Een gezonde hond heeft per dag tussen de 40-60 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur aan vocht nodig om te kunnen leven. Een kleine hond heeft wat meer nodig dan een grote hond. We zeggen dat een hond teveel drinkt als hij meer dan een liter per tien kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt.
Dit kan een nierprobleem, leverprobleem of een hormonale stoornis (ziekte van Cushing) zijn. Maar ook suikerziekte, een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen.
Water drinken is essentieel voor de gezondheid van je hond.
Ververs het water in de drinkbak elke dag en zorg dat je hond voldoende water tot zijn beschikking heeft. Merk je dat jouw hond niet zo'n drinker is, dan kun je overwegen om de brokken te wellen in water.
Hoe vaak moet een hond plassen? Simpel gezegd, volwassen honden moeten over het algemeen drie tot vijf keer per dag naar het toilet, en de meeste dierenartsen raden een maximale periode van zes tot acht uur aan tussen toiletbezoeken.
Koolzuurhoudende dranken met cafeïne en suiker zijn verboden terrein voor honden. Het effect van suiker hebben we al besproken. En ook het risico op cafeïnevergiftiging. Een klein slokje kan geen kwaad, maar liever dus niet.
Ook de temperatuur van het water is van invloed; honden hebben vaak een voorkeur voor water op kamertemperatuur. Van te veel water ineens en te koud water drinken kan een hond diarree of maagproblemen krijgen. Dus idealiter geef je je hond kleine hoeveelheden lauw water.
De meest waarschijnlijke verklaring voor de voorkeur voor regenwater van honden, heeft te maken met geur. Honden hebben een sterk afgesteld reukvermogen en regenwater zal een interessantere geur hebben dan kraanwater wanneer het in contact komt met de omgeving.
Een gezonde hond heeft per dag tussen de 40-60 ml per kg lichaamsgewicht per 24 uur aan vocht nodig om te kunnen leven. Een kleine hond heeft wat meer nodig dan een grote hond. We zeggen dat een hond teveel drinkt als hij meer dan een liter per tien kilogram lichaamsgewicht per dag drinkt.
Loop het laatste rondje vlak voordat jullie gaan slapen en zorg dat in ieder geval één van de uitlaatrondes minimaal een half uur duurt. Extra tip: Wacht met je hond uitlaten tot minimaal een uur na zijn maaltijd om de kans op een maagtorsie te verkleinen.
Pups: één uur per elke maand (dus een pup van drie maanden kan drie uur wachten) Volwassen honden: Van één jaar en ouder: maximaal acht uur, maar idealiter niet meer dan zes uur. Senior honden van acht jaar en ouder: Afhankelijk van grootte en gezondheid, verschilt van twee tot zes uur.
De ziekte van Cushing bij de hond betreft een aandoening waarbij de bijnieren te veel hormoon aanmaken. Het is een ziekte die zeer vaak bij de hond voorkomt, met name kleine hondenrassen. Bij de ziekte van Cushing wordt er teveel cortisol aangemaakt in de bijnieren van de hond. De bijnieren maken o.a. cortisol aan.
Voerbak schoonmaken
Je kunt de voerbak het beste dagelijks schoonmaken met heet water en zeep. Daarnaast kun je ook beter een keer per week een grote schoonmaak houden. Dit doe je door de bak tien minuten te laten weken in heet water met een scheutje bleek. Spoel de bak vervolgens goed af en hij is schoon.
Een goed hondenzwemvest kan verdrinking voorkomen! Het is daarom een onmisbaar veiligheids-hulpmiddel op een boot en bij hondenwatersport en een aanrader voor honden die niet kunnen zwemmen en mee gaan naar het water. Een zwemvest is ook een nuttig hulpmiddel bij het aanleren van zwemmen.
Plast of drinkt hij vaker of meer dan normaal? Dit zijn veelvoorkomende symptomen bij honden en kunnen het gevolg zijn van verschillende ziekten. Te denken valt aan onder andere: urineweginfectie, diabetes, baarmoederontsteking en nierproblemen.
Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.
Gezonde ontlasting is vast van vorm, heeft een (donker)bruine kleur en geen indringende geur. Een 'goede drol' pak je dus gemakkelijk op, is niet keihard en niet te zacht. Je viervoeter hoort per dag gemiddeld een à twee keer te poepen.
Een puppy (t/m 6 maanden) slaapt ongeveer 18 tot 20 uur. Dit heeft de pup nodig om te groeien, maar ook om alle prikkels te verwerken. Een jonge hond (vanaf 6 t/m 24 maanden) slaapt ongeveer 16 tot 18 uur. Een volwassen hond slaapt ongeveer 16 uur.
Soms kan een hond die ontspannen is ook een knipoog geven. Dit is een vriendelijk gebaar. We noemen deze ontspannen ogen “zachte ogen” Je ziet bij deze hond dat zijn hele uitdrukking zacht, vriendelijk en ontspannen is. De oren staan vaak wat naar de zijkant of naar voren en de staart hangt er ontspannen bij.
In tegenstelling tot mensen kan een hond niet zweten. Door te hijgen kan een hond zijn lichaamstemperatuur reguleren. Bij warme weersomstandigheden of vlak na een forse lichaamsinspanning is het dus heel normaal wanneer je hond veel hijgt.
Suikerziekte kun je herkennen doordat je hond erg veel dorst heeft, veel plast en veel eet maar toch afvalt. Het teveel aan glucose (suiker) dat in het bloed aanwezig is, zal via de nieren afgevoerd worden. Glucose onttrekt echter vocht aan het lichaam waardoor de hond meer gaat plassen en dus ook meer dorst krijgt.
Hij wordt oud, maar wanneer is een hond oud ofwel senior? Vaak wordt gesteld dat een hondenjaar gelijk staat aan zeven mensenjaren, echter dit verschilt per ras of grootte. Gemiddeld ligt de leeftijd waarop uw hond senior wordt rond zijn 7e levensjaar.
Ondiep slootwater en stilstaand water kunnen botulisme veroorzaken. Botulisme is een vergiftiging door het vergif botuline waaraan vooral watervogels en vissen sterven maar het kan ook gevaarlijk zijn voor honden. In het begin gaat het vooral gepaard met spierverlamming.
Wat is de ziekte van Weil bij honden? De ziekte van Weil bij honden is een (bacteriële) infectieziekte die wordt overgebracht door de bruine rat via de leptospirose-bacterie. Vooral honden die zwemmen of in een gebied wonen met water lopen kans op besmetting. Honden worden echt ziek.
Honden kunnen tijdens het zwemmen of drinken besmet water binnenkrijgen. De symptomen horende bij een besmetting kunnen al binnen korte optreden. Maar het kan ook een aantal dagen duren voordat de eerste symptomen optreden. Symptomen zijn: ademhalingsproblemen, loomheid, veel kwijlen, braken.