Formeel zegt de APK regelgeving over Verplichte lichten en retroreflectoren het volgende: ''één zijrichtingaanwijzer aan elke zijkant van het voertuig is verplicht indien het voertuig na 31 december 1997 in gebruik is genomen.
Volgens de eisen van de RDW moeten richtingaanwijzers en waarschuwingsknipperlichten aan de voorkant van een auto ambergeel of wit zijn. Het mag dus. Bij de achterlichten mogen alleen de kleuren ambergeel of rood worden gebruikt.
Dimlicht. Overdag bij slecht zicht mag u het dimlicht gebruiken. In het donker is het dimlicht verplicht. De dimlichten hoeven niet aan als de mistlichten branden.
Volgens de wet moeten de reflectoren een bepaalde vorm hebben. Deze moet trapeziumvormig of rond zijn. Daarnaast moet er een E-keur aanwezig zijn.
Aan de zijkant van de aanhanger moeten oranje/ambergele LED markeringslichten geplaatst worden, indien de aanhangwagen langer is dan zes (6) meter.
De richtingaanwijzers en waarschuwingsknipperlichten mogen naar voren niet anders dan ambergeel of wit en naar achteren niet anders dan ambergeel of rood stralen.
Voor de zijkant van uw aanhanger is het verplicht om markeringslichten of contourverlichting te hebben wanneer uw aanhanger langer is dan 6 meter. Deze contourverlichting dient oranje of ambergeel te zijn.
Volgens de Regeling Voertuigen (Artikel 5.2.52 lid J) moet een personenauto zijn voorzien van twee (rode) reflectoren aan de achterkant van de auto.
Omdat we in Nederland aan de rechterkant van de weg rijden zien we rode reflectoren aan de rechterzijde. Witte reflectoren vind je links. Op die manier kun je zelfs in het donker zien of je aan de goede kant van de weg rijdt of niet. Met bermpalen kun je bovendien eigen terreinen en opritten goed aangeven.
Personenauto's moeten zijn voorzien van twee richtingaanwijzers aan de voorzijde en twee aan de achterzijde van het voertuig, dan wel één richtingaanwijzer aan elke zijkant indien het voertuig vóór 1 juli 1967 in gebruik is genomen; het licht van de richtingsaanwijzers van personenauto”s die na 30 juni 1967 in gebruik ...
Groot licht mag alleen gevoerd worden als er geen ander verkeer in de buurt is. Mistlicht mag alleen gevoerd worden als mist, sneeuwval of regen het zicht ernstig belemmert. Het mistachterlicht mag alleen gebruikt worden als het zicht minder is dan 50 m. Dagrijlicht is verlichting die overdag gebruikt mag worden.
Dat heeft te maken met kosten en energiebesparing voor het milieu, maar ook met het voorkomen van het verstoren van beschermde diersoorten. In 2013 werd besloten om op veel snelwegtrajecten 's nachts het licht niet meer aan te doen.
Hoewel er steeds meer auto's uitgerust zijn met dagrijverlichting is het nog steeds niet verplicht in Nederland. Als u overdag met kapotte dagrijverlichting rijdt zult u hier dan ook niet beboet voor worden. Wel als u met een kapot dimlicht of grootlicht gaat rijden bij slecht zicht of in de nacht.
Wist je dat je ook een boete kunt krijgen als je afslaat? Je moet namelijk in alle gevallen de richtingaanwijzer gebruiken en je vergeet het gemakkelijk. Je kunt een boete krijgen als je geen richting aangeeft.Die boete bedraagt in 2023 €110.
Wel wordt geadviseerd door de autoriteiten om een gevarendriehoek, veiligheidsvest en verbanddoos mee te nemen. Daarnaast wordt voor in de auto ook nog een brandblusser geadviseerd. ANWB Advies: De ANWB adviseert om voor alle inzittenden een veiligheidsvest mee te nemen in de auto.
Rijd je door het oranje licht, maar niet te snel dan word je niet geflitst of beboet. Rijd je daarentegen door het oranje terwijl je het gaspedaal dieper indrukt dan wettelijk toegelaten, dan word je geflitst en beboet voor beide verkeersovertredingen.
Wildspiegels Werking
De wildreflectoren zorgen ervoor dat dieren minder snel de weg over steken. Een wildspiegel reflector in de kleur BLAUW is een kleur die wilde dieren goed kunnen zien. Uit studies blijkt dat deze wildreflectoren als wildspiegels aanrijdingen met wild met meer dan 60% laten verminderen.
De groene hectometerpaaltjes langs de snelwegen geven de plaats langs de weg aan. Bij pech onderweg kunt u doorgeven bij welke hectometerpaal u staat. Zo kunnen de hulpdiensten u sneller vinden.
Bermpaaltjes met een rode reflector staan in Nederland altijd aan de rechterzijde van de weg. Reflectorpaaltjes met een witte reflector staan altijd aan de linkerkant van de weg.
De achterlichten hebben vanuit die gedachte geen functie. Op het moment dat meebrandende achterlichten wenselijk zijn, betreft het vaak het moment dat dimlicht noodzakelijk is zoals bij duisternis of slecht zicht overdag, bij mist of ernstige regenval. Het voeren van dimlicht is in die omstandigheden verplicht.
Aan de achterzijde is wettelijk minimaal één mistlicht verplicht, maar is het toegestaan om er twee te monteren. Mistachterlichten stralen een helder rood licht uit. Mistachterlicht is alleen toegestaan als door dichte mist of zware sneeuwval het zicht minder is dan 50 meter.
Kentekenplaatverlichting op een voertuig is verplicht in Nederland en België. De verlichting op een kentekenplaat dient ook altijd aan te staan.
Je mag alleen led verlichting in je auto plaatsen wat hiervoor gemaakt is. Zonder E-keur mag je de verlichting alleen gebruiken als binnenverlichting, op privéterrein, buiten de openbare weg of op gesloten circuit (zoals een tuningshow).
Stadslicht wordt gebruikt bij het parkeren en wordt daarom vaak parkeerlicht genoemd. Je gebruikt het binnen de bebouwde kom als er geen of weinig straatverlichting is, en het is verplicht als je 's nachts of overdag bij slecht zicht parkeert buiten de bebouwde kom of naast de rijbaan.