Zorgvuldig strijken - Als je echter een polo wilt aantrekken die nog warm is van het strijken, gebruik dan jouw strijkijzer op een lage tot middelhoge temperatuur (katoen, wol en viscose). - Strijk jouw polo binnenstebuiten om eventuele sporen te beperken/voorkomen.
Trek de polo over de punt van de strijkplank: er ligt stof op de strijkplank, maar er hangt ook een deel onder de plank. Strijk de polo nu per vlak, draai tijdens het strijken de polo rond totdat je alle stof hebt gestreken.
Zo doe je dat: De kraag strijken: Begin met het strijken van een overhemd met de kraag. Leg het overhemd met de kraag op de strijkplank zodat de kraag naar boven ligt.Strijk nu voorzichtig de kraag glad en draai hem dan om en herhaal het proces aan de andere kant.
Gebruik een waszak
Stop je je Poloshirt in een waszak dan is er minder wrijving en dus minder kans op pluisjes! Het wassen op een lager toerental zal dit ook verminderen. (NOTE: Wassen op een laag toerental zal er ook voor zorgen dat je Poloshirt minder gekreukt uit de was zal komen!)
Machinewas. De polo kan worden gewassen met normaal wasmiddel en in combinatie met de dagelijkse was. - Was de polo op een kort dagprogramma op 30 graden voordat je de polo voor de eerste keer draagt.
Een polo hoort zo te vallen dat hij strak om het lichaam zit, maar niet te strak. Als je dan een shirt gaat dragen onder je poloshirt, kan deze omhoog gaan kruipen of kunnen de mouwen van het shirt onder de mouwen te voorschijn komen. Polo's hoor je niet te dragen onder een colbert, dit ziet er niet stijlvol uit.
T-Shirts juist strijken
Span het shirt eerst zorgvuldig over de strijkplank, zodat de stof al bijna kreukvrij op de strijkplank ligt. Vermijd dat je over de naad van je shirt strijkt, dit zal alleen nog maar meer kreukels veroorzaken. Strijk nu met lichte druk over het kledingstuk.
Droog, vochtig, nat
Strijken gaat een stuk makkelijker als je was goed vochtig is of wanneer je stoom gebruikt. Dit komt omdat de vezels in een kledingstuk scheefliggen in gekreukt wasgoed. Met stoom of water kun je die makkelijk recht krijgen. Let hierbij wel op wat je doet.
Het omhoog zetten van een polo ziet er al snel uit alsof je te veel je best doet. De kraag van een poloshirt hoort van nature naar beneden. Hierdoor lijkt het bij een opgezette kraag dat je wel stijlvol probeert te zijn, maar het eigenlijk niet bent.
Het poloshirt is een sportief en stijlvol vrijetijdsoverhemd. Het geeft de geklede look van een overhemd en heeft het draaggemak van een T-shirt.
Overhemden zonder kraag of overhemden zonder boord heten ook wel "Overhemden met Mandarin Boord" of soms met "Mao boord".
Moet je polyester strijken? Als je kreukels hebt in polyester kan je deze op een lagere temperatuur (tot 110°C) strijken. Om jezelf strijkwerk te besparen, raden we je aan om je kleding op te hangen. Je hoeft polyester dan niet te strijken, omdat het een kreukvrije stof is.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig.
Het ligt vaak aan de stof of het echt nodig is om de kreukels uit je kleding te halen. Strijken kan ervoor zorgen dat je kleren beschadigd raken, zeker als jij je kleding te heet strijkt. Wees dus altijd zorgvuldig met fijne stoffen en strijk vooral niet te heet.
Dankzij het verwarmen van de textielvezels verdwijnen kreukels als sneeuw voor de zon tijdens het strijken. Toch is het niet slim om een te hoge temperatuur te gebruiken, want daarmee beschadig je de stof. De stof verbrandt dan of krijgt een vreemde glans. Dit hangt wel af van de stof die je strijkt.
Föhn je kleding kreukvrij
Je kunt een föhn namelijk ook heel goed gebruiken om kreukels uit je kleding te halen. Zorg ervoor dat je kleren een klein beetje vochtig zijn en zet de föhn op een gemiddelde temperatuur. Blaas met de föhn – op ongeveer tien centimeter afstand – op het desbetreffende kledingstuk.
Maak een handdoek vochtig, niet druipnat, en leg deze over het kledingstuk of alleen de kreuk die je weg wilt krijgen. Het vocht zorgt ervoor dat de kreukels verdwijnen. Kijk na tien minuutjes of de kreuk weg is en hang daarna het kledingstuk op in een open ruimte zodat het nog even kan drogen.
T-shirt strijken: gewenste temperatuur
Bij het strijken van een T-shirt is het belangrijk dat je de strijkbout op de juiste temperatuur zet. In het kledinglabel van het shirt vind je de gewenste temperatuur. Stel het strijkijzer in en check de ingestelde temperatuur voordat je aan de slag gaat.
Hoge temperatuur (max. 200°): Stoffen als kantoen en linnen verdragen een hoge temperatuur en mag je op een temperatuur rond de 200° strijken. Matige temperatuur (max. 150°): Voor delicatere textielsoorten zoals wol en synthetische stoffen (polyester, viscose) gebruik je best een middelmatige temperatuur.
Door te strijken wordt je kleding volledig glad en kreukvrij. Dat is bij je dagelijkse kleding al fijn, maar al helemaal ideaal voor formele kleding. Je strijkt je kleding niet alleen glad, maar strijken helpt, door de hoge temperatuur, ook nog eens bij het verwijderen van vlekken.
Belangrijkste regel is dat je in ieder geval altijd het onderste knoopje dichthoudt. Als je ze allemaal openlaat, zorgt dat namelijk voor een slordige uitstraling. Als je een colbert over je poloshirt draagt, dan doe je alle knopen dicht. Voor de rest kun je kiezen hoeveel je er dicht doet.
Als je het poloshirt helemaal dichtknoopt, kun je er prima een net jasje of blazer overheen dragen. Voor een licht formele borrel of feestje is dat zeer geschikt. Ook een trui over een polo is een optie voor een casual look.
Het poloshirt wordt gerekend tot informele of casual kleding, hoewel het ook wel een net T-shirt is. De polo heeft een kraag en kan korte of lange mouwen hebben. Gedurende de warme maanden van het jaar zoals in de zomer pakken heren graag een polo.