Activiteiten die je hart sterker maken, zijn aerobe trainingen. Daarbij moet je denken aan fietsen, hardlopen, wandelen, zwemmen, roeien, aerobics – dat soort sporten. Experts adviseren om drie tot vijf keer per week zo'n aerobe training te doen.
Kraanwater beschermt je hart
Het American Journal of Epidemiology toont in een 6-jaar durend onderzoek aan dat mensen, die dagelijks meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans hebben op een hartaanval.
Bekende hart- en vaatziekten zijn hartkramp, hartinfarct, beroerte en etalagebenen. Uw risico hierop is verhoogd bij roken, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes, nierschade, reuma, hart- en vaatziekten in uw familie, veel stress.
Zout en hoge bloeddruk
Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloedruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Voeg geen of weinig zout of zoute smaakmakers toe aan de maaltijden. Vermijd kant-en-klare producten, die bevatten vaak veel zout.
Rood fruit voor je hart
Rode vruchten zoals aardbeien, bosbessen en frambozen zitten vol met antioxidanten. Deze stoffen verlagen de bloeddruk en verkleinen daarmee ook de kans op hart- en vaatziekten.
Een inspanningstest wordt meestal op de fiets (hometrainer) gedaan. Soms is het mogelijk de test op een loopband te doen. Tijdens de test krijgt iemand plakkers (elektroden) op de borst. Die zijn verbonden met het ECG-apparaat om hartfilmpjes te maken.
Het eten van enkele porties (ongezoete) yoghurt per week hangt samen met een lager risico op sterfte door hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek.
Vitamine K zit vooral in kaas, kwark en groene groentes. Door het eten van gezonde voeding met veel vitamine K draag je bij aan het gezond houden van je hart en bloedvaten. Mocht het even niet lukken met voeding, dan kan een supplement met vitamine K een uitkomst bieden!
Appels zijn goed voor je hart
Een reden hiervoor is dat de fruitsoort veel oplosbare vezels bevat, wat kan helpen om het cholesterolniveau te verlagen.
Het meest geschikt zijn sporten waarbij je je conditie kunt opbouwen, zoals joggen, fietsen of Nordic Walking. Bij deze sporten kun je zelf de intensiteit van de inspanning aanpassen op je mogelijkheden. Ook roeien of fitness zijn aan te raden.
Eenmaal afgestorven hartcellen vormen zich in het volwassen hart niet opnieuw, waardoor het hart niet voldoende kan herstellen na een hartaanval of andere beschadiging. De harten van pasgeboren baby's daarentegen zijn beter in staat zichzelf te repareren door nieuwe hartspiercellen te vormen.
Hoe kun jij het beste je hartslag verlagen? Als je matig intensief traint en overtraining en stress weet te voorkomen, zal je rustpols dalen.Voldoende slapen en drinken helpen ook, evenals het (niet) consumeren van bepaalde producten. Voor je hart zijn omega 3-vetzuren goed, cafeïne is dat bijvoorbeeld niet.
Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
Goed om te weten
Groene en zwarte thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. We adviseren volwassenen om dagelijks 3 koppen groene of zwarte thee te drinken, zonder suiker. Er zit wel cafeïne in thee, dus overdrijf het niet. De één kan beter tegen cafeïne dan de ander.
Het drinken van 2 à 3 kopjes koffie per dag hangt samen met een lager risico op hartaandoeningen en gevaarlijke ritmestoornissen. Ook lijkt er een verband te zijn met een langer leven. Dat zijn de resultaten van 3 opeenvolgende studies, gepresenteerd op het congres van het American College of Cardiology.
Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden.
producten met cafeïne (koffie, thee, cola, energiedrankjes en chocola)een zware maaltijd. roken. alcohol en drugs (vooral XTC en cocaïne)
Studie waarschuwt voor langdurig gebruik van pijnstiller paracetamol: 'Vooral oppassen bij bloeddruk- en hartpatiënten' Mensen met een hoge bloeddruk die langdurig gebruik maken van paracetamol zouden hun risico op hartaanvallen en beroertes kunnen verhogen, zo suggereert een studie.
Bij hartfalen pompt uw hart minder bloed rond dan normaal. U wordt snel moe als u zich inspant.U voelt zich snel buiten adem en benauwd.Uw voeten en enkels worden dikker.