Boven een vlak aardoppervlak met weinig obstakels (bijv. boven zee) is in principe max.65 of 70 km zicht mogelijk. Meer is niet mogelijk vanwege de aardkromming.
Hoever kan ik met het blote oog een mens zien? Het antwoord op deze vraag is het scheidend vermogen van het oog. Een grens is 1 mm op een afstand van 1,5 meter. dus een mens van 2 meter kan op 3000m nog gezien worden.
De kromming van de aarde is heel lastig met het blote oog te zien. Dit komt onder meer doordat de aarde zo groot is, dat hij vlak lijkt, op de grond, met het blote oog.
Het is heel makkelijk uit te leggen: deze regel houdt in dat je elke 20 minuten 20 seconden lang naar iets kijkt dat op 20 voet afstand (dat is ongeveer 6 meter) van je is. Deze simpele regel is heel belangrijk als je veel tijd doorbrengt achter een computerscherm of de hele dag scrollend op je telefoon doorbrengt.
De verheid is gelijk aan Ö2Rh, met h de hoogte en R de straal van de aarde (die ongeveer 6.370 km is). Hij volgt uit de regel van Pythagoras voor rechte driehoeken. Wie met de voeten net in het water over de zee uitkijkt ziet de horizon op 4,8 km afstand. Voor iemand op een 20 meter-hoog duin is de horizon 16,6 km weg.
De getallen worden gegeven in feet, een Amerikaanse meeteenheid. Een feet is ongeveer 30 cm. 20/20: Een 20/20-visie betekent dat je op 20 ft / 6,09 meter dezelfde lijn letters ziet als mensen met een normaal gezichtsvermogen op 20 ft / 6,09 meter – dit betekent dat je een perfect zicht hebt.
Het aardoppervlak 'zakt' dus ongeveer 7,9 cm per km.
Als je in het gat springt, word je aangetrokken door de aarde. Dat gaat snel: na 21 minuten ben je in het centrum van de aarde en (zonder luchtweerstand) heb je op dat ogenblik een snelheid van ongeveer 28.000 km/h. Op het ogenblik dat je het centrum van de aarde passeert, ben je gewichtloos.
De laatste twee delen van zijn magnum opus in het Sanskriet, de Aryabhatiya, die de Kalakriya ("tijdrekening") en de Gola ("bol") werden genoemd, stellen dat de Aarde bol is en dat haar omtrek 4967 yojanas is, wat in huidige eenheden 40.000 kilometer is.
De grootste afstand tussen twee punten op aarde bedraagt iets meer dan 20.000 kilometer. Tenminste… als u niet tot de groep mensen behoort die denkt dat de aarde plat is. En de afstand Rotterdam-Berlijn is zo'n 611 kilometer, terwijl Amsterdam en New York bijna 5900 kilometer van elkaar verwijderd zijn.
Bij de gewone – niet-fotografische – waarneming ligt de horizon altijd haaks, horizontaal, recht. Zelfs als we ons hoofd scheef houden. Hersenen corrigeren scheefheid.
Vanaf de domtoren in Utrecht (112.3 m hoog) zou de horizon op een afstand van ≈37.8 km liggen. Vanaf de Mont Blanc (4808 m hoog) zou je in theorie 248 km ver de horizon zien.
Het menselijke gezichtsveld met twee ogen is ongeveer 140 graden horizontaal en 80 graden verticaal. Dit geeft een verhouding van ongeveer 1.75:1 (140 gedeeld door 80).
De horizon is eigenlijk een denkbeeldige lijn. Het is de lijn waar het aardoppervlak en de lucht elkaar lijken te raken. Je kan niet verder kijken dan de horizon, waardoor het lijkt alsof het aardoppervlak niet verder gaat.
Als licht de achterkant van uw oog bereikt, gaat het langs zenuwen in uw netvlies die samenkomen in een bundel. Deze beelden gaan dan via uw gezichtszenuw helemaal naar uw hersenen. Als uw hersenen deze informatie verwerken, keren ze de beelden weer om, zodat we de wereld niet op zijn kop zien.
„Open systemen mogen vanaf 100 meter diep geboord worden, maar gesloten systemen mogen maar tot 80 meter diep”, legt Imthorn uit.
Het diepste gat dat ooit al werd gegraven, is het boorgat van Kola in Rusland — 12 kilometer diep.
Theoretisch is het mogelijk. Het diepste punt ooit geboord is zo'n 12km , de aardkorst is 5–70km dik (het dunste onder de zeebodem, het dikste op land). Het is dus theoretisch mogelijk om door de korst heen te boren, hoewel dat dus nog nooit gedaan is.
Eén rondje rondom de wereld telt ruim 40.000 km. In totaal wandelden de deelnemers van De Roze Mars 255.563 kilometer en stapten zo 6,4 keer de aarde rond. De actieve stappers zetten gemiddeld 8.750 stappen en 6,5 kilometer per dag.
De mensen rond de evenaar verplaatsen zich van west naar oost met een snelheid van 1.670 km per uur. (Bij de polen is die snelheid lager.) Maar omdat alles om ons heen even snel beweegt, merken we er meestal niets van dat we ons zo snel verplaatsen.
De aarde draait rond zijn as in 23 uur 56 minuten en 4 seconden. Aangezien de evenaar 40.075 km lang is, beweegt iemand die zich op de evenaar bevindt, zich met een snelheid van 40.075/(bijna) 24 uur = 1.670 km/h. Bij ons, op de 51ste breedtegraad, halen we nog altijd een snelheid van 1.050 km/h.
Als u plotseling met één oog niet kunt zien, mag u tijdelijk niet rijden. Uw hersenen hebben tijd nodig om te wennen aan kijken met één oog. Dit geldt ook als u één oog moet afdekken omdat u dubbelziet. Na minimaal 3 maanden mag u weer rijden.
De dioptriewaarde wordt aangeduid met een positieve (verziend) of negatieve waarde (bijziend). Contactlenzen beschikken doorgaans over een minimale sterkte van -20.00 en een maximale sterkte van +20.00.
Een normaal gezichtsveld met twee ogen is ongeveer 180 graden (met één oog is dat ongeveer 150 graden). De visuele beperking kan niet worden gecorrigeerd door het dragen van een bril of contactlenzen.