Kunnen buitenlanders een huis kopen in Zwitserland? Ja, maar er zijn beperkingen opgelegd op zowel nationaal, regionaal en lokaal niveau over waar en wat, niet Zwitsers ingezetenen (buitenlanders), kunnen kopen.
1. Alleen Zwitsers zelf kunnen een woning kopen. In Zwitserland is het niet toegestaan om onroerend goed met woonbestemming te kopen als niet Zwitsers ingezetene. Dit is wettelijk vastgelegd middels de Lex Koller wetgeving.
Om in Zwitserland te wonen heeft u als EU-burger geen visum nodig op voorwaarde dat u er korter dan drie maanden verblijft. Verblijft u langer dan drie maanden in Zwitserland dan moet u een verblijfsvergunning (“Aufenthaltsbewilligung”) aanvragen.
Het mediane salaris in Zwitserland bedraagt 5.700 euro of 6.500 Zwitserse frank (hierna CHF). Het ligt dus veel hoger dan het gemiddelde in de Europese Unie. Het werkloosheidspercentage bedraagt 2,6%, het laagste sinds tien jaar, en komt nooit boven de 3% uit. Maar is Zwitserland een echt eldorado voor werknemers?
De economische ontwikkeling van Zwitserland is van zeer hoog niveau. Er is veel goed betaald werk en daardoor is er ook een lage werkloosheid. De kwaliteit van huisvesting behoort tot de beste ter wereld. Het land heeft een fantastisch openbaar vervoernetwerk.
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.
Zwitserland is welvarend, het land staat bekend om zijn hoge levensstandaard, goede banen, uitstekend onderwijs en zorgstelsel. Naast de hoge levensstandaard van het land is het er ook zeer veilig. Nederlanders zullen geen grote cultuurverschillen opmerken en de politiek in Zwitserland is stabiel.
Om te emigreren naar Zwitserland is een paspoort nodig en voor sommige landen is ook een visum vereist. Om te gaan wonen en werken in Zwitserland raden wij om contact op te nemen met het consulaat of de ambassade van je eigen land.
Volgens de laatste gegevens uit 2012 genieten er ruim vijfduizend rijkaards in Zwitserland van de Pauschalbesteuerung. De meeste van hen huizen in de kantons Vaud en Wallis.
De Zwitserse economie wordt algemeen beschouwd als een van de meest stabiele ter wereld. Dankzij de politieke stabiliteit en financiële zekerheid op lange termijn is de Zwitserse economie afhankelijk geworden van buitenlandse investeringen, gelokt door zijn reputatie als 'veilige haven'.
Je mag daarom voor drie maanden zonder werkvergunning of visum werken in Zwitserland.
Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, maar als vreemdeling een huis in Nederland wilt kopen, gelden aanvullende regels en beperkingen. Hierbij is het verschil tussen een tijdelijke verblijfsvergunning en een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd erg belangrijk.
Wanneer u voor langere of zelfs onbepaalde tijd in Zwitserland wilt verblijven, heeft u een verblijfsvergunning nodig. Voor korte duur, tot 90 dagen, is uw Belgische paspoort voldoende en heeft u geen visum nodig.
Wel is Oostenrijk een stuk goedkoper voor camperaars dan buurland Zwitserland, want daar gaven we zo'n €100 per dag uit tijdens onze vakantie in 2021. Dat verschil zit hem met name in de prijzen in de supermarkt en horeca.
Het leven in Zwitserse steden is vrij duur, maar de levenskwaliteit is navenant hoog. In dit opzicht komen Zürich en Genève in internationale studies steeds weer als beste uit de bus. De prijzen verschillen per gebied en per toeristische trekpleister. Zo zijn de prijzen ook hoger in stedelijke gebieden.
Niet verrassend: de pizzaliefhebber betaalt het meest in Zwitserland. Een pizza margherita van 30 cm doorsnee kost er 13,40 euro. In Nederland is dat 8,45 euro terwijl de pizza in Noord-Macedonië 6,16 euro kost.
Maar armoede is in Zwitserland relatief, erkent Caritas. Het beschouwt een gezin met twee kinderen als arm, als het een inkomen heeft dat lager is dan 2.675 euro per maand. Voor een eenoudergezin ligt de lat op een maandinkomen van ongeveer 1.530 euro.
De absolute nummer van 1 van de wereld, al 13 jaren achter elkaar, is Noorwegen. Volgens de statistieken scoort dit land het best op gebieden zoals de levensverwachting (82 jaar), levensstandaard en onderwijs. Zowel het niveau van het onderwijs als van de gezondheidszorg is heel hoog.
Volgens het Human Development rapport scoort Noorwegen op vrijwel alle punten goed. Noorwegen is daarom door dit rapport jaren achter elkaar benoemd als het beste land om in te wonen. Ook Forbes magazine kan het niet laten om het land heel hoog te rangschikken in de lijst van meest gelukkige landen.
In Bern in Zwitserland en trek in een kop koffie? Een prijzige behoefte, want voor een cappuccino of latte ben je daar zo'n 5,2 euro kwijt. Een gewone koffie (americano) kost je 4,9 euro.
De lijst wordt aangevoerd door Finland, Zweden en Denemarken, waar meer verdiend wordt dan 2.500 euro. Denemarken staat op voorsprong met een gemiddelde van maar liefst 3.270 euro netto per maand. Luxemburg staat daar vlak achter, met 3.159 euro.
Sinds de financiële crisis in 2008 zijn de prijzen door de zwakke euro verder gestegen: beleggers vluchtten de eurozone uit en kochten francs – de waarde van de Zwitserse munt steeg daarmee, waardoor alles duurder werd. Om verdere stijgingen te voorkomen, werd de franc aan de euro gekoppeld.