Als je graag chocolade wilt eten, is pure chocolade een betere keuze tijdens het afvallen dan de andere soorten chocolade. Het bevat namelijk minder calorieën. Daarnaast bevat pure chocolade minder suikers. Hoe puurder de chocolade hoe minder calorieën en suiker het bevat.
In pure chocolade zit veel minder vet en suiker dan in melkchocolade. Kies daarom tijdens jouw dieet voor chocolade die minstens 75% cacao bevat.
Chocolade nr. 1 in dit lijstje is KitKat. 1 reepje van deze chocolade bevat maar 54 calorieën.
Wil je écht gezonde chocolade eten? Kies dan voor een reep met meer dan 70% cacao. De beste antioxidanten krijg je namelijk binnen vanaf 85 procent, maar als dat te bitter voor je is, zijn 60 en 70 procent een prima alternatief.
In melkchocolade zit 50 tot 60 procent suiker en ruim 30 procent verzadigd, ongezond vet, in pure chocolade zit weliswaar minder suiker maar des te meer vet. Daardoor zitten er in pure chocolade ongeveer evenveel calorieën als in melkchocolade, dus beter voor de lijn is pure chocolade ook niet.
Rauwe chocolade is gezonder, dat stofje flavonoïde is hier beter behouden door een andere bereiding. Wat betreft de verzadigde vetten, dit zit dus wel meer in pure chocolade. Dit komt door de cacaoboter. En hoe puurder de chocolade, des te minder suikers het bevat.
Donkere chocolade helpt donkere vlekken en pigmentatie te verminderen en houdt de huid stralend en gezond . Het werkt ook om de vochtigheid van de huid terug te brengen en vast te houden, verbetert het collageengehalte en stimuleert de bloedsomloop, wat allemaal helpt om de verschijning van fijne lijntjes en rimpels te vertragen.
Pure chocolade in uw dieet
Pure chocolade vermindert de behoefte aan suiker en zorgt ervoor dat je je voller voelt, waardoor het de perfecte snack is voor mensen die bewuster omgaan met hun figuur. Chocolade heeft ook een positief effect op onze stemming en mentale gezondheid, wat essentieel is voor het bereiken van gewichtsverliesdoelen.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet, ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Er zit 2,4 gram vet in 1 blokje (7 gram) pure chocolade, waarvan 1,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Pure chocolade : Vaak geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, wordt pure chocolade over het algemeen beschouwd als de beste optie voor degenen die calorieën tellen. Hoe hoger het cacaogehalte, hoe lager de suiker en dus hoe minder calorieën.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Wat vult goed en heeft weinig calorieën? Voor een vol gevoel kun je het beste volkorenproducten zoals brood, pasta en zilvervliesrijst, groenten, peulvruchten, mager vlees, vette vis, noten, zaden en avocado's eten.
Uit onderzoek is gebleken dat pure chocolade, rijk aan polyfenolen, een gunstig effect heeft op de vet- en koolhydraatstofwisseling en op het verzadigingsgevoel. Ook is de hypothese geopperd dat een kleine, zoete snack de trek in eten vermindert en daardoor kan bijdragen aan gewichtsverlies.
Chocolade
De pure variant bevat de minste calorieën: 55 kcal voor twee blokjes.
Uit een onderzoek onder vrouwen met zowel een gezond gewicht als obesitas, die een uitgebalanceerd dieet volgden met twee porties pure chocolade per dag, bleek dat de tailleomvang aanzienlijk kleiner was dan bij een dieet zonder cacao.
Conclusie: chocolade helpt niet bij afvallen en is lang niet altijd gezond. Cacaopoeder, rauwe chocolade en pure chocolade hebben een gunstig effect op de bloedvaten door het hoge gehalte aan antioxidanten. Echter, bevat het ook veel verzadigd vet, waardoor het risico op hart- en vaatziekten juist verhoogt.
Pure chocolade bevat veel suiker, vet en calorieën, dus het is het beste om er met mate van te genieten . De American Heart Association raadt aan om niet meer dan 25-36 gram toegevoegde suiker per dag te consumeren, afhankelijk van je geslacht en grootte. Een ounce of 2 per dag is meer dan genoeg om de gezondheidsvoordelen te krijgen.
Het cacaogehalte ligt tussen dat van witte en melkchocolade. Het is dus niet (on)gezonder dan andere chocoladesoorten. Wél een dingetje, het moet je smaak zijn.
Vermindert honger en eetlust
Uit onderzoek blijkt dat pure chocolade de trek in zoetigheid kan verminderen en een vol gevoel kan bevorderen, wat gewichtsverlies kan ondersteunen .
Donkere chocolade: Het bevat minder suiker dan melkchocolade en maar half zoveel als witte chocolade. Chocolade zonder suiker: Er is chocolade die gemaakt is met suikervervangers zoals dadels en dadelstroop, kokosbloesemsuiker en kokosbloesemstroop, xylitol en ahornstroop.
Deze studies tonen aan dat het eten van chocolade als eerste in de ochtend consequent bovenaan staat. Studies tonen ook aan dat het eten van chocolade vroeg in de ochtend significante gezondheidsvoordelen kan hebben, zoals het helpen verbranden van vet en het verlagen van bloedsuikers.
Amul Dark Chocolate : Rijk van smaak, betaalbaar. Cadbury Bournville: Zacht en lichtzoet van smaak. Lindt Excellence: Premium chocolade, zachte textuur en verfijnde smaak.
Aardbeien : Aardbeien zijn een ander voorbeeld van voedingsrijke vruchten met een huidverhelderend effect. Ze bevatten ook veel vitamine C, een bekend huidbleekmiddel. Watermeloenen: Qua hydratatie van de huid zijn watermeloenen het beste. Ze zitten vol vitaminen en mineralen en bevatten 92% water.
Dr. Lucas zei dat dit komt doordat suikerrijke en bewerkte voedingsmiddelen uiteindelijk ontstekingen in het lichaam veroorzaken, wat vervolgens kan leiden tot een vette huid en puistjes . Ze benadrukte dat een bepaald soort voedsel, zoals chocolade, niet de schuld kan krijgen van puistjes – maar ongezond eten in het algemeen kan sommige mensen vatbaarder maken voor puistjes.