Overslaan van het ontbijt of pas laat op de dag starten met eten, zou het risico op aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, hart-en vaatziekten, diabetes en obesitas verhogen volgens een recente studie. Het onderzoek suggereert dat het tijdstip waarop we eten net zo belangrijk is als wát we eten.
Zeker als je wilt afvallen is ontbijten belangrijk. Het ontbijt zorgt voor de rest van de dag voor een verzadigd(er) gevoel, waardoor je minder snel in de verleiding komt om toe te geven aan lekkere trek (die zeker 's avonds of na de lunch de kop op kan steken).
De voordelen van niet-ontbijten
Er komt steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het verlengen van onze vastenperiode tot langer dan twaalf uur kan leiden tot een verlaging van de insulinespiegel. En dit kan mensen helpen met afvallen. Wil je dus afvallen, dan kan het interessant zijn om niet te ontbijten.
Maaltijden overslaan en onvoldoende eten gedurende de dag kan letterlijk je hoofd doen tollen. Je kunt je duizelig gaan voelen, zelfs het gevoel hebben dat je flauwvalt. Je voelt je slap en futloos. De oorzaak ligt in een lage bloedsuikerspiegel waardoor er onvoldoende glucose naar de hersenen wordt vervoerd.
OMAD / one meal a day / een maaltijd per dag werkt kortgezegd volgens exact hetzelfde principe van alle types intermittent fasting. De focus ligt niet op wat je eet, maar wanneer. Eten volgens de klok dus. Het is de bedoeling dat je je lichaam voorziet van de nodige calorieën in slechts één maaltijd.
In principe klopt dat ook, maar er zijn bepaalde voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Zeker als je maar 1 maaltijd per dag eet. Zo is het belangrijk dat je voldoende vitaminen, mineralen, gezonde vetten, vezels en andere bouwstoffen binnenkrijgt.
Gezondheidsvoordelen. Een slankere lijn is niet het enige voordeel van 16 uur vasten per dag. Ook je gezondheid vaart er wel bij. Uit verschillende studies blijkt dat vasten een gunstig effect heeft op je bloedsuikerspiegel.
"Wanneer je eet is net zo belangrijk als wat je eet'', vertelt diëtiste Theresa Shank. Zij raadt aan om je ontbijt te nuttigen binnen de twee uur na het opstaan. "Als je in die tijdspanne eet, zal je door de dag heen meer controle hebben over je hongergevoel en stabiliseert je bloedsuikerspiegel'', legt ze uit.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Met een enorm ontbijt zit je immers al snel aan een calorie-overschot. Het verschilt een beetje per persoon wat hier een goede balans is. Het Voedingscentrum suggereert om 's ochtends 300-400 kcal te eten, en dat is voor de meeste mensen inderdaad een prima richtlijn.
Er zijn al veel onderzoeken gedaan naar de invloed van het ontbijt overslaan. Zo waren er wetenschappers die concludeerden dat een groot ontbijt kan helpen om later op de dag minder te snacken. Een andere studie toonde echter aan dat deze maaltijd overslaan geen enkele invloed heeft op de resterende calorie-inname.
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag
Ontbijten, en dan vooral met zuivel en ontbijtgranen, is volgens Tim Spector echt iets westers. We krijgen al tientallen jaren te horen dat je het ontbijt niet moet overslaan.
Vijf procent van de Nederlanders ontbijt nooit. Negen van de tien kinderen ontbijt elke dag. In de adolescentie is dit percentage lager. Van de volwassenen ontbijt 74% van de mannen altijd en 84% van de vrouwen.
Wel weten we dat een slanker lichaam minder calorieën nodig heeft. Het kost bijvoorbeeld minder energie om je lichaam warm te houden en in beweging te krijgen. Zodra je je streefgewicht nadert, heeft je lichaam dus ook minder voedsel nodig om in balans te blijven. Hierdoor gaat het gewichtsverlies langzamer.
Hoeveel kun je afvallen met intermittent fasting? Omdat je lichaam meer uren in de vetverbranding modus zit zul je sneller afvallen dan met een dieet waarbij je alleen op de koolhydraten of calorieën. Reken op gemiddeld 1,5 tot 2 kilo per week.
Bijna vijf kilo in drie dagen tijd verliezen is toch echt wel serieus. Maar inmiddels zit het grootste gedeelte van het verloren gewicht er na 3 dagen weer aan.
Het 10 kilo afvallen in 4 weken is al weer meer realistisch, want dat is 2,5 kilo per week. Als je overgewicht hebt, zou je in deze 4 weken al ver kunnen komen met een extreem koolhydraatarm dieet. Bij overgewicht kan je met een koolhydraatarm dieet in het optimale geval tot wel 2 kilo per week verliezen.
Mager vlees of vis, zoals kipfilet of pangasiusfilet, zijn goed geschikt voor gewichtsverlies. Vetarme kwark, eieren en magere kaas, zoals emmentaler, zijn ook lekkere en goede eiwitbronnen. Bij plantaardige eiwitbronnen heb je het over peulvruchten. Erwten, sojabonen, maïs of linzen zijn het meest geschikt.
Het lijkt erop dat intermittent fasting ook andere gunstige effecten dan afvallen heeft. Dit komt omdat je lichaam tijdens het vasten overschakelt van glucoseverbranding naar vetverbranding. Die overschakeling start als je grofweg 12 tot 24 uur niks eet.