Bouwmaterialen van de toekomst zijn natuurlijke bouw- en isolatiematerialen. Dit zijn materialen die groeien boven de grond als houtvezel, cellulose, stro, hennep, schapenwol en kurk. Het produceren van deze ecologische materialen kost veel minder energie dan bij beton, steen, staal of aluminium.
Synthetische stoffen zoals nylon, polyester en acryl worden gemaakt van olie en is daarom niet opnieuw te hergebruiken. Ook zijn ze niet biologisch afbreekbaar en dragen daarom echt bij aan de vervuiling van onze aarde.
Polyester is sterker en in het geval van gerecycled polyester duurzamer dan katoen. Zelfs na een aantal wasbeurten behoudt polyester zijn kleuren en blijft het lang mooi. Hierdoor is de stof ook goed bestand tegen zonlicht. Het is niet voor niks dat je de stof vaak in vitrages ziet.
Duurzaam: Ondanks het delicate uiterlijk is zijde een sterke en duurzame stof die bestand is tegen regelmatig gebruik als hij goed wordt onderhouden.
Fietsen en lopen zijn het beste voor het milieu. Hoe zit het met de trein, auto, bus of tram? Elektrisch is schoner dan benzine of diesel, zeker als de stroom duurzaam wordt opgewekt, zoals bij de trein. Bekijk de tips en de vergelijking.
Ook transport is minder een issue, omdat lokaal recyclen vaak mogelijk is. Metaal is bovendien zeer goed recyclebaar. Mede door de hoge recyclebaarheid wordt met name aluminium als duurzaam bouwmateriaal beschouwd.
Voorbeelden zijn een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een hoogopgeleide en gezonde bevolking, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen. Nieuws en cijfers staan in het dossier duurzaamheid.
Kunststof is duurzaam, mits het voor langere tijd gebruikt wordt, of gerecycled wordt. Wegwerpplastic wordt helaas niet altijd goed weggegooid, en beland daardoor soms in de natuur, waardoor dit materiaal kunststof een negatief imago geeft.
Je mag van een duurzaam product spreken als het bijdraagt aan een schone aarde, zodat de aarde bewoonbaar blijft voor de generaties na ons. Wanneer je iets koopt, is het goed om eens te overwegen hoe het product gemaakt is, welke materialen ervoor zijn gebruikt en welke invloed dat heeft op het milieu en ons klimaat.
Wat zijn ecologische bouwmaterialen? Ecologische bouwmaterialen bestaan uit zo goed als onuitputtelijke natuurlijke grondstoffen met zo weinig mogelijk chemische additieven. De belasting voor het milieu is dus minimaal én ze hebben geen schadelijke gevolgen voor de gezondheid.
Ecologische bouwmaterialen zijn gemaakt uit hernieuwbare grondstoffen. Deze hebben weinig impact op het milieu. Bamboe is hier bijvoorbeeld bij uitstek het perfecte voorbeeld van. Het groeit extreem snel en is binnen 4-5 jaar te oogsten.
De fossiele brandstoffen olie en aardgas zijn bij verbranding de grootste CO2-uitstoters, vooral als ze verstookt worden om elektriciteit te produceren. Maar vervoer, industrie, het kappen van regenwoud en andere menselijke activiteiten spelen ook een grote rol in de CO2-uitstoot.
Niet-duurzame goederen (ook wel aan geduid als soft goods of fast-moving consumer goods) zijn het tegenovergestelde van duurzame goederen; hieronder worden goederen verstaan die hetzij in één keer opgebruikt worden (eten, benzine), hetzij die een levensduur van minder dan drie jaar hebben (rol wc-papier, smartphones, ...
Polyester is echter zeker geen duurzaam textiel, omdat het is gemaakt van polyethyleentereftalaat (PET), het meest voorkomende type plastic ter wereld. Kortom, de meerderheid van onze kleding is gemaakt uit olie.
Het oogsten is uiterst diervriendelijk, aangezien de vlinder al is uitgevlogen en de cocon niet meer nodig heeft. Er bestaan diverse soorten zijde. Een belangrijk onderscheid is die tussen de gewone (moerbei)zijde en wilde zijde.
Linnen wordt geweven van de vezels van de vlasplant. Om dit duurzame en luxueuze materiaal te kweken, is geen extra water nodig, behalve regenwater. Dit is een van de redenen waarom linnen een van de meest duurzame materialen in de mode is.
De nadelen van polyester kleding
Zo zijn kledingstukken met een hoog percentage polyester bijvoorbeeld niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Het is ook goed er rekening mee te houden dat pure polyester geen stof opneemt en zweterig kan aanvoelen. Bij een hoog percentage polyester 'elektrificeert' de stof.
Ook in de zijde-industrie worden grote hoeveelheden water verbruikt.Het productieproces is inefficiënt, wat een negatieve invloed heeft op het klimaat. Van beide stoffen is de productie daarnaast dieronvriendelijk, omdat schapen op een ruwe manier van hun wol worden ontdaan en zijderupsen levend gekookt.
Verder is viscose een sterke stof, die lang meegaat. Er zijn echter ook een paar minpunten aan de stof viscose op het gebied van duurzaamheid. Zo worden er veel chemicaliën gebruikt bij de productie van de stof.Ook komt een groot deel van het hout dat wordt gebruikt voor viscose uit bedreigde oerwouden.