Kook een grote pan met water en voeg hier azijn of bleekmiddel aan toe en giet dit in de afvoer waar de rioolvliegjes zich bevinden. Door het kokende water zullen de rioolvliegjes dood gaan en door het bleekmiddel of azijn zullen je leidingen weer schoon worden en niet meer stinken.
Volwassen rioolvliegjes leven niet langer dan drie weken. Dat klinkt fantastisch maar helaas vermenigvuldigen ze zich wel erg snel.
In de tuin. Je kunt rioolvliegjes ook in je tuin aantreffen. Ook daar komen ze op stilstaand water af, bijvoorbeeld na een regenbui in bloembakken, emmers of de dakgoot.
Zuiveringszout, ook wel baking soda genoemd, is een reinigingsmiddel en doodt bacteriën. Maak een mengsel van zuiveringszout en azijn en giet deze mix door de afvoeren. Het mengsel doodt de aanwezige motmuggen en maakt tegelijkertijd de afvoeren schoon.
Met een hogedrukspuit - gevuld met een mengsel van water en insecticide - behandelt de bestrijder alle broedplaatsen. De eitjes en de larven van de rioolvliegjes sterven vrijwel meteen. De rioolvliegjes zelf zullen binnen twee tot drie dagen ook allemaal dood zijn.
De rioolvliegjes zijn op zichzelf niet schadelijk, maar doordat zij zich met bacteriën en schimmels voeden kunnen zij deze ook verspreiden. Bijvoorbeeld als ze op uw voedsel of aanrecht belanden. Bij een plaag blijven de mugjes namelijk niet netjes op 1 plek, maar verspreiden zij zich door uw huis.
Vleesetende plant. Haal een vleesetende plant in huis, zoals bijvoorbeeld de Bekerplant of de Venus vliegenval. Vleesetende planten lokken hun prooien (insecten dus) met een heerlijke nectar-geur en eten ze vervolgens op.
Hoe komen rioolvliegjes in huis? Rioolvliegjes komen meestal binnen dankzij andere rioolproblemen. Zo kruipen zij bijvoorbeeld door kapotte leidingen, om vervolgens door een open afvoer uit te komen in een keuken of badkamer. Lekt er een leiding in de kruipruimte, dan heb je evengoed kans op een plaag.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Heb je rioolvliegjes in je woning? Dan kun je ze best 's avonds ontdekken. Rottend organisch materiaal planten, bladeren en fruit zijn hun favoriete voedsel. Overdag rusten ze in de schaduw op muren en wanden.
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
Motten leggen eitjes in kleding of levensmiddelen, afhankelijk van de soort. De larven vreten vervolgens het textiel of het voedsel aan. Het zijn dus niet de motjes zelf, maar hun kinderen die zorgen voor eventuele schade in je woning of bedrijf.
Het tweede bestrijdingsmiddel dat hoogstwaarschijnlijk ergens in je keuken ligt is kaneel. Geen zorgen; kaneel is niet schadelijk voor de plant. Door twee eetlepels kaneel te mengen met één liter gekookt water creëer je een mengsel dat de larven in de grond aanpakt.
Wanneer u kaneel licht over grond verspreidt, gaat het schimmels en paddenstoelen in de bovenlaag tegen. Ook tegen schimmels op potgrond en planten zelf kan kaneelpoeder gebruikt worden. Gebruik er in de tuin echter niet teveel van, want als kaneel te diep in de bodem komt, kan het ook nuttige bodemschimmels doden.
Rouwvliegjes komen op organisch / plantaardig materiaal af, waaronder plantenbakken, potgrond, vazen met verwelkte bloemen en kamerplanten. De rouwvliegjes voeden zich met dode plantenresten, maar de larven vreten aan de hals van de wortels waardoor deze afsterven.
Zet een geurig kruidenplantje in de buurt van je fruit. De vliegjes houden niet van de geur van basilicum, dille of salie. Of leg wat kruidnagels, knoflook of takjes lavendel tussen het fruit: ook die geur vinden ze vies. Zet ramen of deuren tegen elkaar open, fruitvliegjes houden niet van tocht.
Motten worden vooral aangetrokken tot rustige en donkere plekjes waar ze rustig hun eitjes kunnen leggen. Textielmotten houden er bijvoorbeeld van om in de kledingkast of op zolder tussen opgeborgen kleding te gaan zitten en de vrucht- en meelmot verkiezen de voorraadkast.
Een halfuurtje is voldoende, daarna kan je het textiel gewoon wassen in de wasmachine, zoals normaal. Iets meer omslachtig is het gebruik van een emmer met 50 % azijn en 50 % heet water om in je kleerkast te plaatsen.
Het popstadium duurt 2-6 weken. De volwassen bruine huismotten leven ca. 2 weken en vliegen van juni tot augustus, al kunnen ze in verwarmde ruimten het hele jaar worden waargenomen.
Oorzaak van rioolvliegjes
Rioolvliegjes - oftewel: motmuggen - komen meestal in de zomermaanden voor. Ze zoeken dan plekken in of rond je woning op waar rottend, vochtig, organisch restafval ligt. Daar leggen zij dan eitjes in. Hoe warmer het is, hoe sneller deze eitjes uitkomen.
Ze zijn dol op de geur van alcohol en azijn, en ze komen af op rottende en gistende producten zoals overrijp fruit. Hier legt het wijfje dan zo'n 300 tot 900 eitjes in om ervoor te zorgen dat de larven genoeg voedsel hebben. Deze eitjes komen na een dag uit.
Vliegen kunnen door ventilatieroosters of andere kleine openingen je huis binnenkomen. Je kunt deze openingen ook afschermen met horren zodat er wel lucht doorheen kan komen, maar geen vliegen. Vul scheuren, kieren en ruimtes rondom buizen.
Rouwvliegjes zijn te herkennen aan hun zwarte hoofd, donkere vleugels en lange voelsprieten. Ze zijn 2 tot 3 mm groot en komen voornamelijk als de aarde rondom de plant erg nat is. De rouwvliegjes worden aangetrokken door vochtigheid, ontbindend organisch materiaal en hoge temperaturen.