De gepig- menteerde huid rond de tepel heet tepelhof of areola en heeft geen specifieke functie. Klierweefsel, steunweefsel, vetweefsel en huid liggen op de borstspier (de musculus pectoralis) en deze ligt weer op de ribben en de tussenribspieren.
Een areola is in de menselijke anatomie een rond of soms ovaal gebied dat meer gepigmenteerd is dan de omringende huid. De term wordt meestal gebruikt voor de tepelhof, de donkerdere huid rond de menselijke tepel (areola mammae), maar kan ook slaan op bijvoorbeeld een opgezet deel van de huid rond een pustel (puistje).
De melkklieren bevinden zich net achter of naast de tepel. In een vrouwenborst zitten gemiddeld tussen de 10 en 25 melkklieren. Via een netwerk van melkkanalen worden deze trossen van melkklieren naar de tepel geleid. Om de melkklieren heen ligt vet- en bindweefsel dat de melkklieren beschermt.
Puur genot. Volgens een studie uit het Journal of Sexual Medicine zijn tepels voor veel vrouwen een erogene zone. Onderzoekers ontdekten dat de hersenen bij de aanraking van een tepel hetzelfde reageren als bij een stimulatie van de clitoris. Vandaar dat die tepels zo gevoelig zijn…
4. Tepels hebben meer dan één opening. Je merkt daar meestal niets van totdat je borstvoeding gaat geven. Een tepel heeft 15 tot 20 kleine gaatjes.
Het kan ook betekenen dat je het koud hebt, of gewoon dat je kleding over je tepels schuurt waardoor ze rechtop komen te staan. 3. Niet elke vrouw krijgt stijve tepels als ze seksueel opgewonden is. Wat niet betekent dat ze niet opgewonden is, de tepels worden gewoon niet stijf.
Als er iets is wat je nóóit wil meemaken, is het wel dat je tepels eraf vallen. Maar, de combinatie van roken en plastische chirurgie kan deze grote nachtmerrie werkelijkheid laten worden, onthult een Amerikaanse plastisch chirurg.
Wat kleur betreft: alle kleuren zijn normaal. Krijgen je tepels ineens een andere kleur of zijn ze gebarsten of rood door irritatie, ga dan naar je huisarts. Er gebeurt nogal veel bij je tepels. Bijvoorbeeld die kleine bobbeltjes die eruitzien als kippenvel en bijna alle vrouwen hebben.
Vaak zijn gevoelige, pijnlijke, harde en veranderende tepels de eerste aanwijzing voor vrouwen dat ze zwanger zijn. Meestal volgt de zwangerschapstest vlak hierna! Ben je pas zwanger geraakt, dan kan het zijn dat je tepels harder, groter en donkerder worden, vaak met wat bultjes in het tepelhof.
De tepels van een vrouw hebben een functie. Als een vrouw moeder wordt, gebruikt het pasgeboren baby'tje de tepels van de moeder om moedermelk te drinken. Maar de tepels van mannen hebben deze functie niet.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
Waarom heeft hij dan toch van die fopspenen op zijn borst? Het mannenlichaam en het vrouwenlichaam zijn in het begin van de zwangerschap nog hetzelfde. Inclusief tepels. Tot een week of zeven hebben zowel jongens als meisjes een opening in het kruis, met een knopje ('genitaal uitsteeksel') erboven.
Vaak is het een plekje in de borst dat iets stugger of harder is dan de rest van het weefsel. Het kan ook aanvoelen als een knikker. Soms voelt het als een verdikte schijf of een strengetje achter de tepel. Meestal doet een knobbel geen pijn.
Er zijn veel verschillende redenen waarom een blaasje op een tepel kan verschijnen. Vaak vormt zich een folie over een melkkanaal op de tepel. Dit gaat gepaard met een prik in de borst en pijn bij het geven van borstvoeding. Dit soort van membraan belemmert de melkstroom en kan leiden tot een melkopstopping.
De ingreep
Bij een tepelhofverkleining verwijderen we een deel van de gepigmenteerde huid rondom de tepel. Dat doen we via een sneetje rond de buitenkant van de tepelhof of rond de tepel. Een te grote tepel of tepelhof kunnen we ook verkleinen. De sneetjes hechten we met oplosbare hechtingen.
Soms voel je een kogeltje die als een knikker onder je vingers wegglijdt. Maar het kan ook aanvoelen als een verdikte schijf of als een hard strengetje achter je tepel. Knobbeltjes kunnen wijzen op borstkanker, maar ze kunnen ook volstrekt onschuldig zijn.
Een extra tepel kan eruit zien als een roze/bruin verheven plekje of als een echt tepeltje, maar dan vaak kleiner en zonder tepelhof (het donkere randje om de tepel heen). De extra tepel zit meestal net onder de borst maar ze kunnen langs de hele 'melklijn' voorkomen.
Haartjes rond de tepels 'heel normaal'
Zo wordt de hoeveelheid tepelhaar onder meer hormonaal bepaald en kan dit veranderen tijdens de puberteit, een zwangerschap of in de overgang. Bij zwaar overbehaarde tepelhoven en andere lichaamsdelen, ook wel hirsutisme genoemd, kan er sprake zijn van een hormonale disbalans.
Het formaat van je tepels kan veranderen
De grootte van tepels wordt hormonaal beïnvloed. Zo krijg je, door de grote hoeveelheid hormonen, vaak grotere tepels wanneer je zwanger bent. Ook tijdens andere hormonale periodes zoals de puberteit of de menopauze is het heel normaal dat de tepels wat groter kunnen worden.
Antwoord. Beste, Je tepels kunnen niet teruggroeien als ze zijn afgeschuurd. Er ontstaat littekenweefsel zoals het met elk ander deel van je huid zou gebeuren dat wordt afgeschuurd.
De ziekte van Paget ontstaat door kwaadaardige tumorcellen. Symptomen van de ziekte van Paget zijn onder andere een jeukende tepel of bultjes op tepel. De diagnose wordt vaak laat gesteld omdat de ziekte lijkt op een huidaandoening. De behandeling hangt af van de hoever de tumor is uitgezaaid.
Tepels bevatten wel melanine en kunnen dan ook bruiner worden onder invloed van UV.
De ziekte van Paget is eenzijdig gelokaliseerd en begint op de tepel of de areola. In de beginfase zijn er slechts minimale veranderingen, zoals een klein korstje of nattend plekje dat een bruin vlekje in de bh geeft of dat een beetje jeukt, prikt of branderig is.
Als de tepel dan naar binnen trekt, is er een echte ingetrokken tepel. Als de tepel naar buiten komt, is er geen sprake van een ingetrokken tepel, maar mogelijk een vlakke tepel. Als de baby de tepel niet kan pakken, zijn er meerdere oplossingen mogelijk. Haal de baby over om de borst toch te pakken.
Een ingetrokken tepel trekt in het midden naar binnen toe. De tepel kan er altijd zo uitzien of alleen indien gestimuleerd. Soms trekken ingetrokken tepels zich verder terug zodat ze helemaal niet meer boven de tepelhof uitsteken of ze kunnen zelfs nog dieper in het borstweefsel zinken.