' individuele graven die er waren, zijn geschonden.
Duitse krijgsgevangenen in de USSR
Verzwakt door ondervoeding en slecht toegerust voor de Russische winter, vele bevroor en stierf in de maanden na hun gevangenneming bij Stalingrad; slechts ongeveer 6.000 van hen overleefden en konden na de oorlog worden gerepatrieerd.
Sovjet-soldaat in Stalingrad op januari 1943. 750 000 doden, gewonden en krijgsgevangenen, 40 000+ burgers gedood.
De plannen uit 1925 van een aantal hoge officieren uit de Reichswehr (de voorloper van de Wehrmacht) lijken verbluffend op de praktijk in september 1939, het begin van de tweede wereldoorlog. Op dat moment had Duitsland acht legers, 102 divisies, 2,8 miljoen soldaten en 252 generaals.
Uiteindelijk verloren de Duitsers in Stalingrad zo'n 750.000 soldaten. Van de bijna 100.000 Duitse militairen die bij Stalingrad gevangen waren genomen, keerden er na de oorlog slechts 6.000 terug in Duitsland. De rest kwam om het leven door dodenmarsen en de zware omstandigheden in de Russische goelags.
Britse en Amerikaanse inlichtingendiensten zeggen dat er in Oekraïne al 15.000 Russen zijn gesneuveld. Oekraïne houdt het op bijna 40.000.
In 1961 veranderde Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov de naam van de stad Stalingrad in Wolgograd. Maar Stalingrad was niet zomaar een stad, en de Russen waren het niet eens met de naamsverandering. Op 10 november 1961 werd de naam van de Russische stad Stalingrad in Wolgograd veranderd.
Sterke punten van de Wehrmacht waren: De door Duitsland ontworpen Panzer IV en Tiger I (tanks) waren één van de beste tanks ter wereld. Alle tanks hadden radioapparatuur (het Rode Leger had dit niet). Duitsland ontwikkelde als allereerste een straaljager, de Messerschmitt Me 262.
Het Russische leger bestaat uit 400.000 dienstplichtigen en 300.000 beroepsmilitairen. Dienstplichtigen worden officieel niet ingezet, omdat het volgens Moskou geen oorlog is maar een 'speciale militaire operatie'.
Vervolging na de bevrijding
De directies van collaborerende bedrijven gingen over het algemeen vrijuit, evenals bijvoorbeeld het merendeel van de top van het Nederlandse ambtenarenapparaat. In totaal zijn 6806 Nederlanders veroordeeld omdat zij in dienst waren getreden bij de Duitse krijgsmacht.
De slachtofferstatistieken voor de Duitse Wehrmacht vertonen grote lacunes. Waarschijnlijk ligt het totaalcijfer voor de Duitse eenheden in ons land tussen de 15.000 en 20.000 gesneuvelden. Tijdens de bevrijding van Nederland verloren 23.000 burgers door oorlogshandelingen het leven.
In 1945 zijn er in de Sovjetunie zo'n vierduizend krijgsgevangenkampen verspreid over het hele land. Zeker vier miljoen mensen, voor het overgrote deel Duitse soldaten, zitten hier vaak jaren vast. Vele duizenden sterven aan honger, uitputting en kou in de kampen of tijdens de lange marsen er naar toe.
De grootste legers werden door de Sovjet Unie (12 500 000), de Verenigde Staten (12 250 000), Duitsland (10 900 000), het Britse Rijk (8 700 000), Japan (7 200 000) en China (5 000 000) op de been gebracht.
De Bundeswehr is de krijgsmacht van Duitsland. De Bundeswehr bestaat uit drie onderdelen: Heer: landmacht. Luftwaffe: luchtmacht.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog kwamen in Oost-Europa ruim drie miljoen Duitse soldaten om het leven.
In 1918 kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog doordat Frankrijk en Brittannië versterking kregen van de Verenigde Staten (Amerika). Frankrijk en Brittannië kregen er daardoor zoveel soldaten bij, dat Duitsland in november 1918 om een wapenstilstand vroeg.
Er zijn slechts tien landen die echt in vrede leven, dat wil zeggen dat ze niet bij een intern of extern conflict betrokken zijn. Dat zijn Botswana, Chili, Costa Rica, Japan, Mauritius, Panama, Qatar, Zwitserland, Uruguay en Vietnam.
Bij de geallieerden zaten de landen o.a. het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Canada, de Sovjet-Unie, Nederland, België en de Verenigde Staten. Bij de Asmogendheden zaten o.a. Nazi-Duitsland, Italië en Japan. Uiteindelijk wonnen de geallieerden de oorlog.
Stalingrad was in 1961 na 36 jaar zijn omstreden naam kwijtgespeeld in een optocht voor de politieke dooiperiode in de Sovjetunie. Sindsdien heet de stad Volgograd. In juli 1942 begon het leger van nazi-Duitsland een offensief om de belangrijke stad Stalingrad in te nemen.
De 'Dag van Europa' (of 'Europadag') wordt in de EU-landen sinds 1985 op 9 mei gevierd om stil te staan bij het feit dat op die datum in 1950 de Franse minister Robert Schuman in een ambitieuze verklaring aangaf dat er een supranationale Europese organisatie moest worden opgericht, die later zou uitgroeien tot de ...