Het blaffen van het ree, ook wel 'schrikken' genoemd is een laag, blaffend geluid. Een ree maakt dit geluid als het iets bijzonders waarneemt waarvan het niet thuis kan brengen wat het is. Hij alarmeert daarmee ook de andere reeën.
Een ree kan verschillende geluiden maken. Zo kan hij blaffen, klagen en fiepen. Het klagen en fiepen klinkt als piepgeluidjes. Het blaffen lijkt echt op het blaffen van een hond.
Het fiepen en klagen is een min of meer piepend geluid dat ontstaat doordat de adem door een samengeperste opening wordt geperst. Het fiepen en klagen maakt andere reeën nieuwsgierig of alert.
Belangrijke omstandigheden bij het fiepen van reeën zijn absolute rust, geen beweging en rekening houden met de wind. De wind moet naar je toe blazen. Daarnaast moet je weten wanneer reeën welke geluiden gebruiken. Het mooiste resultaat bereik je in de paartijd.
Het lijkt op een staart maar is het niet. Bij gevaar wordt de spiegel groter. Daarmee waarschuwen de reeën elkaar en kunnen ze elkaar makkelijk volgen bij het wegvluchten.
De ree als spiritueel dier
Hij staat voor verzachting, onschuld, vriendelijkheid en liefde. Als je een ree ziet, kijk dan eens naar binnen bij jezelf. Voel diep in jezelf of je nog oude wonden hebt en vraag de ree om deze te helen.
Lang niet altijd krijgt een hond het ree te pakken. Want het ree is supersnel, daar ligt het niet aan. Maar de reeën lopen zich dood tegen een boom of een hek.
Hoe u de Buttolo kunt gebruiken
De Buttolo is de beste ree fiep onder de lokfluiten. U hoeft alleen maar met uw vinger in de Buttolo te drukken. Product toegevoegd aan jouw offerte.
De ree verblijft overdag vaak in zijn “leger”, dit is de naam van de slaapplaats. Deze is vaak te herkennen aan een ovale plek onder de boom, alsof iemand hier de grond heeft staan harken. Soms heeft de ree zijn “leger” in een kuil of onder een omgevallen boom.
Herten zijn duidelijk groter dan reeën en hebben ook de kenmerkende lichte vlek niet aan de achterkant. Herten en reeën eten hetzelfde. Het gewei van een hert is groter dan het gewei van een reebok, maar de manier waarop het gewei tot stand komt, is bij beide dieren hetzelfde.
Na twee maanden eet een kalf ook gras en na 6-10 weken is de zoogtijd voorbij. Het kalf blijft 1 jaar bij de moeder en is na veertien maanden geslachtsrijp. Het ree wordt maximaal twintig jaar oud, maar meestal slechts zeven tot acht jaar. Vrouwtjes worden iets ouder dan mannetjes.
Reeën hebben twee typen kegeltjes. Zij missen de kegeltjes waarmee je rood goed kunt zien. Reeën zien dan ook alleen de kleuren die ontstaan als de kleuren geel en blauw licht worden gecombineerd. In het overgangsgebied is de kleur min of meer grijs.
De bronsttijd is de periode waarin de mannetjes op zoek gaan naar geschikte vrouwtjes om mee te paren. Alleen in die bronsttijd maken edelhertmannetjes dit geluid, (op dit moment horen/zien we een burl) en dat noemen we: burlen. Met het burlen proberen de herten stoer te doen en vrouwtjes te versieren.
Reeën gaan niet in winterslaap, maar ze zijn 's winters wel in een soort ruststand. Ze zijn een stuk rustiger. En ook hun hartslag en stofwisseling gaan op een laag pitje. Maar dit kan alleen als een ree zich veilig voelt.
Van nature zijn de herten dagdieren. Omdat overdag het onrustig is door wandelaars en fietsers zijn de herten steeds meer 's nachts actief. Dat wil niet zeggen, dat ze overdag niet meer te zien zijn. Je moet wel goed kijken en heel rustig en stil zijn.
Als enige evenhoevige kent de ree een verlengde draagtijd. De bronsttijd valt in juli en augustus, maar pas eind december, na een verlengde draagtijd van 150 dagen, komt het embryo tot ontwikkeling. Hierna duurt het nog zo'n 144 dagen voordat het kalf wordt geboren, eind mei, begin juni.
Kraanvogel. Deze vogel staat symbool voor geluk en een lang leven.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka. Deze wallaby – een klein soort kangoeroe – lacht namelijk altijd.
Hij is sierlijk, groot, sterk. Hij maakt lange reizen waarin hij zeer goed de weg weet te vinden. Hij kan stroomopwaarts zwemmen en metershoog springen. Net als de zalm is de mens met zalmeigenschappen ambitieus, doelgericht en een echte doorzetter.
Een artikel in Advances in the Study of Behavior geeft aan dat herten communiceren via stemgeluiden. Een andere auteur, T.R. Michels expert in de jacht op Witstaartherten, bestudeert eerder de gedragingen en signalen in zijn boek Whitetails Addict's Manual.
Rendieren zijn de enige herten waarbij zowel de mannetjes als de vrouwtjes een gewei dragen. Het is geen toeval dat het mannetje zijn gewei nu al heeft afgeworpen, terwijl de vrouwtjes dit pas een tijdje later doen.
Vraagt de man: 'Waarom draag jij een zonnebril? ' Antwoordt het hert: 'Omdat ik een Ray-Ban!
In de film is Bambi een muildierhert, in het boek dat de basis vormt voor de film is hij een ree. Bambi wordt bij zijn geboorte uitgeroepen tot "Prins van het Bos".
Goede zwemmers
,,Reeën zijn uitstekende zwemmers. Zeker jonge dieren kunnen kilometers zwemmen. Punt is alleen soms het water waarin ze terecht komen. Als de oever te stijl is komen ze niet meer aan de kant.