− Sterk gekruid eten (kan zorgen dat het eten sneller door de darm gaat en de winderigheid toeneemt; vooral als u er niet aan gewend bent) − Voeding met veel eiwitten en suikers − Romige en vette voeding − Bonen (witte en bruine bonen) − Eieren − Erwten en linzen − Schaaldieren − Noten (vooral pinda's) − Melk en ...
kruisbloemige groentes. Bloemkool, broccoli en spruiten zijn hartstikke lekker, maar zijn ook beruchte stankveroorzakers. 'Dit soort producten maken je winderiger dan ieder ander type voedsel,' aldus Farhadi.
Scheten zijn meestal gezond
Dat scheten soms een enigszins rottende geur hebben hoeft niets te betekenen. Af en toe een wind laten hoort namelijk bij een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel en bepaalde voedingsstoffen kunnen ervoor zorgen dat uw winden viezer ruiken.
Vijfentwintig procent van de scheet komt via je mond weer naar buiten. De andere vijfenzeventig procent verdwijnt op twee manieren: de helft wordt via bacteriën omgezet in chemische stoffen en de andere helft wordt via je darmwand opgenomen in je bloed.
Fructose
Maar bijna alle fruitsoorten bevatten fructose (vruchtensuiker), wat ook kan zorgen voor gassen. Vooral peren, dadels, druiven, rozijnen, ananas, appels en bananen, maar ook kersen en kiwi's. Fructose in gedroogd fruit, zoals gedroogde perziken en abrikozen, tellen ook mee.
Het stinken van winden heeft te maken met een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten. De samenstelling en de geur van het darmgas heeft onder andere te maken met de voeding en de darmflora.
Klachten van winderigheid (scheten) kunnen veroorzaakt worden door: Te veel luchtslikken. Bepaalde voedingsmiddelen. Welke producten extra winderigheid kunnen veroorzaken verschilt van persoon tot persoon en hangt ook af van de hoeveelheid die iemand eet.
Als je een scheet te lang ophoudt, zal hij opnieuw opgenomen worden in je bloed. Na een hele reis door je lichaam en zonder andere uitweg, zal het pakketje lucht uiteindelijk ontsnappen via je mond.
Overigens laten de meeste mensen vooral 's nachts winden. Het lichaam ontspant zich dan tijdens de slaap en het gas kan heel gemakkelijk naar buiten. Overigens kunnen maar weinig mensen het waarderen dat er in hun buurt winden worden gelaten. Dat heeft met twee dingen te maken: de stank en het geluid.
Stille scheten
De lucht is niet te harden. De geur die je ruikt, wordt veroorzaakt doordat jouw lichaam de zwavel in deze producten afbreekt. Deze zwavellucht komt dan vrij en dit veroorzaakt de onaangename geur. De geur van jouw wind is onvoorspelbaar, het hangt af van de samenstelling van jouw darmflora.
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Het zal voelen alsof je je spieren aanspant bij het laten van een scheet, maar juist door je spieren te ontspannen kunnen de opgehoopte darmgassen je lichaam verlaten. Helaas verbrandt je er geen calorieën mee, maar je doet er goed aan je scheten niet in te houden.
Scheten laten doet ieder mens, zo'n 12 tot 25 per dag. Wist jij dit al over winden?
Een scheet heeft een temperatuur van gemiddeld 37 graden Celsius. Gemiddeld laten we per dag tussen de 10 tot 20 scheetjes, dat komt neer op ongeveer een halve liter aan scheten per dag. De meeste scheten laten we in onze slaap aangezien we onze scheten overdag vaak inhouden (althans: dat proberen de meesten).
Probeer regelmatig en gezond te eten. Dat betekent: wees matig met koffie en alcohol, eet veel vezels (volkoren brood, groente en fruit) en drink minimaal twee liter per dag. Probeer rustig te eten en goed te kauwen. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
Naarmate mensen ouder worden neemt het aantal winden toe, wat onder meer het gevolg is van een afname van de hoeveelheid spijsverteringssappen, waardoor voedsel minder goed wordt verteerd. Bovendien neemt de kracht van de bekkenbodemspieren af, waardoor men winden moeilijker kan inhouden.
"Onderzoek heeft niet aangetoond dat gasproductie genderspecifiek is", vertelt Staller. Zowel dames als heren kunnen zo'n twintig scheten per dag laten en dat is volgens hem hartstikke normaal.
Hoeveel scheten is 'normaal'?
De gemiddelde persoon heeft per dag ongeveer 0,5 tot 1,5 liter gas in zijn spijsvertering hangen, volgens gastro-enteroloog Kyle Staller. De werkelijke hoeveelheid gas die je er uit werkt, varieert echter, en artsen kunnen er moeilijk een exact aantal op zetten.
Iedereen laat scheten. Sterker nog: een mens laat gemiddeld zo'n tien tot vijftien scheten per dag. Heel normaal én gezond!
Het inhouden van winden kan namelijk leiden tot uitstulpingen van de darmen en de giftige darmgassen kunnen door opname in de bloedbaan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. Daarnaast kan het ook leiden tot buikkrampen. Moet je er dus eentje laten en ben je niet alleen? Loop dan even naar de wc.
Een scheet inhouden
Een ingehouden scheet kan geen kwaad, maar je kan wel buikpijn krijgen. Dus gun je scheet de frisse lucht!
Miryam beantwoordt de webvraag: Wat gebeurt er met je lichaam als je geen boeren en scheten meer kunt laten? Er komt lucht in je darmen doordat bacteriën het voedsel gaan verteren. Wanneer je geen boeren of scheten kunt laten knap je uiteindelijk uit elkaar. Dus boeren en winden moet je maar gewoon laten.
Molenaar noemt tien dagen het maximum: "Daarna moet je opgenomen worden, want dan loop je de kans dat de endeldarm scheurt. De ontlasting kan dan in je buik komen en dat is levensgevaarlijk. Als je niet binnen vierentwintig uur behandeld wordt, is het afgelopen."
Drink voldoende.
Verstopping kan namelijk gepaard gaan met winderigheid. Vermijd producten die voor extra gasvorming zorgen, zoals koolzuurhoudende frisdranken, en bier. Ook lightproducten kunnen boosdoeners zijn, met name omdat zoetstoffen als sorbitol, xylitol en maltitol kunnen leiden tot winderigheid.
Vezels van rauwe groenten en spijsverteringsklachten
Rauwe groenten die rijk zijn aan cellulose (rode bieten, wortels, kolen, spinazie, het vel van tomaten …) zijn bijzonder moeilijk verteerbaar. Wij hebben immers geen enzymen om deze onoplosbare vezel af te breken.