Je kunt op van alles schilderen: papier, karton, hout of een doek van linnen of katoen, maar zorg er wel voor dat je olieverf goed kan hechten op je ondergrond.
Voordelen olieverf:
Kleuren blijven hetzelfde bij droging. Makkelijker om overgangen te maken en te blenden. Langer de tijd om correcties aan te brengen. Kleuren op palet kunnen ingevroren worden en/of kun je een dagje laten staan.
Zo is de droogtijd van olieverf veel langer door de olie, terwijl acrylverf juist snel droogt waardoor je snel kan werken. En omdat acrylverf watervast opdroogt kan je goed laag over laag werken. Aquarel lost weer op met een nieuwe laag waterverf.
“Het volstaat inderdaad om alles eerst eens goed af te wassen en te ontvetten met ammoniakwater,” reageert Henri Blindeman. “Na het drogen kan je de olieverf mat schuren en dan natuurlijk ontstoffen en vervolgens een geschikte grondlaag aanbrengen (zoals Isoprim van Levis).
Acrylverf is een jonge schildertechniek. Het is populair bij zowel beginners als meer ervaren hobbyschilders en professionele kunstenaars, vooral vanwege de veelzijdigheid: als je met veel water en glacis werkt, zijn de kleuren transparant en stralend als in een aquarel.
Het belangrijkste verschil tussen olieverf en acrylverf is het bindmiddel. Verf bestaat altijd uit pigment met een bindmiddel. Bij olieverf is dit bindmiddel olie (meestal lijnolie) en bij acrylverf is dat acrylaatharsdispersie (oneerbiedig gezegd: plastic).
Schilderen op papier kan met aquarel, met gouache of met acrylverf. Met olieverf wordt meestal niet op papier gewerkt, maar het kan wel, op goed voorbehandeld papier, net als bij acryl.
Het duurt zeker een half jaar voordat de verf helemaal droog is. Zolang moet je dus wachten om het schilderij in de vernis te zetten. Mensen die met olieverf werken vinden dat langzame drogen erg prettig. Dit maakt het mogelijk om nat-in-nat te werken en op eenzelfde dag nog de kleuren te veranderen.
2 tot 14 dagen. De verf kun je verdunnen met medium of (reukloze) terpentine. Op waterbasis: bijvoorbeeld Cobra van Talens.
Olie kan prima op plastic (wel graag met een grondverfje) maar het drogen duurt inderdaad lang. Met de modelpaarden heb ik geleerd dat je met een week vaak stof droog hebt, en pas met een maand of twee echt droog. Maar dat gaat alleen maar op met een dun laagje.
Nat in nat schilderen is een schildertechniek waarbij je met natte verf op nat papier schildert. De verf vloeit in en uit over het papier, mengt zich met de papiervezels en de andere kleuren, waardoor er dromerige en kleurrijke beelden ontstaan.
Olieverf kun je niet met water verdunnen (tenzij je werkt met watervermengbare olieverf, zie onderaan dit artikel voor meer info). Je kunt de verf verdunnen met terpentijn. Kwasten en palet moet je schoonmaken met terpentine.
Olieverf hecht op acryl. Andersom kan echter niet, de olie stoot het water in de acryl af. Het lijkt misschien de ideale techniek, omdat je zo de voordelen van acryl met de voordelen van olieverf kunt combineren, maar het schijnt dat de combinatie van acryl- en olieverf op den duur niet stabiel is.
Let op, gebruik niet te veel vernis. Laat het schilderij een dag drogen alvorens het weer op te hangen. De retouche vernis kunt u aanbrengen met een kwast of met een stofvrije doek. Maak steeds de kwast of doek nat en breng de vernis aan met ronddraaiende bewegingen.
Een goede lijnolie is de Van Beek gebleekte lijnolie. Het verhoogt de glans en transparantie en maakt de consistentie van je olieverf gladder. Daarnaast verruimt dit medium de droogtijd. Deze lijnolie geeft minder vergeling dan gezuiverde lijnolie in het donker; de vergeling verdwijnt grotendeels bij daglicht.
Gebruik je te grof papier, dan vallen de mooie details in je tekening weg. Het ideale tekenpapier voor kleurpotloden en schetsen heeft een fijne of gemiddelde textuur. Onze favoriet is het Canson Illustration papier. Het is lekker dik, ideaal voor gelaagde tekeningen met mooie kleurpotloden.
Het papier om te schilderen met olieverf is voorzien van een speciale laag met een mooie linnenachtige structuur, dat benadert zelfs het gevoel van schilderen op doek. Papier heeft voordelen ten opzichte van doek; olieverfpapier is makkelijk mee te nemen, droogt goed en heeft een goede kleurechtheid.
Aquarelpapier is papier dat geschikt is voor het schilderen met aquarelverf. Het is verkrijgbaar in 200 grams en 300 grams papier. Tevens zijn er verschillende structuren verkrijgbaar van fijn tot grof. Ook hebben wij papier dat geschikt is voor het schilderen met acrylverf en olieverf.
Olieverf gebruik je af en toe direct uit de tube, maar het grootste deel van de tijd verdun je het met een oplosmiddel: (Reukloze) terpentine, (gerectificeerde) terpentijn of Gamsol.
Acrylverf zijn sneldrogende kleuren die je direct uit de tube of pot kunt gebruiken, net als olieverf. Ze kunnen met water verdund worden zoals aquarelverf. Ze zijn uiterst veelzijdig en levendig en bieden de kunstenaar een brede keuze van texturen en kleuren.
Met acrylverf kun je heel fijn op doek (ook vaak canvas genoemd) schilderen. De structuur van doeken zorgt ervoor dat de verf mooi van de kwast loslaat.