De dichtste groep (populatie) leeft in het Paltserwoud in Duitsland, ongeveer 150 km van onze grens. Wetenschappers vermoeden dat de Belgische lynx van daar komt. Al meer dan 25 jaar vermoeden we dat er lynxen leven in België, vooral in het oosten van België: in de Voerstreek en in de Hoge Venen.
Dankzij hun gevlekte vacht kunnen ze zich in alle seizoenen perfect camoufleren. hectare of een tiende van het Belgisch grondgebied zou, volgens schattingen van WWF-België, beschikbaar zijn om in ons land een populatie lynxen te huisvesten van maximaal 30 individuen. lynxen werden geregistreerd in de Karpaten.
De lynx komt voornamelijk voor in berg- of heuvelachtig terrein in grote aaneengesloten bosgebieden van afwisselende samenstelling . Hij heeft een voorkeur voor volwassen, dichtbegroeide naaldwouden en gemengde bossen, met veel bomen en een dichte ondergroei.
Waar komt de lynx voor? Deze roofdieren komen in grote delen van Europa voor, met name in Noord-Europa en Oost-Europa. De katachtige is opvallend schuw. Waardoor er opvallend weinig informatie te vinden is over deze dieren.
Lynxen vormen geen gevaar voor mensen. De zoogdierenexpert raadt aan om afstand te houden. Als u een lynx tegenkomt, wat zeer onwaarschijnlijk is, dan slaat het dier zo goed als zeker op de vlucht. 'Er zijn geen gevallen gedocumenteerd van lynxen die mensen aanvallen.
Roofdier. In mijn leefgebied ben ik samen met de wolf en de bruine beer het grootste roofdier. Ik jaag op grote prooidieren zoals reeën, gemzen en edelherten. Kleine dieren zoals konijnen en vogels, eet ik ook.
Want een wolf kan een hond als concurrent en indringer zien. Aanvallen op loslopende honden komen incidenteel voor. Houdt een hond dus altijd aangelijnd, in een gebied waar wolven leven. Net als voor alle andere wilde dieren geldt: laat geen voedsel achter in de natuur.
De paartijd valt bij de lynx in het begin van de lente. Mama lynx is ongeveer 70 dagen zwanger van haar jonkies. Eind mei worden ze geboren, 1 tot 4 per worp. De welpjes wegen bij hun geboorte maar 300 gram en zullen bijna een heel jaar lang bij mama blijven.
De lynxen lijken op katten, maar zijn zeker niet geschikt als huisdier. Het is zelfs illegaal, daarom zijn de dieren in beslag genomen.
In Midden-Europa maakt de lynx vooral jacht op muizen, hazen, boshoenders en reeën. In Noord-Europa grijpt hij ook vaak rendierkalveren en jonge elanden. In Canada en Noord-Amerika vormen sneeuwhazen het hoofdvoedsel van de verwante Canadese lynx.
Lynxen leven dichtbij de grens van Zuid-Limburg, in de Eifel en de Ardennen. De aantallen lynxen daar zijn echter nog laag. In het midden van Duitsland zijn lynxen geherintroduceerd in de Harz. Vanuit dit gebied verspreiden de dieren zich nu in de omgeving, maar de Harz ligt op grote afstand van Nederland.
De lynx is een langbenige katachtige met grote poten en een korte staart. Zeer kenmerkend zijn de gepluimde oren en de bruine, gevlekte vacht. De korte staart heeft een zwarte punt. Lynxen zijn zeer zeldzaam en schuw.
De lynx is ook een van de beste hoogspringers in het dierenrijk. Lynxen springen vanuit een staande positie twee meter rechtop de lucht in om voorbij vliegende vogels uit de lucht te graaien. Hoe waanzinnig is dat! Van hun gevangen maaltijden eten ze niet eens alles op; lynxen zijn fijnproevers.
De topsnelheid ligt rond de 105 km/uur. Dit houden ze overigens niet lang vol, ze rennen meestal maximaal 60 seconde per sprint.
Het moet afgelopen zijn met het houden van allerlei exotische zoogdieren als huis- of hobbydier. Het kabinet heeft een lijst gepubliceerd met dertig dieren die nog wel gehouden mogen worden. Vanaf 1 januari 2024 wordt het dan verboden om bijvoorbeeld een serval, stokstaartje of luiaard in huis te nemen.
Met de komst van de lijst wordt het straks niet meer mogelijk om exotische zoogdieren te houden, te fokken of te verhandelen en kan illegale dierenhandel en stroperij beter worden tegengegaan. Dit betekent bijvoorbeeld dat dieren als de serval, Russische dwerghamster en de egel niet meer toegestaan worden als huisdier.
Een hond, kat, paard, damhert of dwerghamster mag je overal houden. Anders zit het met de Bengaalse kat bijvoorbeeld, een prachtige kat met luipaardprint. Die mag vrij gehouden worden in Vlaanderen, maar komt niet voor op de Waalse lijst met toegelaten huisdieren.
Onder katachtigen zijn lynxen gemakkelijk te herkennen aan hun gezicht versierd met bakkebaarden, hun driehoekige oren met een plukje zwart haar en hun lichaam met een korte staart en lange benen. Van de minder zichtbare kenmerken hebben lynxen slechts 28 tanden, in plaats van de gebruikelijke 30 bij katten.
Verspreiding. Lynxen komen voor in Europa, Azië en Noord-Amerika, voornamelijk in bergachtige streken en naaldbossen. Door de jacht en verdrijving uit hun leefgebied zijn deze katten met hun kenmerkende oorpluimen tegenwoordig vrij zeldzaam geworden.
De lynx is waarschijnlijk in de loop van het Pleistoceen in Azië ontstaan uit Lynx issiodorensis. Geleidelijk verspreidde hij zich over bijna heel Europa. Wanneer de lynx voor het eerst in ons land verscheen is niet precies bekend - er zijn gewoonweg te weinig vondsten gedaan om dit te kunnen bepalen.
De kangal kan wel erg groot worden, wat ook de reden is voor de sterke beet van deze hond. Dit ras heeft namelijk een kracht van 743 psi. De kangal is niet alleen de hond met de sterkste beet, maar ook nog eens het sterkste hondenras ter wereld!
Al decennia lang hebben de meeste Amerikaanse schapenproducenten grote witte honden gebruikt, zoals de Pyreneese Berghond , de Akbash of Maremma-herdershonden, maar ook Anatolische herders worden gebruikt.
Omdat alle hondenrassen van de wolf afstammen, zijn er nu veel honden die op hun voorouder lijken. Maar de Alaskan Malamute, een van de oudste rassen op aarde, lijkt in gedrag en uiterlijk nog sprekend op een wolf. De Alaskan Malamute staat bekend als een rustige, sociale hond en een harde werker.