Na het afgieten meng je de pasta met de saus of met een scheutje van het kookvocht (hou altijd een beetje apart voor je de pasta afgiet). Geen olie of boter door de pasta roeren: dat maakt je gerecht onnodig vet én de saus glijdt van de pasta.
Toch is het geen slecht idee om olijfolie aan het kookwater van pasta toe te voegen. De olijfolie zorgt dat er heerlijke aroma's vrijkomen tijdens het koken en geeft een subtiele smaak aan het kookwater dat de pasta absorbeert.
Je doet olie in het water
We weten niet wie bedacht heeft dat dit het aan elkaar plakken van pasta zou voorkomen, maar het was zeker geen Italiaan. Ons advies is simpel doch zeer dringend: doe het gewoon niet.
Zowel extra vierge als vierge olijfolie smaken het best bij koude bereidingen: gebruik ze om je brood in de dippen of als smaakmaker bij salades, soepen, sauzen en pasta.
Een kleine vragenronde leert ons dat (olijf)olie en zout veelal wordt toegevoegd aan pastawater om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt en dat de pasta eerder gaart.
In gewone olijfolie kunt u rustig bakken en braden. Maar extra vierge olijfolie kunt u beter alleen gebruiken voor koude gerechten. Wanneer u 'extra vierge' olijfolie verhit, verbranden er stoffen die in de olie zitten.Dit is ongezond en op de lange termijn zelfs kankerverwekkend.
Goed roeren
Het zetmeel dat tijdens het koken vrijkomt werkt als een soort lijm. Blijf dus nog even roeren nadat je de pasta in het water hebt ondergedompeld. Door het zetmeel en de pasta in beweging te houden heeft het zetmeel minder kans om in te werken op de pasta.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Tijdens het pasta koken zet je liefst geen deksel op de pot. Door er een deksel op te zetten gaat het water schuimen en zal het over de rand op je vuur lekken. Daarnaast moet je af en toe ook door de pasta roeren en de spirelli's of slierten in beweging houden. Zonder deksel gaat dit een stuk makkelijker.
Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen.Pasta eet je alleen met een vork.Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Spaghetti Bolognese is in Italië lastig te vinden omdat het geen Italiaanse gerecht is, laat staan dat het uit Bologna komt. Het aftreksel dat in het buitenland zo genoemd wordt lijkt nog het meest op een wel eetbare saus uit Napels.
Als je bijvoorbeeld knapperige groenten wilt bereiden met weinig tot geen vet, kun je een airfryer of heteluchtfriteuse gebruiken, een pan met antiaanbaklaag of gewoon ervoor kiezen om de groenten te bakken met een beetje water in plaats van vet of olie.
Pasta wordt vaak te lang of te kort gekookt, wat de smaak en structuur niet ten goede komt. Saus hecht zich moeilijker aan te zachte pasta, bij te lang koken verdwijnt het zetmeel aan de buitenkant en wordt het een prutje.
Om het oppervlak aan water en lucht te vergroten, vormen ze schuim. Dat schuim krijgt een flinke zet om- hoog door de damp die vrijkomt uit het kokende water, met als gevolg: overkoken.
Redactrice Sofie: “Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Reken 1 liter water per 100 g pasta. Voeg flink wat zout toe zodra het water kookt. Doe vervolgens de pasta in de pan en roer even om te voorkomen dat de pasta aan elkaar plakt. Houd de kooktijd van de verpakking aan, maar proef voor de zekerheid al een minuutje eerder of de pasta goed is.
Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt. Gebruik hiervoor best een cocotte van keramiek of gietijzer. Bereidingen die urenlang duren, zoals vleesbouillon bijvoorbeeld, kun je best onder deksel bereiden zodat er niet te veel vocht verdampt en je bouillon niet te geconcentreerd wordt.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Er wordt soms gezegd dat extra vergine olijfolie en zonnebloemolie ongeschikt zijn om in te bakken, braden en frituren. Deze oliën zijn namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren die minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Kook de pasta niet te gaar: al dente is voldoende. Hij gaart nog wat na na het afgieten. Spoel de pasta niet met koud water na het afgieten: het maakt 'm koud en taai. Na het afgieten meng je de pasta met de saus of met een scheutje van het kookvocht (hou altijd een beetje apart voor je de pasta afgiet).
Dan kun je dit het beste in de oven opwarmen. Dit doe je door je oven voor te verwarmen op ongeveer 175 graden. Bedek vervolgens je kliekje met een beetje aluminiumfolie en warm dit in ongeveer 20 minuten op. Je kunt ook nog een scheutje melk aan je pasta of lasagne toevoegen om uitdroging te voorkomen.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden. In het ergste geval kan het zelfs fataal zijn."