Rusland viert op 9 mei de 'Dag van de Overwinning', waarop wordt stilgestaan bij de capitulatie van nazi-Duitsland in 1945.
Op deze dag wordt de Guldensporenslag van 11 juli 1302 herdacht, waarbij het Franse leger een historische nederlaag leed tegen een Vlaams volksleger.
"Er wordt een echte oorlog gevoerd tegen ons moederland", begon Poetin zijn speech, waarin hij beweerde dat Rusland juist een vreedzame toekomst beoogt. "De westerse elite vertoont haat en russofobie. Ze willen ons land vernietigen. Maar het Westen is vergeten wie de nazi's heeft verslagen", sprak de president.
Op 9 mei herdenken de Russen de overwinning van de Sovjet-Unie op nazi-Duitsland. Dat gaat traditiegetrouw gepaard met een uitbundige militaire parade op het Rode Plein met veel soldaten, wapentuig, patriottische Russische liederen en het eren van veteranen.
De overgave werd herhaald in Berlijn in de nacht van 8 op 9 mei. Net na middernacht werd in naam van het Duitse opperbevel de overgave getekend door veldmaarschalk Wilhelm Keitel, generaal Hans-Jürgen Stumpff en admiraal Hans Georg von Friedeburg.
Op 29 april 1942 kondigen de nazi's een nieuwe vernedering voor de Joodse Nederlanders aan. Vanaf 3 mei moeten zij een herkenningsteken dragen: een zespuntige gele Davidster met in het midden het woord 'Jood'. Door de ster zijn mensen als Jood op straat te herkennen.
Het bombardement op Rotterdam werd op 14 mei 1940 tussen 13.27 en ongeveer 13.40 uur uitgevoerd door Duitse bommenwerpers in het kader van de Duitse militaire overval op Nederland. Het bombardement van een kwartier vernietigde bijna de gehele historische binnenstad van Rotterdam, mede door de branden die ontstonden.
V-dag (in het Engels Victory in Europe Day, afgekort VE-day) is de jaarlijkse viering van de overwinningsdag waarop Duitsland op 8 mei 1945 officieel capituleerde.
Decoratie van Moskou met vlaggen voor dag van de Overwinning, 9 mei 2021. De herdenking gaat gepaard met een parade waarin verschillende banieren van toenmalige legerdivisies worden gedragen. Eenheden die hebben meegevochten in de oorlog, zoals brigades en compagnieën, lopen in de parade.
10 mei 1940 valt het Duitse leger België binnen, de start van een korte veldtocht, gevolgd door een lange bezetting. Vijf jaar later loopt deze ingrijpende periode definitief ten einde. Op 8 mei 1945 geeft nazi-Duitsland zich finaal over aan de geallieerde strijdkrachten.
Poetin: 'Rusland heeft geen belang bij oorlog met NAVO, maar Fins lidmaatschap kan tot problemen leiden' Rusland heeft geen belang bij een oorlog met landen van de NAVO. Dat heeft de Russische president Poetin gezegd in een interview met de Russische staatstelevisie.
Op 12 mei 2023 heeft de officier van justitie bij het Functioneel Parket in Rotterdam beslag gelegd op het perceel in Duivendrecht. Dit valt te lezen in de documentatie van het kadaster. Het kadaster laat ook zien dat Faassen inmiddels staat ingeschreven in een appartementencomplex in Moskou.
Hoewel de president volgens het Russische systeem officieel boven de premier staat, was Poetin in de praktijk nog altijd de werkelijke Russische leider. Poetin is sinds 2012 een onafhankelijk politicus, dus geen lid meer van een politieke partij. Daarvoor was hij lid van Verenigd Rusland.
Op 21 juli 1831 legde de eerste koning van België, Leopold van Saksen-Coburg-Gotha, de grondwettelijke eed af. Dat gebeurde op het Koningsplein in Brussel. Leopold werd eerder dat jaar uitgeroepen tot koning nadat de Belgische revolutie tot de onafhankelijkheid van het land had geleid.
Vlaamse feestdag : 11 juli
Herdenking van de Guldensporenslag (in 1302) bij Kortrijk, waarin de Graaf van Vlaanderen, samen met de stedelijke milities, de troepen van de koning van Frankrijk en zijn bondgenoten versloeg.
Op woensdag 3 mei vieren we de Internationale Dag van de Persvrijheid. De komende weken besteedt de NVJ volop aandacht aan de betekenis van persvrijheid.
De dag vindt in Nederland, België, Aruba, Curaçao en Suriname elk jaar op 1 mei plaats. Andere landen wijken soms af van deze datum. In Europa is 1 mei in bijna alle landen een officiële feestdag, op een paar landen na waaronder Nederland. Katholieken vieren op deze dag het feest van Sint-Jozef als arbeider.
Het Memorial Damslachtoffers 7 mei 1945 is opgericht ter nagedachtenis aan de overleden slachtoffers van de schietpartij op de Dam. Op die dag waren veel mensen op de Dam aanwezig om na de officiele capitulatie van de Duitsers op 5 mei de bevrijders te verwelkomen en de bevrijding te vieren.
Op 8 mei 1945 wordt in België gefeest. De massa komt op straat maar de uitingen van blijdschap zijn misschien niet zo buitenissig als na de bevrijding.
De formele, schriftelijke capitulatie van Japan vond plaats op 2 september 1945. Deze data worden aangehouden door de landen die betrokken waren in het Aziatische deel van de Tweede Wereldoorlog als de Victory over Japan Day.
Kriegsende, het einde van de Tweede Wereldoorlog in Duitsland: op 8 mei 1945, 78 jaar geleden, gaf nazi-Duitsland zich onvoorwaardelijk over. De nazi's vochten door tot het bittere einde en sleepten het land mee in de ondergang.
Rotterdam 1943 – Op 31 maart 1943 klinkt om 13.20 het luchtalarm in Rotterdam. Iedereen probeert zo snel mogelijk een veilig onderkomen te vinden, maar slechts een minuut later vallen de eerste bommen op de haven van Rotterdam en omgeving. In een paar minuten verandert het westen van Rotterdam in een brandende chaos.
14 Mei 1940: Rotterdam brandt
Niemand had dit verwacht. Tientallen Duitse bommenwerpers laten hun lading vallen op het centrum van de stad. In een kwartier tijd vallen er 158 bommen van 250 kilo en 1.150 bommen van elk 50 kilo. Er gaan 24.000 huizen verloren en 80.000 burgers worden dakloos.
Bommen vallen op het Centrum, Kralingen, Crooswijk, het Oude Noorden en de Agniesebuurt.