De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert een grenswaarde van 6 ppm bij continue blootstelling.Oplopend naar 26 ppm bij 1 uur per dag. Een defecte cv ketel zorgt voor een concentratie van 30.000 ppm, met een acute koolmonoxidevergiftiging tot gevolg.
De grenswaarde van een gas is het 8-uur gemiddelde. Dit is de concentratie van een gas (in ppm) die je gemiddeld over 8 uur mag “zien”, rekening houdend met een werkweek van 40 uur over een ganse arbeidscarrière. De grenswaarde van koolmonoxide is amper 20 ppm!!!
Concentraties in de lucht. Het natuurlijk CO-gehalte in de omgevingslucht bedraagt ongeveer 0,2 ppm (parts pro million).
Koolmonoxide (CO) is een gevaarlijk gas. U kunt het niet ruiken, proeven of zien. Als u koolmonoxide inademt kunt u klachten krijgen, zoals hoofdpijn, misselijkheid en moeheid. Als u teveel koolmonoxide inademt kun u bewusteloos raken en zelfs overlijden.
Het advies is om minimaal 1 melder op te hangen. namelijk in de ruimte van de CO-bron. Wanneer je meerdere CO-bronnen in huis hebt, kan je het beste in elk van die ruimtes een koolmonoxidemelder hangen. Toch kan het voorkomen dat je de melder niet af hoort gaan wanneer deze bijvoorbeeld op zolder hangt.
Hoe herken ik koolmonoxide in huis? Koolmonoxide kun je niet zien, ruiken of proeven. Symptomen die kunnen duiden op een koolmonoxidevergitiging zijn: Verwardheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, kortademigheid en krampen.
Aan het plafond
-Op een horizontale afstand tussen 1 en 3 meter van de CO-bron. -Centraal in de ruimte. -Op minimaal 30 centimeter van omliggende muren. -Niet naast aanwezige luchtinlaten of luchtuitlaten of andere objecten aan het plafond.
Deze dingen kunnen erop wijzen dat er koolmonoxide in de ruimte aanwezig is: Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, sufheid, duizeligheid, vermoeidheid, bewusteloosheid, een versnelde hartslag en braken. De klachten nemen langzaam af zodra je naar buiten gaat.
CO wordt voornamelijk geëlimineerd door uitademing. Als de inademing van CO-gas stopt, zal het HbCO zal zich in de longen weer splitsen en de CO zal progressief uitgeademd worden.
Hoe goed uw neus ook is, koolmonoxide ruikt u niet. Ook kunt u koolmonoxide niet in de lucht proeven. Gelukkig zijn er wel manieren om een onvolledige verbranding te herkennen. Als een gastoestel niet goed werkt, is de vlam oranje in plaats van blauw.
CO belemmert dat zuurstof vervoerd wordt in het lichaam. Een hoge CO-waarde in de lucht is dodelijk. CO2 is in beperkte mate aanwezig in onze atmosfeer en is minder schadelijk. Een hoge CO2-waarde veroorzaakt hoofdpijn, sufheid en concentratiestoornissen.
CO2-gehalte in huis
Een goede indicatie van de luchtkwaliteit in huis is het CO2-gehalte. In een niet-geventileerde ruimte waar mensen verblijven en CO2 (koolstofdioxide) uitademen loopt het CO2-gehalte langzaam op. Een maximum van 800 ppm (parts per million) is ideaal, 1.000 ppm acceptabel en 1.200 is de bovengrens.
CO of koolstofmonoxide is een gevaarlijk reuk- en kleurloos gas dat jaarlijks dodelijke slachtoffers maakt. Het ontstaat bij een onvolledige verbranding van brandstoffen als gevolg van een slecht werkende brander, de slechte installatie of onderhoud van uw toestel, of een slecht functionerende schoorsteen.
CO of koolstofmonoxide: is een gevaarlijk, reukloos en onzichtbaar gas; is in een zeer lage concentratie (<0.001%) aanwezig in de atmosfeer; ontstaat bij de verbranding van brandstoffen die koolstof (C) bevatten, zoals kolen, hout, olie of gas.
De grenswaarde is de maximaal toegestane concentratie van een (gevaarlijke) stof in de individuele ademhalingszone van een werkende. De stof kan voorkomen als gas, damp, deeltje, aerosol of vezel. De grenswaarde geldt voor een gedefinieerde referentieperiode (meestal 8 uur en/of15 minuten).
CO kan samen met lucht een explosief mengsel vormen, maar dit gebeurt enkel bij concentraties die enkele malen de dodelijke dosis overtreffen (tussen 12,5 en 74,2 %). Wanneer CO gas zich bij brand opstapelt in gesloten ruimtes, kan dit echter wel een reëel gevaar betekenen.
Koolstofmonoxide is giftig, kleurloos en reukloos. Hierdoor is het erg gevaarlijk. Het gas is fractioneel lichter dan lucht.
Wanneer de verbranding door gebrek aan zuurstof onvolledig is, ontstaat koolstofmonoxide (CO). De belangrijkste CO-bronnen in een woning zijn die waar een brandstof op basis van koolstof (hout, kolen, olie, gas, petroleum...) gebruikt wordt voor verwarmingsapparaten, warmwatertoestellen, oven of fornuis.
Bij blootstelling aan zeer hoge concentraties CO kan onmiddellijke ademhalingsstilstand optreden. Bij een minder ernstige blootstelling vertoont het slachtoffer tekenen van malaise met misselijkheid, duizeligheid en hoofdpijn. In dit stadium zou men kunnen denken aan een voedselintoxicatie of een opkomende griep.
Naast dat koolmonoxide ook in andere apparaten kan ontstaan, kan het altijd vanaf buiten via muren of ramen een woning binnentreden. Ook bij lage concentraties kan koolmonoxide zorgen voor lichamelijke krachten.
Als er in de ruimte een kachel, CV ketel of geiser bevindt, plaats dan de koolmonoxidemelder boven dit apparaat of tegen het plafond. Koolmonoxide zal in dit geval namelijk wél stijgen door de warme lucht en zal als eerste dus naar het plafond gaan. Als daar een CO-melder hangt word je op tijd gewaarschuwd.
Is een CO-melder verplicht? Nee, een CO-melder in je woning is niet verplicht. Wel is het heel sterk aan te raden, omdat een CO-melder het enige middel is dat je kan waarschuwen bij een te hoge concentratie koolmonoxide in je woning.
Koolmonoxide is een gas dat bijna net zo zwaar is als zuurstof. Daardoor mengen de twee gassen snel. Zoals warme lucht omhoog gaat in een hete luchtballon, gaat warme koolmonoxide uit bijvoorbeeld een cv ketel ook omhoog.