Wijn bewaren zonder kelder Het enige wat u hoeft te doen is een geventileerde plaats in uw huis te vinden die de wijn zoveel mogelijk beschermt tegen licht, droogte, temperatuurschommelingen en trillingen. Dit kan een plaats in een garage zijn, een kelder of kelder, een ongebruikte kamer, een opslagruimte, etc.
Wijn kan het best liggend worden bewaard om de kurk niet te laten uitdrogen.Bewaar de flessen in een donkere en relatief koele omgeving waar de temperatuur niet schommelt. Het beste is een bewaartemperatuur tussen de 10 en 13°C, maar iets hoger of lager mag ook.
Het ontbreken van een kelder betekent niet dat er geen geschikte opslagplekken zijn. Vermijd plekken met grote temperatuurschommelingen. Denk aan donkere kasten, voorraadkasten of opslagruimtes onder de trap . Houd wijn uit de buurt van direct zonlicht en warmtegenererende apparaten.
Wijn moet koud, donker en stabiel bewaard worden.
Dus doe het rustig aan - het komt wel goed. Als je de beschikking hebt over een kamer of zelfs een kelder, behoor je tot de gelukkigen die een echte wijnkelder kunnen inrichten met wijnrekken en alles erop en eraan.
De ideale temperatuur is constant 12°C. De factor 'constant' is zeer belangrijk. Beter altijd 17°C dan een kelder waarin de temperatuur jaarlijks schommelt tussen 8°C en 19°C. Deze schommelingen doen de druk in de fles stijgen en zal de kurk beschadigen.
Elke wijnprofessional zal u vertellen dat schommelende temperaturen een van de slechtste dingen zijn voor uw wijn. Op dezelfde manier zal het bewaren van wijn in een constant warme omgeving, zoals een garage of zolder op het westen, uw wijn letterlijk koken, wat resulteert in slappe 'bedorven fruit'-smaken .
Als de temperatuur te hoog is, kan de wijn snel verouderen en bederven. Als de temperatuur te laag is, kan de wijn bevriezen en kunnen de kurken uitdrogen en krimpen, waardoor er lucht in de fles komt en de wijn oxideert. Een vochtigheidsgraad tussen 60% en 80% is ideaal voor het bewaren van wijn.
Flessen moeten op een koele, donkere plek worden bewaard met minimale tot geen trillingen. Ik bewaar mijn wijn in een inloopkast in mijn appartement.
Rode wijn moet op kamertemperatuur bewaard worden, en hierbij gaat het meestal tussen de 18 en 21 graden. Toch is er een verschil per rode wijn wat de ideale temperatuur voor bewaren is. Zo kan een frisse en fruitige rode wijn het beste tussen 14 tot 16 graden bewaard worden.
Kelders zijn bijzonder geschikt voor het opslaan van voedselvoorraden in blik, fles of pot. Zolang het er droog is, is het ook een prima plek om aardappels en andere houdbare verse etenswaren te bewaren. Maar eigenlijk is het af te raden om een depot of archief in een kelder in te richten.
Blootstelling aan licht, met name UV-licht, kan chemische reacties veroorzaken die de wijn bederven, wat leidt tot wazigheid en ongewenste smaken. Zelfs fluorescerend en gloeilamplicht kunnen uw flessen op den duur beschadigen. Om deze reden is het het beste om wijn op een donkere, koele plaats te bewaren, uit de buurt van ramen en direct zonlicht.
Helaas is dat vaak niet het geval , vooral als u van plan bent de wijn voor langere tijd te laten rijpen. Deze plekken kunnen gevoelig zijn voor wisselende temperaturen (met name garages), overmatige trillingen en vochtigheid – die allemaal een nadelig effect hebben op de manier waarop een wijn rijpt.
Over het algemeen kun je een witte wijn met een schroefdop maximaal 2-3 jaar ongeopend bewaren, afhankelijk van het type wijn en de omstandigheden waar je ze in bewaart. Het beste voor je wijnen is om de omstandigheden waar ze in liggen, optimaal in te stellen.
De meeste rode en witte wijnen blijven na opening nog 3 tot 4 dagen goed, mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard. Ja, ook een geopende fles rode wijn kan je best in de koelkast zetten, hier blijven de smaak en aroma's beter behouden.
Door het uit de zon te houden, kunt u ervoor zorgen dat uw wijn beschermd is. Qua temperatuur wilt u ervoor zorgen dat uw wijn ergens wordt opgeslagen waar de temperatuur tussen de 45-65 graden Fahrenheit blijft . U wilt er ook voor zorgen dat de luchtvochtigheid rond de 70 procent ligt.
De ideale bewaartemperatuur voor wijn ligt tussen de 10 en de 14 graden Celsius. De beste temperatuur voor wijn is 12 graden. Maar zonder koeling is het best moeilijk om een constante temperatuur van 12 graden te creëren. Daarom wordt wijn vaak bewaard in (wijn)kelders.
Opslaghoek
Wijnflessen moeten altijd horizontaal worden bewaard, in een hoek van 45º met de kurk naar beneden, of ergens ertussenin . Hierdoor blijft de wijn constant in contact met de kurk en komt er geen lucht in de fles.
Vochtigheid ruïneert niet alleen etiketten, het kan ook kurken zodanig beschadigen dat ze lucht in de fles laten en de wijn oxideren. Kortom, de zolder en de garage zijn geen goede plekken om wijn te bewaren vanwege temperatuurschommelingen en de keuken is ook veel te warm.
Wijn kan het beste vrij van trillingen worden gehouden . Als wijn vaak wordt verplaatst, versnelt dit de chemische reacties, waardoor de wijn bederft. Het is raadzaam om flessen op hun kant te houden, zodat kurken vochtig en opgezwollen blijven, zodat er geen lucht in de wijn komt.
Waarom zou ik een wijnrek gebruiken? Of u nu een verzameling van 10 of 1000 wijnflessen hebt, wijnrekken bieden een oplossing om wijnflessen veilig en op de juiste plaats op te bergen . Wijnrekken zijn de handigste manier om uw wijn op te bergen en te organiseren.
Ongeschikt warme of koude temperaturen zijn een zekere manier om wijn te bederven . Over het algemeen is de ideale temperatuur voor lange- of kortetermijnopslag van wijn ongeveer 55ºF (13ºC), maar dit kan per wijn verschillen.
Bewaar in je kelder alleen spullen die tegen vocht kunnen. Papier, kleding of elektrische apparaten zijn bijvoorbeeld geen goed idee. En bewaar geen spullen op de grond. Maar zet ze hoog en droog in bijvoorbeeld een stellingkast of op een vlonder.
Wijnkelders beschermen alcoholische dranken tegen potentieel schadelijke invloeden van buitenaf, door duisternis, constante temperatuur en constante vochtigheid te bieden . Wijn is een natuurlijk, bederfelijk voedingsproduct dat ontstaat door fermentatie van fruit.